Ένοπλες Συρράξεις

ΓΓ ΝΑΤΟ: "Το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει επίπεδο συναγερμού για τα πυρηνικά του όπλα"

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ότι η συμμαχία δεν βλέπει ανάγκη να αλλάξει το επίπεδο συναγερμού για τα πυρηνικά όπλα, παρά τις απειλές της Ρωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπεύθυνη στάση του ΝΑΤΟ αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα

Συγκεκριμένα ο  Jens Stoltenberg, μίλησε στο Associated Press μετά από συνομιλίες  που είχε για την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τον Πολωνό Πρόεδρο Andrzej Duda σε αεροπορική βάση στο Lask της κεντρικής Πολωνίας, όπου εδρεύουν τα πολωνικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 του ΝΑΤΟ, αναφέροντας τα εξής:

«Θα κάνουμε πάντα ότι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, αλλά δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει τώρα ανάγκη να αλλάξουμε τα επίπεδα συναγερμού των πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Το Κρεμλίνο ξεκίνησε μια εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και την Τρίτη βομβάρδισε επισταμένως  το κέντρο της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

 

Η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τα πυρηνικά της όπλα

 

Η Ρωσία έχει εγείρει το φάσμα του πυρηνικού πολέμου, αναφέροντας τη Δευτέρα ότι οι χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες πυρηνικές δυνάμεις της βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού μετά την εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έχει πυρηνικά όπλα, αλλά τρία από τα μέλη του έχουν,δηλαδή  οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι είναι απερίσκεπτος και ανεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία μιλάει για τα πυρηνικά όπλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ, στεκόμενος σε ένα από τα υπόστεγα της βάσης, το οποίο έχει μετατραπεί σε αίθουσα συνεδριάσεων με σημαίες και αεροσκάφη της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ γύρω του.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ρωσία έχει υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες που συμφωνούν ότι ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί από κανέναν  και δεν πρέπει να διεξαχθεί.

Κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει τις επιθέσεις και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της και να συμμετάσχει με καλή πίστη στις διπλωματικές προσπάθειες» για τον τερματισμό του πολέμου.

Κυβερνητικές αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία συναντήθηκαν για συνομιλίες στη νοτιοανατολική Λευκορωσία τη Δευτέρα, αλλά δεν διαφάνηκε να έχουν κάποιο  αποτέλεσμα 

«Πρόκειται για μια φρικτή, φρικτή εισβολή σε μια αθώα χώρα και βλέπουμε ότι σκοτώνονται άμαχοι. Είναι μια βαρβαρότητα που πρέπει να σταματήσει αμέσως», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

 

Η ενίσχυση της Συμμαχίας στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενίσχυσαν πρόσφατα την ανατολική πλευρά του εδάφους του ΝΑΤΟ με περίπου 5.000 επιπλέον στρατεύματα που αναπτύχθηκαν στην Πολωνία και τη Ρουμανία. Και οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ συνορεύουν με την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Αρκετοί Γάλλοι στρατιώτες ταξίδευαν στη Ρουμανία την Τρίτη για να ενισχύσουν περαιτέρω την περιοχή, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η συμμαχία πρόκειται να συζητήσει περαιτέρω βήματα ενίσχυσης στην επόμενη σύνοδο κορυφής της τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.

Είναι ευθύνη του ΝΑΤΟ να «διασφαλίσει ότι δεν θα δούμε μια εξέλιξη όπου μια σύγκρουση στην Ουκρανία βγήκε εκτός ελέγχου και θα οδηγήσει σε  μια πλήρη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ευρώπη», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Από το Λασκ,  στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ πέταξε στο Ταλίν της Εσθονίας για συνομιλίες σχετικά με την ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής που συνορεύει με τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία.

 

Η Εσθονία καλεί το ΝΑΤΟ για ενίσχυση της άμυνας των μελών της στη Βαλτική

Το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει την άμυνά του έναντι των χωρών της Βαλτικής, του πιο ευάλωτου τμήματος της στρατιωτικής συμμαχίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας σε συνέντευξη Τύπου .

