Με μερικά από τα πιο εύφορα εδάφη στη Γη, η Ουκρανία είναι γνωστή ως το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης εδώ και αιώνες. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες γεωργικές εξαγωγές της σιτηρά, φυτικά έλαια και πλήθος άλλων προϊόντων, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή των πληθυσμών από την Αφρική στην Ασία. Και συμβαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της πιο παραγωγικής γεωργικής γης της Ουκρανίας, βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές της, ακριβώς σε εκείνα τα μέρη που είναι πιο ευάλωτα στη ρωσική επίθεση.
Το Κουτί της Πανδώρας είναι ανοιχτό - ένας πραγματικός παγκόσμιος τρόμος θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι - ο παγκόσμιος λιμός είναι αναπόφευκτος, καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι κύριοι παραγωγοί σιταριού.
Από τις 14 χώρες που βασίζονται στις ουκρανικές εισαγωγές για περισσότερο από το 10 τοις εκατό της κατανάλωσης σιταριού τους, ένας σημαντικός αριθμός αντιμετωπίζει ήδη επισιτιστική ανασφάλεια από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια ή την απόλυτη βία. Για παράδειγμα, η Υεμένη και η Λιβύη εισάγουν το 22 τοις εκατό και το 43 τοις εκατό, αντίστοιχα, της συνολικής τους κατανάλωσης σίτου από την Ουκρανία.
Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος καταναλωτής ουκρανικού σιταριού, εισήγαγε περισσότερους από 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2020,περίπου το 14 τοις εκατό του συνολικού σίτου της. Η Ουκρανία παρείχε επίσης το 28 τοις εκατό της κατανάλωσης σιταριού στη Μαλαισία, 28 τοις εκατό της Ινδονησίας και 21 τοις εκατό της κατανάλωσης σιταριού από το Μπαγκλαντές το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του FAO.
Η επίθεση στην Ουκρανία μετατρέπεται σε ρωσική αρπαγή γης (από όπου οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία έχουν ήδη δημιουργήσει τις λεγόμενες δημοκρατίες τους), θα μπορούσε να σημαίνει απότομη πτώση στην παραγωγή σιταριού και απότομη πτώση των εξαγωγών σιταριού, καθώς οι αγρότες φεύγουν από τις μάχες, τις υποδομές και ο εξοπλισμός καταστρέφεται και η οικονομία της περιοχής έχει παραλύσει.
Όποιος ελέγχει τη γη θα αποσπάσει τελικά τα πλούτη της, αλλά εάν οι συνθήκες στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας είναι καθοδηγητές, η αστάθεια και η παράλυση μπορεί να βρεθούν στην περιοχή και να επηρεάσουν σοβαρά την παραγωγή πολύ πέρα από την αρχική εισβολή.
«Δεν μπορώ να πω τι οδήγησε τους αρμόδιους να αποφασίσουν να προχωρήσουν στην εκτέλεση αυτής της επιχείρησης, (εισβολή στην Ουκρανία), αλλά τώρα κατηγορούν μεθοδικά εμάς (FSB)», αναφέρει ο αναλυτής Ιγκόρ Σούσκο.
Σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), είναι ένα ομοσπονδιακό εκτελεστικό όργανο με την εξουσία να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Όλοι αυτοί οι πολιτικοί σύμβουλοι και οι δυνάμεις προκαλούν χάος. Το πιο σημαντικό, κανείς δεν ήξερε ότι θα γίνει τέτοιος πόλεμος ( ήταν κρυμμένο από όλους)», αναφέρει.
Είμαστε εντελώς καταπονημένοι
Κατά τον Ιγκόρ Σούσκο, δεν υπάρχει απάντηση στον λαό της Ρωσίας στις κυρώσεις εξαιτίας του πολέμου που κήρυξε η Ρωσία στην Ουκρανία. «Κανείς δεν ήξερε ότι θα γινόταν τέτοιος πόλεμος, επομένως κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για τις κυρώσεις που επεβλήθησαν», αναφέρει.
Αλλά το κύριο ερώτημά του, είναι ποιος θα είναι ο αντισυμβαλλόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία στην περίπτωση που ο Ζελένσκι συλλαμβάνονταν τις πρώτες 3 ημέρες της επέμβασης, και σε αυτό το ιδανικό αποτέλεσμα, θα παρέμεινε ένα άλυτο πρόβλημα.
«Το Blitzkrieg μας έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Αν εξαιρέσουμε τον Ζελένσκι –καλά- ποιος θα υπογράψει τη συμφωνία;» αναφέρει.
«Ο Medvechuk, ο δειλός, έφυγε τρέχοντας. Υπάρχει ένας άλλος ηγέτης – ο Μπόικο, αλλά αρνήθηκε κι αυτός, ακόμη και οι δικοί του δεν θα τον καταλάβουν. Ήθελε να φέρει πίσω την Tsaryova, αλλά ακόμη και τα παιδιά μας είναι εναντίον του εδώ στη Ρωσία. Να φέρει πίσω τον Γιανούκοβιτς; Αλλά πως;» υποστηρίζει.
