Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Απροκάλυπτη συνεννόηση Μόσχας και Άγκυρας! Τουρκικό σχέδιο παρεμπόδισης διέλευσης πολεμικών σκαφών στα Στενά

Κι ενώ σήμερα το Reuters και τα ουκρανικά μέσα επιβεβαιώνουν το χθεσινό ρεπορτάζ που αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ για τα Στενά και 4 πολεμικά μπλοκαρισμένα το παιχνίδι των Τούρκων συνεχίζεται...

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία απαίτησε  από την Μόσχα να μην αποστέλλει ρωσικά πολεμικά  στον Εύξεινο Πόντο μέσω των Στενών.

“Η Ρωσία ματαίωσε την αποστολή τεσσάρων πολεμικών πλοίων της στη Μαύρη Θάλασσα μέσω των τουρκικών υδάτων έπειτα από αίτημα της Τουρκίας”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την απόφαση να λαμβάνεται πριν η Τουρκία κλείσει τον Βόσπορο λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό δείχνει μια  εσωτερική επικοινωνία Μόσχας και Άγκυρας σε ένα τέτοιο ζήτημα, και την συνεργασία των δύο πλευρών εις βάρος του ΝΑΤΟ.

Τουρκικό σχέδιο παρεμπόδισης πολεμικών πλοίων πριν φτάσουν στα Στενά του Βοσπόρου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα σχέδιο έχει τεθεί από  το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σχετικά με τα πολεμικά πλοία που διέρχονται από τα στρατηγικά Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

Η κυβέρνηση στην Άγκυρα, εξουσιοδότησε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ώστε αυτό να παρεμποδίζει τα πολεμικά πλοία πριν από την είσοδό τους στα Στενά.

Σύμφωνα με το σχέδιο με τίτλο «Κοινή Οδηγία Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» (Türk Silahli Kuvvetleri Müşterek Hava ve Füze Savunma Yönergesi), το οποίο επικαιροποίησε τους κανόνες εμπλοκής το 2016, το τουρκικό ναυτικό εξουσιοδοτήθηκε να παρακολουθεί πολεμικά πλοία που διέρχονται από τα Στενά και να αποτρέπει την παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης του Μοντρέ, να απαγορεύουν τα πλοία που παραβιάζουν την είσοδο στα στενά εξαρχής και να τα συνοδεύουν εάν αυτά είχαν καταφέρει να εισέλθουν σε αυτά.

Οι κανόνες ισχύουν σε καιρό ειρήνης και σε περιόδους κρίσης κατά την προσφυγή στη βία από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς στις ενέργειες των διοικητών και των σκαφών στο πεδίο, στον αέρα και στη θάλασσα.

Για παράδειγμα, η οδηγία απαιτεί από τους διοικητές στο πεδίο να αναφέρουν κάθε περιστατικό στους ανωτέρους τους στην Άγκυρα, και να ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές που δίνονται από την ηγεσία σε σενάρια όπως η παρεμπόδιση  πολεμικού πλοίου ή η χρήση βίας εναντίον ξένου σκάφους.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δώσει κανόνες εμπλοκής στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Η οδηγία 246 σελίδων, αντίγραφο της οποίας αποκτήθηκε από το Nordic Monitor, καθορίζει λεπτομερώς τους κανόνες και τους κανονισμούς για τη χρήση πυραύλων και στοιχείων αεράμυνας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για την προστασία των τουρκικών συμφερόντων επί των Στενών του Βοσπόρου.

Καλύπτει επίσης τους κανόνες εμπλοκής για τους παραβάτες της Σύμβασης του Μοντρέ στα Στενά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η εντολή δόθηκε από τον Χουλουσί Ακάρ, και αντικατέστησε τις προηγούμενες οδηγίες.

«Ξένα πολεμικά πλοία που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τους κανόνες της Σύμβασης του Μοντρέ μπλοκάρονται πριν εισέλθουν στα Στενά.

Μετά την είσοδο τους στον Βόσπορο , αυτά τα πλοία θα συνοδεύονται ή θα παρακολουθούνται στενά κατά τη διέλευση τους, όταν διαπιστωθεί ότι μια κατάσταση είναι αντίθετη με τους κανόνες της Σύμβασης του Μοντρέ», αναφέρει η οδηγία.

Το έγγραφο καθιστά σαφές ότι οι περιορισμοί στους κανόνες πολεμικής εμπλοκής στα Στενά έχουν αρθεί για τα κράτη που βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, υποδηλώνοντας ότι το τουρκικό ναυτικό θα έχει ελεύθερο χέρι πλέον να ενεργήσει εναντίον ρωσικών και ουκρανικών πολεμικών πλοίων που διέρχονται από τα Στενά.

Οι κανόνες εμπλοκής θα παραμείνουν σε ισχύ για τα μη εμπόλεμα μέρη σύμφωνα με τη μυστική οδηγία, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιλέξει να επιτρέψει σε συμμάχους του ΝΑΤΟ ή άλλους που θέλουν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω των Στενών.

Η οδηγία κάνει ρητά αναφορά στη Σύμβαση του Μοντρέ καθώς και στο διεθνές δίκαιο, λέγοντας ότι οι κανόνες εμπλοκής δεν θα παραβιάζουν τέτοιες συμφωνίες που είναι δεσμευτικές για την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τουρκική στάση παραμένει μέχρι στιγμής διφορούμενη ως προς τον τρόπο επιβολής των κανόνων για τη διέλευση πολεμικών πλοίων εκτός από τη δήλωση ότι θα ασκούσε τα δικαιώματά της βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ.

Παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περιέγραψε τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ως πόλεμο στις 27 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN Türk, Τούρκοι αξιωματούχοι συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ερντογάν ήταν επιφυλακτικοί στις ομιλίες τους, και αυτό μας λέει πολλά για την στάση της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