"Αυτό περιλαμβάνει, στη στεριά, την εγκαθίδρυση μόνιμης, αυξημένης παρουσίας προς τα εμπρός. Στον αέρα, καθιέρωση μιας αξιόπιστης αμυντικής στάσης. Υπάρχει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την ανάπτυξη του αναβαθμισμένου αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ", είπε ο Κάλλας μετά τη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον ΓΓ του  ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι τρεις συναντήθηκαν στη στρατιωτική βάση Τάπα της Εσθονίας καθώς η Ρωσία προειδοποίησε τους κατοίκους του Κιέβου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους την Τρίτη , ενώ βομβάρδιζε το Χάρκοβο και άλλες Ουκρανικές πόλεις

Η Κάλλας δεσμεύτηκε ότι η χώρα της «θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια» στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει ομάδες μάχης Ενισχυμένης  Παρουσίας σε καθεμία από τις βαλτικές χώρες της Λετονίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας το 2017, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Τα τάγματα πρώτης γραμμής  προορίζονται να κερδίσουν χρόνο αντιστεκόμενα σε μια  ρωσική επίθεση, μέχρι  την άφιξη των ενισχύσεων, και πρόκειται να διπλασιάσουν τη δύναμή τους  με  την προσθήκη περισσότερων  από 6.000 στρατιωτών από την αρχή του έτους.

Τα τρία κράτη, που κάποτε ήταν υπό τον έλεγχο της Μόσχας αλλά τώρα αποτελούν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δεν χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη και οι χώρες του ΝΑΤΟ εκτελούν αποστολή Baltic Air Policing με αεροσκάφη εξουσιοδοτημένα να αναγνωρίζουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πλησιάζει αγνώστων στοιχείων.

"Παρόλο που δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή στα σύνορά μας, το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει ένα άλμα τώρα και να προσαρμοστεί γρήγορα στη νέα κατάσταση ασφαλείας. Πρέπει να περάσουμε από την "προς τα εμπρός παρουσία" στην άμυνα προς τα εμπρός και από την "αεροπορική αστυνόμευση" στην αεροπορική άμυνα." είπε ο Κάλλας.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το ΝΑΤΟ δεν ακολουθεί τη Ρωσία στην αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού των πυρηνικών του όπλων, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ παρήγορο μέχρι στιγμής, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε την επικινδυνότητα της κατάστασης  να προκληθεί πυρηνικός όλεθρος ακόμη και από ένα λάθος ή τυχαίο γεγονός.

Η  Συμμαχία ορθά δεν ρίχνει λάδι στη φωτιά , αφού από τις κινήσεις του Πούτιν σε στρατιωτικό επίπεδο αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από την Ουκρανία, κάτι το οποίο θα ήταν ολέθριο για την Ευρώπη αρχικά και στη συνέχεια για ολόκληρο τον πλανήτη.

Η έκκληση του Πρωθυπουργού της Εσθονίας προς τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για μεραιτέρω αμυντική ενίσχυση των Βαλτικών χωρών από τη Συμμαχία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κρίνεται αναγκαία.

Σε  άρθρο μας από τις 20 Ιανουαρίου 2022 με τίτλο "Τα Σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στην Ουκρανία και Βαλτική", είχαμε προβεί με γνώμονα την τακτική και την πολεμική τέχνη , σε ανάλυση των σχεδίων επιχειρήσεων των Ρώσων στην Ουκρανία και σε περίπτωση επέκτασης της στρατιωτικής κρίσης , στη σχεδίαση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Βαλτική.

Δυστυχώς η ανάλυση μας στον τομέα της Ουκρανίας επαληθεύεται πλήρως στην πράξη.

Συνεπώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  να οδηγηθούμε σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση  στην  Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να επιχειρεί  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω μιάς λωρίδας πλάτους μόλις 120 χιλιομέτρων περίπου, την οποία θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα. 

Στη συνέχεια το έργο θα  ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τέλος δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο  ανοχής ρωσικής επίθεσης εναντίον κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι "ΗΠΑ-ΝΑΤΟ θα υπερασπιστούν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό του εδάφους κράτους της Συμμαχίας που θα δεχθεί επίθεση", ενώ υπογράμμισε ότι "τυχόν ένοπλη αντιπαράθεση Αμερικανών με Ρώσους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης θα οδηγούσε στον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