Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Δυο γερά χαρτιά! Στρατηγική σημασία της Χερσώνας και η ρωσική πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να μπαίνει στην όγδοη ημέρα του, η ώθηση της Ρωσίας να περικυκλώσει και να καταλάβει μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας επιταχύνεται και η Μόσχα βρυχάται στη Δύση και το επισημαίνει ανοιχτά: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής.

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα φαίνεται να έχει περιέλθει στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου της, Ιγκόρ Κολικάεφ, καθώς συναντήθηκε με τον Ρώσο διοικητή που σχεδιάζει να δημιουργήσει μια στρατιωτική διοίκηση. Είναι η πρώτη ουκρανική πόλη μεγάλης στρατηγικής σημασίας που έπεσε στα χέρια του ρωσικού στρατού.

https://twitter.com/Karmabash/status/1499664601272758274

Η πτώση της ουκρανικής πόλης Χερσώνας το βράδυ της Τετάρτης έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας για να επιτεθεί σε πόλεις, να δημιουργήσει γραμμές επιμελητείας και να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο.

Η στρατηγική θέση της Χερσώνας και ο ποταμός Δνείπερος

Η Χερσώνα βρίσκεται πάνω από το δέλτα του ποταμού Δνείπερου, όπου εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Δνείπερος διασχίζει απευθείας το κέντρο της Ουκρανίας. Είναι φαρδύς, αν και σε ορισμένες τοποθεσίες είναι τόσο ρηχός όσο τρία μέτρα. Η Ζαπορίζια, η Ντνίπρο και το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, βρίσκονται και στις δύο όχθες του Δνείπερου και διαθέτουν λιμάνια, γέφυρες που επιτρέπουν την πολιτική ναυσιπλοΐα και τις εμπορικές μεταφορές.

«Ο Δνείπερος είναι μια σημαντική αρτηρία μεταφοράς για την Ουκρανία και τα φράγματά του παρέχουν ενέργεια σε πολλές ουκρανικές βιομηχανίες, καθώς και πολίτες. Διασχίζει την καρδιά της Ουκρανίας. Είναι για την Ουκρανία ότι είναι ο ποταμός Μισισιπής για τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Σκοτ ​​Σάβιτς, ανώτερος μηχανικός στην RAND Corporation.

Στόλος της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας

Η Σεβαστούπολη της Κριμαίας είναι η πατρίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει πολλές κατηγορίες σκαφών, ικανές να πλέουν στον ποταμό Δνείπερο.

«Οι κορβέτες της κατηγορίας Buyan και της κατηγορίας Buyan-M έχουν βύθισμα μόνο δύο και 2,5 μέτρων, αντίστοιχα», είπε ο Savitz. «Και τα δύο είναι σχετικά μικρά... τα μικρά σκάφη είναι καλά για ποτάμια μάχης, είναι ευκίνητα και μπορούν να φιλοξενήσουν διάφορα όπλα που μπορούν να είναι χρήσιμα στον περιορισμένο χώρο μάχης».

Ο στόλος διαθέτει επίσης μεταφορείς στρατευμάτων και περιπολικά πλοία, που θα μπορούσαν να εισέλθουν στον Δνείπερο. Δεδομένης της σημαντικής εμπορικής κίνησης στον ποταμό, ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε επίσης να επιτάξει και να επαναχρησιμοποιήσει πολιτικά σκάφη.

Αποκατάσταση γραμμών ανεφοδιασμού

Η εισβολή στην Ουκρανία σημαδεύτηκε από υλικοτεχνικά προβλήματα. Οι ρωσικές μηχανοποιημένες δυνάμεις εισήλθαν βαθιά στην εχθρική επικράτεια, αλλά φαίνεται να έχουν σταματήσει λόγω της αδυναμίας να διατηρήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού τους και να παρέχουν στους στρατιώτες πυρομαχικά, τρόφιμα και καύσιμα. Ο πόλεμος γίνεται γνωστός ως «πόλεμος TikTok», λόγω βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εγκαταλελειμμένα και χωρίς καύσιμα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης T-90.

Ο Δνείπερος θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο παροχής στρατευμάτων, μεταφέροντάς τους τα απαραίτητα για τον πόλεμο σε χωριά και πόλεις που έχουν καταληφθεί δίπλα στο ποτάμι.

«Εάν οι Ρώσοι αποκτήσουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους του ποταμού Δνείπερου, τους δίνει τη δυνατότητα να χωρίσουν τη χώρα, να ελέγξουν τη ροή του εμπορίου και να μετακινήσουν οχήματα, εξοπλισμό, ανθρώπους και προμήθειες μέσω πολλών από τους παραπόταμους του ποταμού», είπε ο Savitz.