Υποστηρίζει, ότι και στην περίπτωση που η Ρωσία επαναφέρει στο τιμόνι της ηγεσίας της Ουκρανίας τον Γιανούκοβιτς, τότε η νεοσύστατη κυβέρνηση θα ανατραπεί σε 10 λεπτά.
«Να καταλάβω; Πού θα βρίσκαμε τόσο κόσμο; Διοικητήριο, στρατιωτική αστυνομία, αντικατασκοπεία, ασφάλεια – ακόμη και με την ελάχιστη αντίσταση από τους Ουκρανούς, θα χρειαζόμασταν πάνω από 500.000 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού και της επιμελητείας», αναφέρει.
Υπάρχει ένας κανόνας ( ιδανικό σενάριο δεν υπάρχει ), ότι η προσπάθεια κάλυψης της κακής ποιότητας μιας ηγεσίας «μαριονέτας» με την ποσότητα κρατικών λειτουργών που απαιτείται τα κάνει όλα χειρότερα.
Υπάρχει μια ισχυρή άποψη ότι η κινητοποίηση θα καταστρέψει την κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας: πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.
«Τα logistics μας έχουν ήδη υπερεκταθεί σήμερα. Μπορεί να στείλαμε ένα πολύ μεγάλο στρατιωτικό απόσπασμα στην Ουκρανία και τι καταφέραμε; μια εδαφικά τεράστια χώρα, και το μίσος τους προς εμάς να είναι μεγάλο», λέει.
Όσον αφορά τις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες κανείς δεν γνωρίζει. Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες τις πρώτες 2 μέρες, αλλά τώρα κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει στην Ουκρανία. Ακόμη και οι διοικητές δεν γνωρίζουν πόσοι είναι οι νεκροί, οι τραυματίες ή οι αιχμάλωτοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι σίγουρα χιλιάδες, ίσως 10.000, ίσως 5.000 ή ίσως μόνο 2.000.
«Τώρα ακόμα και να σκοτώσουμε τον Ζελένσκι ή να τον αιχμαλωτίσουμε, τίποτα δεν θα αλλάξει. Το επίπεδο μίσους απέναντί μας είναι παρόμοιο με την Τσετσενία. Και τώρα, ακόμη και οι πιστοί μας στην Ουκρανία είναι δημόσια εναντίον μας», αναφέρει.
Πρέπει να αναφερθεί, ότι ο Ρωσικός λαός πίστευε ότι όλα αυτά σχεδιάστηκαν από την κορυφή της ηγεσίας (στη Ρωσία), και αφορούσε μόνο στην περίπτωση ότι ένα τέτοιο σενάριο θα συμβεί (εισβολή στην Ουκρανία), παρά μόνο αν πρώτα επιτίθονταν η Ουκρανία.
Τώρα, οι απώλειες αμάχων στην Ουκρανία θα ακολουθήσουν μια γεωμετρική εξέλιξη και η αντίσταση εναντίον της Ρωσίας θα δυναμώσει. Η υπό όρους προθεσμία του Ιγκόρ Σούσκο είναι ο Ιούνιος. «Υπό όρους γιατί τον Ιούνιο δεν θα μείνει οικονομία στη Ρωσία – δεν θα μείνει τίποτα», αναφέρει.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έπρεπε να σταματήσει πριν συμβεί. Η διακοπή της παράδοσης τροφίμων από ένα από τα σημαντικότερα καλάθια ψωμιού στον κόσμο, θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά σε αυτόν τον κατάλογο.
Εάν η εισβολή ήταν αναπόφευκτη, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έπρεπε να είναι προετοιμασμένες να αντιδράσουν γρήγορα, για να αποφύγουν την επισιτιστική ανασφάλεια και τον πιθανό λιμό.
Τέλος, η πιθανότητα επισιτιστικής κρίσης που προκαλείται από έναν ευρωπαϊκό πόλεμο, θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσει για να ανανεώσει και να υπογραμμίσει τις προτεραιότητές μας. Οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν για την άμβλυνση της ανισότητας, τη μείωση της διαφθοράς και τη βελτίωση της πολιτικής εκπροσώπησης.
Όλα αυτά αυξάνουν την ανθεκτικότητα σε ολόκληρη την κοινωνία, όχι μόνο σε σχέση με τα τρόφιμα. Καθώς η απειλή της κλιματικής αλλαγής έχει διευρύνει τη σκέψη μας ώστε να συμπεριλάβει το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη, πρέπει επίσης να διευρύνουμε τη σκέψη μας για τη γεωπολιτική σύγκρουση. Η πλανητική κρίση μπορεί πράγματι να είναι προ των πυλών, αλλά είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από πράγματα που είναι τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο ανθρώπινος πολιτισμός: πόλεμος, πείνα και ασθένειες.