Ένοπλες Συρράξεις

"Κακός οιωνός" ο Λαβρόφ: "Πυρηνικός & καταστροφικός ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος"- Οι πυρηνικές δυνατότητες της Ρωσίας

Έτοιμη για δεύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, είναι η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με αναφορές ωστόσο σε πυρηνικό πόλεμο με καταστροφικές συνέπειες. «Για την ώρα, το Κίεβο κινείται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ουάσιγκτον» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο Aljazeera.

Ο Λαβρόφ συντήρησε το θέμα των πυρηνικών όπλων, αναφέροντας πως «ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να πυρηνικός και καταστροφικός». Και συνέχισε: «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ (Τζο) Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος άνθρωπος και έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η μόνη εναλλακτική στις κυρώσεις... είναι ο παγκόσμιος πόλεμος».

Για τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, είπε: «Η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, στοχεύει στον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Χθες, ο Λαβρόφ είχε αναφέρει πως η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο να βρίσκονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. «'Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στις ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη, σύμφωνα με το Ria Novosti.

Ο Λαβρόφ στην ομιλία του είχε επισημάνει ότι το Κίεβο επιζητεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάνοντας λόγο για έναν πραγματικό κίνδυνο που πρέπει να αποτραπεί. «Η Ουκρανία διαθέτει ακόμη σοβιετικές τεχνολογίες και μέσα για να αποκτήσει τέτοιου είδους όπλα», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε σε αυτό τον πραγματικό κίνδυνο».

Καθώς όμως η Ρωσία θέτει όλο και πιο συχνά το ενδεχόμενο του πυρηνικού πολέμου και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η εναλλακτική στις κυρώσεις είναι ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, τίθεται το εξής ερώτημα: Πόσο επικίνδυνο είναι το οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων της Ρωσίας; Τον Απρίλιο του 2021, ο Ρώσος δημοσιογράφος Πάβελ Φελγκενχάουερ έγραψε: «Πράγματι, λαμβάνοντας υπόψη τα μη στρατηγικά (τακτικά) πυρηνικά όπλα, τα οποία κανείς δεν έχει μετρήσει ποτέ επαληθεύσιμα, η Ρωσία μπορεί να έχει περισσότερα (ίσως διπλάσια συνολικά) από όλες τις άλλες επίσημες ή ανεπίσημες πυρηνικές δυνάμεις μαζί».

Μπορεί να έχει δίκιο, αν και με τον ρυθμό που χτίζουν οι Κινέζοι, αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ. Όπως έχει παρατηρήσει ο στρατηγός Γκλεν ΒανΧερκ, Διοικητής της Βόρειας Διοίκησης των ΗΠΑ και της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, «η Ρωσία είναι η κύρια στρατιωτική απειλή για την πατρίδα σήμερα. Δεν είναι η Κίνα, είναι η Ρωσία».

Η συνδυασμένη στρατηγική πυρηνική δύναμη Ρωσίας και Κίνας μπορεί να προσεγγίσει το ανώτατο σοβιετικό επίπεδο. Όπως τόνισε ο διοικητής της STRATCOM, Ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, «το σημερινό στρατηγικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από δύο ομοτίμους που διαθέτουν πυρηνική ενέργεια που επιθυμούν να αλλάξουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων και ένας, οι ΗΠΑ, με τους συμμάχους μας, που θέλουν να υπερασπιστούν αυτήν την παγκόσμια τάξη». Αυτό θα πρέπει να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά αυτό είναι απίθανο.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Πούτιν υπέγραψε μια μη διαβαθμισμένη προεδρική οδηγία για την πυρηνική αποτροπή. Ο Πάβελ Φελγκενχάουερ σημείωσε, «Πρώτον, το πυρηνικό κατώφλι γίνεται χαμηλότερο… Το όριο της Μόσχας για χρήση στρατιωτικής δύναμης σε καταστάσεις σύγκρουσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω».

Ο Πούτιν ανακοίνωσε τέσσερα συγκεκριμένα κριτήρια για πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων στην παράγραφο 19 του διατάγματος:

Οι προϋποθέσεις που προσδιορίζουν τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι οι εξής:

  1. άφιξη αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων που επιτίθενται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή/και των συμμάχων της·
  2. χρήση πυρηνικών όπλων ή άλλων τύπων όπλων μαζικής καταστροφής από αντίπαλο εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και/ή των συμμάχων της·
  3. επίθεση από έναν αντίπαλο εναντίον κρίσιμων κυβερνητικών ή στρατιωτικών τοποθεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η διακοπή της οποίας θα υπονόμευε τις ενέργειες αντίδρασης των πυρηνικών δυνάμεων·
  4. επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους τίθεται σε κίνδυνο.

