Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Στρατιωτικοπολιτική συνεργασία Αζερμπαϊτζάν – Ρωσίας: Συντονίζουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη- Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Κανείς δεν θα βγει απόλυτα κερδισμένος από έναν πόλεμο, σχεδόν στο κέντρο της Ευρώπης. Ακόμα και αν περιοριστεί μόνο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτερες και θα διαμορφώσουν παγκόσμιες εξελίξεις και πιθανά να κοστίσουν πιο ακριβά στις δυνάμεις που έχουν πολυεθνικά συμφέροντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν  Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι η αναγνώριση από τη Μόσχα του DPR και του LPR δεν αλλάζει τίποτα για τη συμμαχία Ρωσικής Ομοσπονδίας και Αζερμπαϊτζάν. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σημείωσε, ότι αυτή η απόφαση της ρωσικής ηγεσίας ελήφθη πολύ πρόσφατα και πρέπει να γίνει κατανοητή.

Η δήλωση για τη συμμαχική αλληλεπίδραση μεταξύ Μόσχας και Μπακού, επισημοποίησε το ήδη επιτευχθεί επίπεδο διμερών σχέσεων, η αναγνώριση από τη Ρωσία των Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DPR και LPR) δεν αλλάζει τίποτα από αυτή την άποψη. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, σε συνάντηση με επικεφαλής ρωσικών ΜΜΕ.

Να υπενθυμίσουμε, ότι στις 22 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ είχε συνάντηση στην Μόσχα με τον Πούτιν και μάλιστα η συνάντηση διήρκησε 5 ώρες.

Ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε, ότι η ημερομηνία της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, προτάθηκε από τη ρωσική πλευρά περίπου 20 ημέρες πριν από την υπογραφή του εγγράφου. «Και, φυσικά, δεν σκέφτηκα καν το ενδεχόμενο να διορθώσω αυτήν την ημερομηνία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα γεγονότα (η απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει το DPR και το LPR) συνέβησαν όταν πετούσα εδώ στις 21. Και ακόμα κι αν ήταν ακόμα στο Μπακού "Θα πετούσα κι εγώ εδώ. Τίποτα δεν έχει αλλάξει για τις σχέσεις μας και δεν πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέρη θα συνεχίσουν να εργάζονται σε εκείνους τους τομείς που αντικατοπτρίζονται στην υπογεγραμμένη δήλωση και στους οποίους Μόσχα και Μπακού, συνεργάζονται εδώ και «πολλά χρόνια». Επιπλέον, ο Αλίεφ επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, «πάντα αλληλοϋποστηρίζονταν» στη διεθνή σκηνή.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσική Ομοσπονδία έχουν λάβει μέτρα για την ανάπτυξη στρατιωτικοπολιτικής συνεργασίας. Στις 22 Φεβρουαρίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπέγραψαν δήλωση για συμμαχική συνεργασία μετά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την υπογραφή της διακήρυξης νέο στάδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν.Έχοντας συμμαχικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς και δύο σημεία από τα 43 που μιλούν άμεσα για ζητήματα που σχετίζονται με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας εάν είναι απαραίτητο,  ο Αλίεφ τόνισε την σημασία να είναι η χώρα του στο CSTO, γιατί «είναι σαφές ότι το CSTO είναι το CSTO όσο είναι εκεί η Ρωσία. Εάν η Ρωσία (δεν είναι) στο CSTO, τότε κανείς δεν θα θυμάται τον CSTO. Προχωράμε από αυτό», είπε.

 Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, μπορούν να συνεργαστούν ενεργά για τον συντονισμό των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ο Αλίεφ είπε ότι η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν, μπορούν να συντονίσουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Τώρα στην Ευρώπη, γίνονται εργασίες για τη δημιουργία μιας διασύνδεσης μεταξύ διαφορετικών χωρών που θα επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας, είτε πρόκειται για ρωσικό αέριο, αέριο από το Αζερμπαϊτζάν ή οποιοδήποτε άλλο. Έτσι, προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω, είναι επίσης ενεργή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν εφικτό όσον αφορά τον συντονισμό των προσπαθειών μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα και το Μπακού κατανοούν ξεκάθαρα πόσο αέριο μπορούν να πουλήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα ο ένας στον άλλο. Ο Αλίεφ επεσήμανε ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. «Ως εκ τούτου, νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού εδώ, ο όγκος είναι ασύγκριτος, αλλά είναι σαφές ότι ακόμη και οι μικρές ποσότητες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αγορά φυσικού αερίου. Για να αποφευχθεί αυτό, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη ρωσική πλευρά σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.

Αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον Αλίεφ, το Αζερμπαϊτζάν δέχεται αιτήματα από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου. «Αλλά το γεγονός, είναι ότι έχουμε όλους τους όγκους που αρχίσαμε να προμηθεύουμε στην Ευρώπη και αρχίσαμε να προμηθεύουμε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν, όταν κατασκευάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου Trans-Adriatic, είχαμε συμβάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα - τέσσερα ή πριν από πέντε χρόνια», εξήγησε. Όλοι γνωρίζουν ότι το αέριο είναι ένα προϊόν που πρέπει πρώτα να πουληθεί και μετά να εξορυχτεί. «Επομένως, δεν είχαμε προβλέψει ότι θα χρειαστούμε επιπλέον».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν υπενθύμισε, ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη δημοκρατία, ακολουθούμενη από την Ιταλία, τη Γεωργία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. «Πέρυσι εξάγαμε 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φέτος θα είναι περισσότερα. Αλλά το πλεόνασμα, πιθανότατα, μπορεί να πουληθεί στην αγορά spot», πιστεύει.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης του όγκου των παραδόσεων. «Σε λίγα χρόνια θα παράγουμε αέριο από τουλάχιστον δύο νέα κοιτάσματα, το ένα από αυτά - ήδη το επόμενο έτος. Και αυτό το αέριο μπορεί να πωληθεί στην ξένη αγορά», είπε. Ο Αλίεφ τόνισε ότι η Τουρκία είναι ο πιο ελκυστικός εταίρος για το Αζερμπαϊτζάν. Το δικαιολόγησε λέγοντας ότι πρώτον, επειδή είναι σύμμαχοι, και νομίζει ότι το επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν είναι το υψηλότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Δεύτερον, αυτές είναι αυξανόμενες ανάγκες και  η ίδια η αγορά αυξάνεται, εξήγησε  «αλλά εάν προσφερθούν καλές συνθήκες, φυσικά, μπορούμε να εξετάσουμε οποιαδήποτε άλλη επιλογή», ​​πρόσθεσε ο Αλίεφ.

Σύμφωνα με το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διαταραχή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Σε περίπτωση που συμβεί το απευκταίο και όχι πιθανό με τα σημερινά δεδομένα, σενάριο που θέλει τη Ρωσία να κλείνει τη στρόφιγγα, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλο πρόβλημα το οποία θα χρειαστεί να το καλύψει μέσω αύξησης των φορτίων LNG, από τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της ΔΕΣΦΑ, όπου «αδειάζουν» τα δεξαμενόπλοια με φορτία LNG από ΗΠΑ, Κατάρ και Αλγερία. Στο τραπέζι, σε περίπτωση ελλείψεων, υπάρχει σχέδιο συμφωνίας της ΔΕΠΑ εμπορίας με την κρατική εταιρεία Sonatrach της Αλγερίας για extra LNG. 

Μια πιθανή λύση παράλληλα, θα ήταν η αύξηση της ροής μέσω του TAP που μεταφέρει Αζέρικο αέριο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Ο αγωγός ξεκινά από το Αζερμπαιτζάν, και περνά μέσω της Γεωργίας και της Τουρκίας για να φτάσει στην Ελλάδα – μέσω των Κήπων. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα Αζέρικου αερίου, δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει αυτή η δυνατότητα ενώ παράλληλα θα πρέπει να συνηγορήσει και η Ιταλία σε αυτό.

Μέχρι στιγμής πάντως αυτό το σενάριο, να σταματήσει δηλαδή η Ρωσία τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Ελλάδα, δεν έχει ρεαλιστική βάση. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα, διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ, επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...