Η Ρωσική εισβολή είναι γεγονός στην Ουκρανία και εκείνο που απασχολεί τους αναλυτές είναι ποια είναι τα τελικά σχέδια του Ρώσου ηγέτη Πούτιν για την Ουκρανία, ο οποίος σε διάγγελμά του επέκρινε το παρελθόν σχετικά με τον διαχωρισμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία, αμφισβητώντας ουσιαστικά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι κράτος
Ποιος θα είναι ο απώτερος στόχος του Πούτιν με τον ρωσικό στρατό, να βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο;
Τα 3 σενάρια για την Ουκρανία
Το πιο αθώο σχέδιο
Να επιστρέψει το Ντονμπάς στα σύνορά του το 2014
Ο Πούτιν, ο οποίος ανέτρεψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων δίνοντας εντολή στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιτεθούν, μπορεί να επιστρέψει στη διπλωματία όταν οι συνθήκες αλλάξουν υπέρ του. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο Πούτιν, ο οποίος χτύπησε χθες στρατιωτικούς στόχους σε όλη την Ουκρανία και εκτεινόταν από τα βόρεια μέχρι το Κίεβο, θα ανοίξει το κανάλι της διπλωματίας όταν οι αυτονομιστές στο Ντονμπάς φτάσουν στα σύνορά τους το 2014.
Δεύτερο σχέδιο
Να αποκόψει την έξοδο της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα
Ο Πούτιν μπορεί να πραγματοποιήσει το σχέδιό του για τον «ρωσικό κόσμο» μέχρι το τέλος. Αντίστοιχα, ξεκινώντας από την περιοχή του Ντονμπάς, οι περιοχές Dnepropetrovsk, Zaparojye, Nikoyaev και Odessa στο νότο θα καταληφθούν αντίστοιχα και οι Ρώσοι αυτονομιστές στη Μολδαβία θα προχωρήσουν στην περιοχή Trans-Dnester. Στα βόρεια, οι πόλεις Χάρκοβο και Σούμα θα καταληφθούν. Εάν αυτό το σχέδιο εφαρμοστεί, η έξοδος της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα θα αποκοπεί εντελώς.
Το χειρότερο σχέδιο
Κατάληψη όλης της Ουκρανίας
Ο Πούτιν θα προσαρτήσει πλήρως την Ουκρανία σύμφωνα με το σενάριο αυτό. Η χερσαία επιχείρηση, που ξεκίνησε από το Ντονμπάς, θα συνεχιστεί .
Τις επόμενες ημέρες , η ουκρανική ελίτ,θα εγκαταλείψει τον Ζελένσκι, αφού νωρίτερα θα έχουν εισέλθει τα ρωσικά στρατεύματα στο Κίεβο, θα αλλάξει πλευρά και θα προτιμήσει να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία.
Μια κυβέρνηση-μαριονέτα υπό την ηγεσία της Μόσχας θα τεθεί στη θέση της σημερινής κυβέρνησης, η οποία θα απομακρυνθεί με πραξικόπημα στο Κίεβο. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος ενός μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου.
Σύμβουλος Ζελένσκι: Στόχος είναι η κατάληψη όλης της Ουκρανίας
Αν και δεν είναι γνωστό πόσο θα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Mykhailo Podolyak, ένας από τους συμβούλους του Zelensky, ισχυρίστηκε ότι ο κύριος στόχος της Ρωσίας ήταν να ανατρέψει την επίσημη κυβέρνηση και να καταλάβει ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.
Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι του Πούτιν
Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία παρά τις απειλές κυρώσεων από τη Δύση. Τι θέλει λοιπόν πραγματικά το αφεντικό της Μόσχας; Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στη Ρωσία, αυτό που θέλει ο Πούτιν κρύβεται στην ομιλία του την περασμένη Δευτέρα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Ντονμπάς. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν έχει τρεις κύριους στόχους:
Το πρώτο από αυτά είναι η επίλυση της κρίσης του Ντονμπάς υπέρ της Μόσχας, τερματίζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ
Ο δεύτερος στόχος είναι να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να χάσει την Ουκρανία από τη Δύση σε καμία περίπτωση, με κίνδυνο να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος εάν χρειαστεί. Αυτό θα το πετύχει κρατώντας αυτή τη χώρα σε τροχιά στη δική του αυλή.
Ο τρίτος σημαντικός στόχος του Πούτιν είναι να μην μπει ποτέ η Ουκρανία στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πούτιν επιδιώκει να αποδείξει με τη βία ότι η Ουκρανία δε θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και ότι δεν θα επιτρέψει να τοποθετηθούν υποδομές του ΝΑΤΟ σε αυτή τη χώρα.
Τι πιστεύει ο Πούτιν για την Ουκρανία;
Ο Πούτιν υποστηρίζει ότι η Ουκρανία, η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη σε έκταση με πληθυσμό 44 εκατομμυρίων, ιδρύθηκε ως «τεχνητό κράτος» μετά τη ρωσική επανάσταση το 1917.
Λέγοντας ότι «η σύγχρονη Ουκρανία ιδρύθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία», ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι «ο Λένιν και οι φίλοι του χώρισαν ιστορικά τα ρωσικά αυτά εδάφη».
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Σε προγενέστερο άρθρο μας εδώ και 1 μήνα είχαμε αναλύσει επακριβώς το Ρωσικό στρατιωτικό σχέδιο εισβολής, το οποίο δυστυχώς επαληθεύθηκε με πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Η τελική κατάληξη των επιχειρήσεων θα είναι νικηφόρα για τη Ρωσία και ο Πούτιν θα προχωρήσει σε ένα συνδυασμό του 2ου και του 3ου σχεδίου.
Κοινώς θα διατηρήσει σίγουρα υπό την κατοχή του όλη την παράκτια γραμμή από Κριμαία ναι μέχρι και Ντονέτσκ, Λουγάνσκ, καθιστώντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη.
Επίσης θα καταλάβει το Κίεβο, ωθώντας τις εξελίξεις για πτώση της νυν κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση κυβέρνησης Μαριονέτας του.
Ανάλογα με τις περαιτέρω πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις θα κινηθεί ή όχι στην κατάληψη της Οδησσού και την ενοποίηση της Ρωσικής πλέον ακτογραμμής της Μαύρης θάλασσας με την Ρωσική Υπερδνειτερία, καθιστώντας την υπόλοιπη Ουκρανία με αυτόν τον τρόπο, ένα κράτος χωρίς θαλάσσια έξοδο, που θα κυβερνάται από μια νέα κυβέρνηση ρωσική μαριονέτα και η "επικράτεια της" θα είναι περικυκλωμένη από Ρωσία και Λευκορωσία.