Η παράγραφος 4 του διατάγματος περιέχει πιο νεφελώδη γλώσσα για πυρηνική χρήση:

…να εγγυηθεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους και να αποτρέψει έναν πιθανό αντίπαλο από επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της σε περίπτωση εμφάνισης ένοπλης σύγκρουσης, αποτρέποντας την κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων και τερματίζοντάς την με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της.

Υπάρχουν σαφώς διαβαθμισμένες πτυχές του ρωσικού πυρηνικού δόγματος. Τον Σεπτέμβριο του 2014, ο στρατηγός του στρατού (επ.) Yuriy Baluyevskiy, πρώην Αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου που ανέπτυξε την αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας το 2010 όταν ήταν Αναπληρωτής Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι «…προϋποθέσεις για προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα…περιλαμβάνονται σε απόρρητα έγγραφα πολιτικής». Το 2015, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Πριν από πενήντα χρόνια, έμαθα έναν κανόνα στους δρόμους του Λένινγκραντ: αν μια μάχη είναι αναπόφευκτη, γίνε ο πρώτος που θα χτυπήσει».

Κεντρικό στοιχείο της ρωσικής πυρηνικής στρατηγικής είναι η έννοια της «κλιμάκωσης για αποκλιμάκωση» ή «κλιμάκωση για τη νίκη». Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα το 2003. Η κυβέρνηση Ομπάμα έφερε αυτό στο ευρύ κοινό από το 2015. Σύμφωνα με τον γνωστό εμπειρογνώμονα για τη Ρωσία, Δρ. Steve Blank, «…αναμφισβήτητα [η κυριαρχία της κλιμάκωσης] είναι απλώς ένα μέρος μιας πολύ ευρύτερης πυρηνικής στρατηγικής που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό πάνω στην ψυχολογική και εκφοβιστική συνιστώσα των πυρηνικών όπλων».

Το 2017, ο τότε Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας, Αντιστράτηγος Βίνσεντ Στιούαρτ, ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι η Ρωσία είναι «...η μόνη χώρα που γνωρίζω ότι έχει αυτήν την έννοια της κλιμάκωσης για να τερματίσει ή να κλιμακωθεί σε αποκλιμάκωση, αλλά το έχουν ενσωματωμένο στην επιχειρησιακή τους ιδέα, τους έχουμε δει να ασκούν αυτή την ιδέα και είναι πραγματικά μια επικίνδυνη ιδέα…». Είπε επίσης ότι δεν είχε δει κανένα στοιχείο ότι αυτή η πολιτική άλλαζε. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Δρ. Maxim Starchak, συνεργάτης στο Κέντρο Διεθνούς και Αμυντικής Πολιτικής του Queen's University UK, παρατήρησε ότι ενώ η Ρωσία δεν θα παραδεχτεί «...την κλιμάκωση για αποκλιμάκωση, αλλά αυτό είναι, στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει επί του πεδίου».

Η Ρωσία έχει σαφώς πολλά περισσότερα πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πρόσφατος επίσημος αταξινόμητος αριθμός των ΗΠΑ για τον συνολικό αριθμό των ρωσικών πυρηνικών όπλων. Τον Νοέμβριο του 2011, η κυβέρνηση Ομπάμα υπολόγισε ότι η Ρωσία διέθετε 4.000-6.500 πυρηνικά όπλα. Οι Hans Kristensen και Matt Korda της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων δήλωσαν ότι «Υπολογίζουμε ότι περίπου 1.800 [ΗΠΑ] κεφαλές έχουν αναπτυχθεί αυτήν τη στιγμή, εκ των οποίων περίπου 1.400 στρατηγικές κεφαλές αναπτύσσονται σε βαλλιστικούς πυραύλους και άλλες 300 σε στρατηγικές βάσεις βομβαρδιστικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον 100 τακτικές βόμβες αναπτύσσονται σε αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη».