Υπήρξαν επίσης προβλήματα επικοινωνίας για τις ρωσικές δυνάμεις. Το ναυτικό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κόμβος επικοινωνίας για τις επίγειες δυνάμεις και τη γενική διοίκηση.

Ναυτική επίθεση σε πόλεις της Ουκρανίας

Η μετακίνηση πολεμικών πλοίων στον Δνείπερο, θα παρείχε μια νέα γωνία επίθεσης για τις ρωσικές δυνάμεις.

Θα μπορούσαν να διεξάγουν πληροφορίες, επιτήρηση και αναγνώριση ή ηλεκτρονικό πόλεμο από πλοία, να στοχεύουν βασικές τοποθεσίες με όπλα και άλλα όπλα μικρής εμβέλειας από πλοία ή/και να ξεκινούν αμφίβιες επιχειρήσεις εναντίον ουκρανικών πόλεων ή άλλων τοποθεσιών. «Σε αυτό το περιορισμένο περιβάλλον, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πολλά μικρά σκάφη που δεν είναι καν σχεδιασμένα απαραίτητα ως πολεμικά πλοία και πολλά παραδοσιακά χερσαία όπλα, όπως ρουκέτες ή όλμους», είπε ο Savitz.

Ως έχει, ο Δνείπερος που περνά από το Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις εμποδίζει την περικύκλωσή τους και θέτει σε κίνδυνο τις ρωσικές δυνάμεις διαιρώντας τις.

Ο έλεγχος του ποταμού θα τους επέτρεπε επίσης, να μεταφέρουν τις χερσαίες δυνάμεις από τη μια πλευρά στην άλλη, είτε μέσω υπαρχουσών γεφυρών, είτε μέσω αυτοσχέδιων γεφυρών ή σκαφών.

Διαίρει και κυριεύει την Ουκρανία

Καθώς ο Δνείπερος διχοτομεί την Ουκρανία, η κατάσχεσή του θα μπορούσε να αποκόψει τη δυτική Ουκρανία, όπου μεταφέρεται στρατιωτικός εξοπλισμός από την υπόλοιπη Ευρώπη, και να απομονώσει τις δυνάμεις της ανατολικής Ουκρανίας από προμήθειες και ενισχύσεις. Ένα στρατιωτικοποιημένο ποτάμι, θα μπορούσε να γίνει ένα νέο όριο που χωρίζει το κράτος πολιτικά.

«Αν σκέφτονται να χωρίσουν την Ουκρανία στη μέση, με το ποτάμι ως σύνορο, αυτή είναι μια επιλογή», ​​είπε ο Savitz. «Τα υδάτινα σώματα συχνά σχηματίζουν υπερασπιστικά όρια».

Καθώς το Κίεβο και άλλες πόλεις βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού, θα μπορούσαν επίσης να χωριστούν και να αποτυπωθούν πιο εύκολα σε αποδυναμωμένα κομμάτια.

Πώς μπορεί η Ουκρανία να υπερασπιστεί τον Δνείπερο;

Οι Ουκρανοί μπορούν να κάνουν μερικές προσεγγίσεις για να εμποδίσουν τη ρωσική ναυσιπλοΐα στον Δνείπερο. Θα μπορούσαν να αναπτύξουν ναυτικές νάρκες - είτε μαζικής κατασκευής είτε αυτοσχέδιες - για να προκαλέσουν θύματα και ενδεχομένως να αναγκάσουν τους Ρώσους να εμπλακούν σε χρονοβόρα, εντάσεως πόρων αντίμετρα ναρκών (που είναι) αργά και προβλέψιμα, που γίνονται κυρίως με σχετικά εύθραυστες πλατφόρμες και εξοπλισμό , καθιστώντας τους εύκολο να στοχεύσουν με άλλα όπλα.

«Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν παρασυρόμενες νάρκες, κάτι που είναι νόμιμο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εφόσον οι νάρκες αυτοκαταστραφούν εντός μίας ώρας από την απελευθέρωση. Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν πλοία με εκρηκτικά», πρόσθεσε ο ο Savitz. 

 Η βύθιση μιας σειράς πλοίων στο κανάλι, θα απαιτούσε μέρες ή εβδομάδες εντατικών επιχειρήσεων διάσωσης για να καθαριστεί.

Η δολιοφθορά και η κατάρρευση γεφυρών, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της κυκλοφορίας και οι παγίδες και οι αναδυόμενες επιθέσεις από αντάρτες κατά μήκος της ακτογραμμής, θα μπορούσαν να εμποδίσουν περαιτέρω είτε τις επιχειρήσεις αντιμέτρων ναρκών είτε τη διάσωση για τον καθαρισμό πλοίων.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την Ουκρανία που παρουσιάζει η πτώση της Χερσώνας και η ρωσική πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο, αλλά η επίγνωσή τους μπορεί να επιτρέψει στην Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις απειλές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