Στο Κίεβο, μια ομάδα «Καντίροφτσκι» συνελήφθη, η οποία ταξίδευε με ασθενοφόρο.
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν για τη σύλληψη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες, αλλά νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι ο στρατός της Τσετσενίας θα πολεμούσε με την Ουκρανία μαζί με τον Ρώσικο στρατό , ο οποίος βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας για τέταρτη ημέρα.
Στις 27 Φεβρουαρίου, οι Ρώσοι μπήκαν στο Χάρκοβο και πρόκειται να φτάσουν στο κέντρο του Κιέβου από το Irpen και το Bucha, όπου διεξάγονται οι μάχες .
Να σημειωθεί επίσης ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ζητούν βοήθεια για την εύρεση συνοδείας ρωσικών στρατιωτικών, οι οποίοι κινούνται προς το Κίεβο με εχθρικά οχήματα που σημειώνονται με το γράμμα V.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να πάψει να είναι απλά θεατής στο αιματοκύλισμα στην Ουκρανία και τώρα που μαίνονται οι μάχες στην πολύπαθη χώρα, έστω και έμμεσα θα την βοηθήσει στρατιωτικά
Η Γερμανία στέλνει αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, αλλάζοντας την πολιτική του να απαγορεύει τις εξαγωγές όπλων σε ζώνες συγκρούσεων.
Τα παραπάνω οπλικά συστήματα προέρχονται από τα αποθέματα της Bundeswehr και δίνονται στην Ουκρανία ώστε να μπορεί να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, καθώς οι μάχες εντείνονται γύρω από την πρωτεύουσά της το Κίεβο
Την στροφή 180 μοιρών στο θέμα των όπλων για την Ουκρανία ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas εξήγησε την απόφαση της γερμανικής ηγεσίας να στείλει συστήματα αεράμυνας και πυραύλους Stinger στην Ουκρανία , καθώς και την άδεια για την προμήθεια γερμανικών όπλων . από άλλες χώρες .
Είναι μια σημαντική αλλαγή από τη μακροχρόνια πολιτική του Βερολίνου για την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στη ζώνη συγκρούσεων.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για να αμυνθεί ενάντια στον εισβολέα, τον Πούτιν», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το Σάββατο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας.
«Η Γερμανία μόλις ανακοίνωσε την παροχή αντιαρματικών εκτοξευτών και πυραύλων Stinger στην Ουκρανία. Συνέχισε έτσι, καγκελάριο Όλαφ Σολτς!». Ο Ζελένσκι έγραψε στο Twitter.
ΗΠΑ και Ολλανδία θα στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει αντιαρματικά όπλα στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
Η ολλανδική κυβέρνηση θα προμηθεύσει 50 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust-3 και 400 ρουκέτες, ανέφερε το υπουργείο σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο. Η Ολλανδία εξετάζει επίσης από κοινού με τη Γερμανία την αποστολή ενός συστήματος αεράμυνας Patriot σε μια ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Σλοβακία, ανέφερε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι εξακολουθούν να είναι σε θέση να παραδώσουν όπλα στη χώρα για να ενισχύσουν τον στρατό της Ουκρανίας και η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να στείλει περισσότερα τις επόμενες ημέρες, δήλωσε αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΑΜ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ουάσιγκτον θα παράσχει 350 εκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στις ουκρανικές δυνάμεις.
«Αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνει περαιτέρω αμυντική βοήθεια για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις θωρακισμένες, αερομεταφερόμενες και άλλες απειλές που αντιμετωπίζει τώρα», είπε σε δήλωση.
Οι εκκλήσεις του Κιέβου για βοήθεια
Το Κίεβο παρακαλεί εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία να στείλει οπλισμό για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει μια εισβολή από τη Ρωσία.
Ο πρεσβευτής του Κιέβου στη Γερμανία προέτρεψε το Σάββατο το Βερολίνο να ενταχθεί στην Ολλανδία και να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους αεράμυνας Stinger.
«Διάολε, ήρθε επιτέλους η ώρα να μας βοηθήσεις», είπε ο Άντριι Μέλνικ στο Reuters σε συνέντευξή του στην πρεσβεία της Ουκρανίας. «Χρειαζόμαστε αεράμυνα και χρειαζόμαστε μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων».
Η πεισματική άρνηση του Βερολίνου μέχρι τώρα να εγκρίνει τις παραδόσεις όπλων, και μια προηγούμενη απόφαση να στείλει μόνο 5.000 κράνη, είχε προκαλέσει οργή και κοροϊδία, με τον δήμαρχο Κιέβου Vitali Klitschko να το αποκαλεί «αστείο».
Το Βερολίνο παρέδωσε επίσης ένα νοσοκομείο εκστρατείας στο Κίεβο.
Η Γερμανία και το SWIFT
Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία, δέχεται επίσης αυξανόμενη πίεση να υποστηρίξει την απόφαση να διώξει τη Ρωσία από τα διεθνή συστήματα πληρωμών SWIFT. Το Σάββατο, το Βερολίνο άλλαξε τη θέση του σχετικά με την επιβολή περιορισμών στην πρόσβαση της Ρωσίας στο SWIFT, προσχωρώντας σε άλλες δυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν σκληρότερες κυρώσεις με στόχο την ανάσχεση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η χώρα διέκοψε την Τρίτη τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, επικαλούμενη τις ενέργειες της Μόσχας προς την Ουκρανία.
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του αγωγού ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι Γερμανία-Ολλανδία και ΗΠΑ θα ενισχύσουν με οπλικά συστήματα , μέσα και πυρομαχικά την Ουκρανία
Εδώ όμως υπάρχουν δύο σημαντικοί παράμετροι
Ο πρώτος είναι ο παράγων χρόνος και ο δεύτερος ο παράγων τόπος και εξηγώ
Η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά, αποκρούοντας συνεχώς διαδοχικά κύματα επιθέσεων των Ρώσων, οι οποίοι όμως επιτείνουν την επιθετική τους προσπάθεια
Η μεγάλη ανισσοροπία που υπάρχει από πλευράς μαχητικής ισχύος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τις Ουκρανικές , προδικάζει τη νικηφόρα τελικά έκβαση της μάχης υπέρ της Μόσχας.
Το θέμα είναι αν θα αντέξουν οι Ουκρανοί, μέχρι να παραλάβουν τα αντιαρματικά και τους φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους από το ΝΑΤΟ
Αν αυτό συμβεί τότε σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του αστικού αγώνα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν σημαντικά για τη Ρωσία, αφού η τρωτότητα των ρωσικών αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ θα αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ θα περιοριστεί η δράση των Ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων και drones
Επίσης με δεδομένο ότι οι εχθροπραξίες λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ουκρανική επικράτεια, το ερώτημα είναι που και αν θα φθάσουν οι ενισχύσεις του ΝΑΤΟ
Για παράδειγμα θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο ότι οι ενισχύσεις του ΝΑΤΟ θα φθάσουν ποτέ στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία, κοινώς ανατολικά του Δνείπερου ποταμού
Το πιθανότερο είναι να γίνει προσπάθεια αποστολής τους στο Κίεβο, με πολύ αμφίβολο αν τελικά θα φθάσουν στον προορισμό τους , ή και σε κάποια άλλη Δυτική πόλη, όπως το Λιτβλ ή η Οδησσός και πάντα με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θα έχουν ήδη καταληφθεί από τους Ρώσους