Το 2020, απέδωσαν στη Ρωσία περίπου 4.500 επιχειρησιακά πυρηνικά όπλα. Τον Μάρτιο του 2021, ένα έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας φέρεται να ανέφερε ότι η Ρωσία έχει περίπου 6.375 πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για χρήση. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Bill Gertz ανέφερε: «Η Ρωσία αναπτύσσει επιθετικά τις πυρηνικές της δυνάμεις και αναμένεται να αναπτύξει συνολική δύναμη 8.000 κεφαλών μέχρι το 2026 μαζί με τον εκσυγχρονισμό των υπόγειων αποθηκών, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου. Οι 8.000 κεφαλές θα περιλαμβάνουν τόσο μεγάλες στρατηγικές κεφαλές όσο και χιλιάδες νέες κεφαλές χαμηλής και πολύ χαμηλής απόδοσης για να παρακάμψουν τα όρια της συνθήκης όπλων και να υποστηρίξουν το νέο δόγμα της Μόσχας για χρήση πυρηνικών όπλων νωρίς σε οποιαδήποτε σύγκρουση». Τον Αύγουστο του 2019, ο τότε Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας για τα Πυρηνικά Θέματα Αντιναύαρχος (επ.) Πίτερ Φάντα επιβεβαίωσε την ιστορία του Γκερτς δηλώνοντας ότι «Οι Ρώσοι θα φτάσουν στις 8.000 συν κεφαλές».

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Διοικητής της Ρωσικής Στρατηγικής Πυραυλικής Δύναμης, Στρατηγός Σεργκέι Καρακάγιεφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία έχει πάνω από 3.300 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές. Τα περισσότερα ρωσικά πυρηνικά όπλα είναι μη στρατηγικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα. Το απόθεμα είναι πολύ μεγάλο, εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται. Το 2014, το Pravda.ru ανέφερε, «Η Ρωσία, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, έχει 5.000 τεμάχια διαφορετικών τάξεων TNW [τακτικών πυρηνικών όπλων] – από κεφαλές Iskander μέχρι κεφαλές τορπίλης, εναέριας και πυροβολικού!».

Ο επίσημος ρωσικός ισχυρισμός ότι μείωσε τα τακτικά πυρηνικά όπλα κατά 75% από τα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου ισοδυναμεί περίπου με τον ίδιο αριθμό. Ο Δρ. Philip Karber, Πρόεδρος του Ιδρύματος Potomac, δήλωσε ότι περίπου τα μισά από τα 5.000 τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας έχουν εκσυγχρονιστεί με νέες πυρηνικές κεφαλές υποκιλοτόνων για αεράμυνα, τορπίλες και πυραύλους κρουζ. Σίγουρα, η δήλωση του Αντιπροέδρου του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού John Hyten ότι η Ρωσία διαθέτει χιλιάδες στρατηγικά και τακτικά πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης υποδηλώνει ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ρογκόφ σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις για τα ρωσικά μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα κυμαίνονται μεταξύ πολλών χιλιάδων και άνω των 10.000.

Το 2017, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, στρατηγός του Στρατού, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η Ρωσία «...θα συνεχίσει ένα τεράστιο πρόγραμμα πυρηνικού επανεξοπλισμού, αναπτύσσοντας σύγχρονα ICBM σε ξηρά και θάλασσα, [και] εκσυγχρονίζοντας τα στρατηγικά βομβαρδιστικά». Τον Ιούλιο του 2021, δήλωσε ότι το 83% των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων είχε εκσυγχρονιστεί. Τον Αύγουστο του 2021, ο ναύαρχος Ρίτσαρντ είπε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι η βραχυπρόθεσμη πυρηνική απειλή και έχει επιτύχει εκσυγχρονισμό κατά 80-85% των στρατηγικών πυρηνικών της δυνάμεων και ότι δεν υπάρχει τίποτα που δεν εκσυγχρονίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ρωσικός εκσυγχρονισμός δεν θα τελειώσει όταν φτάσει στο 100%. Η Ρωσία ανακοίνωσε περισσότερα από 20 νέα ή εκσυγχρονισμένα στρατηγικά πυρηνικά συστήματα. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο ναύαρχος Richard τόνισε:

Οι στρατηγικές δυνατότητες των ανταγωνιστών μας συνεχίζουν να αυξάνονται και είναι αποθαρρυντικές. Πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, η Ρωσία άρχισε να εκσυγχρονίζει επιθετικά τις πυρηνικές της δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς που δεν είναι υπόλογα βάσει της Συνθήκης. Εκσυγχρονίζει τα βομβαρδιστικά, τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM), τους υποβρύχιους βαλλιστικούς πυραύλους (SLBMs), τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, τα συστήματα προειδοποίησης, τις δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου (C2) και το δόγμα για τη στήριξη της χρήσης τους. Εν ολίγοις, ολόκληρη η δομή της στρατηγικής της δύναμης. Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά 70% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να υλοποιηθεί πλήρως σε λίγα χρόνια. Επιπλέον, η Ρωσία κατασκευάζει νέα και καινοτόμα συστήματα, όπως οχήματα υπερηχητικής ολίσθησης, τορπίλες με πυρηνικό οπλισμό και πυρηνική ενέργεια και πυραύλους κρουζ και άλλες δυνατότητες. Και οι ηγέτες της δεν ήταν διστακτικοί στο να αξιοποιήσουν αυτές τις ικανότητες για να εξαναγκάσουν τους γείτονές της. Κατά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπενθύμισε στον κόσμο τις δυνατότητες πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, τόσο με λόγια όσο και με πράξεις, για να προειδοποιήσει ενάντια σε οποιεσδήποτε προσπάθειες αναστροφής του αποτελέσματος.

Η Ρωσία συχνά καυχιέται για τα νέα της πυρηνικά υπερόπλα. Τον Ιούνιο του 2021, ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε: «Τα υπερηχητικά όπλα –τα συγκροτήματα Avangard και Kinzhal (Dagger)– έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα μάχης. Άλλα απαράμιλλα οπλικά συστήματα, όπως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ο υπερηχητικός πύραυλος με βάση το πλοίο Zircon και τα αντιαεροπορικά συστήματα S-500 Prometheus, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, θα έρθουν σύντομα».

Η Ρωσία έχει πει ότι το νέο βαρύ ICBM Sarmat θα τεθεί σε λειτουργία το 2022. Αυτό είναι πιθανότατα αισιόδοξο γιατί θα απαιτούσε όλες οι προγραμματισμένες δοκιμές να είναι έγκαιρες και επιτυχείς. Αυτό που είναι πιο σημαντικό δεν είναι η ακριβής ΔΟΕ αλλά το σχέδιο όσον αφορά τους αριθμούς. Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει 20 συντάγματα από το νέο βαρύ ICBM Sarmat μέχρι το 2027. Αυτό αντιπροσωπεύει 120 έως 200 σιλό, μια μεγάλη αύξηση από τα αναφερόμενα 46 που υπάρχουν τώρα για το βαρύ ICBM SS-18. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, το «…Sarmat θα μπορεί να μεταφέρει έως και 20 κεφαλές μικρών, μεσαίων, υψηλής ισχύος». Θα φέρει επίσης πολλά από τα υπερηχητικά Avangard.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Συνταγματάρχης Στρατηγός Karakayev, Διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι η ανάπτυξη νέων ICBM «...θα ξεκινήσει σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική». Τον Δεκέμβριο του 2020, το TASS ανέφερε ότι ένας νέος πύραυλος που ονομάζεται Kedr θα αντικαταστήσει το RS-24 Yars ICBM από τη δεκαετία του 2030. Το Yars φέρεται να είναι ικανό να μεταφέρει έως και έξι μικρές κεφαλές. Τον Ιανουάριο του 2021, η Izvestia ανέφερε ότι τα Yars-S με «κεφαλές μέσης απόδοσης - βρίσκονται στο απόθεμα αυτή τη στιγμή». Για αρκετά χρόνια οι Ρώσοι μιλούσαν για την ανάπτυξη αυτού του πυραύλου, αλλά δεν έδωσαν καμία ένδειξη για το πώς διαφέρει από την προηγούμενη έκδοση. Τον Ιούνιο του 2021, μια ρωσική δημοσίευση που ονομάζεται Military Chat έγραψε ότι, «Το Ινστιτούτο Θερμικής Τεχνολογίας της Μόσχας (ITT) της Ρωσίας εκτελεί εργασίες έρευνας και σχεδίασης για μια νέα παραλλαγή του βαλλιστικού πυραύλου Yars-M γνωστή ως Osina-RV…» θα παρείχε ένα «αυξημένο επίπεδο απόδοσης της αποστολής για την κάλυψη των σύγχρονων απαιτήσεων χάρη στη χρήση νέων λύσεων σχεδιασμού, τεχνολογιών, βάσης στοιχείων και υποστήριξης μεθοδολογίας λογισμικού». Αναφέρθηκε επίσης ότι «μια αναπτυξιακή δοκιμή ενός αγνώστου ακόμη διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) διεξήχθη στα μέσα Ιουνίου…». Όλα αυτά είναι ένα κλασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι Ρώσοι δραστηριοποιούνται.

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τη δύναμη των βομβαρδιστικών της με νέους πυραύλους κρουζ stealth, εκσυγχρονίζει τα υπάρχοντα αεροσκάφη και την ανάπτυξη και ανάπτυξη νέων βομβαρδιστικών. Τον Φεβρουάριο του 2021, ο στρατηγός Σόιγκου δήλωσε: «Το 2020, τα αναβαθμισμένα Tu-160M ​​[συνήθως αναφέρονται ως Tu-160M2] και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά πυραύλων Tu-95MSM πραγματοποίησαν τις πρώτες πτήσεις τους». Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Alexey Krivoruchko δήλωσε ότι το Tu-160 θα φτάσει στα στρατεύματα μέχρι το 2021 και ότι η δύναμη Tu-160 θα αυξηθεί περισσότερο από 50% έως το 2027. Ανέφερε ότι «…περαιτέρω επέκταση του στόλου των αεροπορικών συγκροτημάτων [Tu -160M2] αναμένεται να επιτευχθεί στο πλαίσιο του νέου κρατικού εξοπλιστικού προγράμματος για την περίοδο 2024-2033». Οι Ρώσοι σχεδιάζουν τουλάχιστον 50 από τη νέα έκδοση του Tu-160.

Το 2020, η νέα έκδοση του Tu-95, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά που φέρουν πυραύλους Tu-95MSM, πραγματοποίησαν τις πρώτες πτήσεις τους. Σύμφωνα με το TASS, «Το στρατηγικό βομβαρδιστικό πυραύλων Tu-95MS έχει σχεδιαστεί για να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του πλήγματος ζωτικών στόχων σε απομακρυσμένες στρατιωτικογεωγραφικές περιοχές και βαθιά στο πίσω μέρος των ηπειρωτικών θεάτρων στρατιωτικών επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας πυρηνικά πυραυλικά όπλα».

Υπάρχει επίσης μια νέα έκδοση του Backfire που ονομάζεται Tu-22MSM που πετά τώρα. Σχεδόν όλα τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει δραστηριότητες που σχετίζονται με το βομβαρδιστικό Backfire που θα παραβίαζε τη Συνθήκη Νέας START. Αυτό περιλαμβάνει τη συσχέτισή του με τον πύραυλο κρουζ μεγάλης εμβέλειας Kh-101, για τον οποίο η Ρωσία λέει ότι είναι ικανός για πυρηνικά.

Οι Ρώσοι λένε ότι το Pak DA είναι ένα βομβαρδιστικό stealth και θα μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους κρουαζιέρας και υπερηχητικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Το κρατικό TASS ανέφερε ότι ένα «μοντέλο επίδειξης» του PAK DA υποτίθεται ότι θα συναρμολογηθεί μέχρι το 2023. Τον Ιανουάριο του 2021, η κρατική Ria Novosti ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει ότι το νέο stealth βομβαρδιστικό Pak DA θα τεθεί σε υπηρεσία μέχρι το τέλος του 2027.

Η Ρωσία αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα υπερηχητικών πυραύλων με πυρηνική ικανότητα. Εκτός από το Avangard εμβέλειας ICBM, το πρώτο σύνταγμα του οποίου είναι επιχειρησιακό και το δεύτερο σύνταγμα θα λειτουργήσει το 2023, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Το KH-32, ένας ήδη επιχειρησιακός σχεδόν υπερηχητικός πύραυλος κρουζ με πυρηνική ικανότητα (οι αναφερόμενες μέγιστες ταχύτητες κυμαίνονται από 4 Mach έως 5 Mach), με βεληνεκές 1.000 km.
  • Τους ήδη επιχειρησιακούς Iskander-M και τους βελτιωμένους πυρηνικούς πύραυλους Iskander-M «αεροβαλλιστικούς» πυραύλους με αναφερόμενη μέγιστη εμβέλεια 700 έως 1.000 km.
  • Ο υπερηχητικός «βαλλιστικός πύραυλος» Kinzhal, πλέον επιχειρησιακός, ο οποίος όταν μεταφέρεται από το Mig-31 είναι ικανός να «παραδίδει πυρηνικές και συμβατικές κεφαλές σε εμβέλεια άνω των 2.000 χιλιομέτρων». Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για παράγωγο του Iskander-M. Το Kinzhal φέρεται να μεταφέρεται από το Tu-160. Το κρατικό TASS και το Sputnik News λένε ότι το βομβαρδιστικό Backfire θα μεταφέρει επίσης το Kinzhal. Πιθανώς θα μεταφερθεί από το μαχητικό κρούσης μεγάλης εμβέλειας Su-34.
  • Μια μικρότερη έκδοση του Kinzhal που θα μεταφέρει το μαχητικό αεροσκάφος Su-57. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μαχητικό Checkmake θα μπορεί να φέρει εσωτερικά οποιοδήποτε από τα όπλα Su-57.
  • Ο Πρόεδρος Πούτιν λέει ότι ο πυρηνικός υπερηχητικός πύραυλος κρουαζ Zircon έχει βεληνεκές πάνω από 1.000 km και ταχύτητα 9 Mach. Ένας απόστρατος Ρώσος ναύαρχος λέει ότι το βεληνεκές είναι 2.000 km. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Το Kh-95 έχει ανακοινωθεί αλλά δεν περιγράφεται. Η εικασία μου είναι ότι πρόκειται για μια έκδοση του Zircon που εκτοξεύεται με αέρα μεγαλύτερης εμβέλειας. Το κρατικό Sputnik News ανέφερε ότι «πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως μέρος του εκσυγχρονισμένου βομβαρδιστικού μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3M, του εκσυγχρονισμένου στρατηγικού βομβαρδιστικού Tu-160M ​​και του λεγόμενου Prospective Aviation Complex for Long Range Aviation στρατηγικού βομβαρδιστικού».

Υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία, που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, και πρόσφατα στις εκθέσεις μη συμμόρφωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι οι Ρώσοι πραγματοποιούν πυρηνικές δοκιμές. Αυτά συμβάλλουν στη ρωσική ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων. Ο Δρ Πολ Ρόμπινσον, πρώην Διευθυντής του Εθνικού εργαστηρίου Sandia, έχει πει ότι οι δοκιμές μπορούν να οδηγήσουν σε εμπιστοσύνη ότι τα πυρηνικά όπλα λειτουργούν.

Σε πλήρη αντίθεση με τη συσσώρευση των πυρηνικών δυνάμεών της από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ μόλις ξεκίνησαν ένα NPR που πιθανότατα θα μειώσει περαιτέρω τις πυρηνικές δυνάμεις μας. Στο πλαίσιο της μαζικής επέκτασης της κινεζικής πυρηνικής ικανότητας, αυτό θα μπορούσε να είναι μια καταστροφή για την εθνική ασφάλεια. Ακόμη και πριν δημοσιοποιηθεί η ανακάλυψη των νέων κινεζικών σιλό και το ρωσικό σχέδιο για 20 συντάγματα ICBM Sarmat που βασίζονται σε σιλό, θα μπορούσε να γίνει μια υπόθεση από σκοπιά στόχευσης για μια στρατηγική πυρηνική δύναμη 2.700-3.000 πυρηνικών κεφαλών. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της κάλυψης στόχου και του προσδόκιμου ζημιάς. Ακόμη και η έκθεση Global Zero "Commission" σχεδίαζε 2-on-1 χτυπήματα εναντίον κάθε ρωσικού και κινεζικού σιλό ICBM. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τις τρέχουσες στρατηγικές δυνάμεις των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο με μειωμένες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες στο Κουρσκ
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σκληρές εικόνες: Γέμισαν πτώματα Ουκρανών στρατιωτών τα χαρακώματα στο Κουρσκ-Παραδοχή Ζελένσκι για τον στόχο της εισβολής (Βίντεο)

Ένα τρομερό βίντεο δείχνει ένα ουκρανικό χαράκωμα στο Κουρσκ να είναι γεμάτο με νεκρούς στρατιώτες του Κιέβου