Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αναβαθμισμένος ρόλος της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ: Αστυνόμευση στην Μαύρη Θάλασσα και το αεροπλανοφόρο Cavour με F-35 στην Μεσόγειο

 

Η Ιταλία είναι παρούσα στη Βαλτική Θάλασσα και στην αεροπορική αστυνόμευση του ΝΑΤΟ, στο Κοσσυφοπέδιο και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ιδίως στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Η Ρώμη φαίνεται ευτυχής να συνεισφέρει περισσότερα από το μερίδιό της σε χερσαία στρατεύματα και αεριωθούμενα αεροπλάνα στις αποστολές του ΝΑΤΟ. Η Ιταλία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, έχει αναλάβει  την τρέχουσα αστυνόμευση στους ουρανούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, την πρόσφατη αεροπορική αστυνόμευσή της στους ουρανούς της Βαλτικής ή για αυτό το θέμα την περιπολία της στη Μεσόγειο με βάση αεροπλανοφόρο. 

«Πράγματι, η Ιταλία έχει καθιερωθεί ως ισχυρός υποστηρικτής των διαφόρων προγραμμάτων αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ», αναφέρει το  defenseone.

Να αναφέρουμε, ότι η Ιταλική πολεμική αεροπορία  περιπολεί με μια τετράδα ιταλικών τζετ-πρώτα Eurofighters, τώρα F-35-  μαζί με αεροσκάφη της Luftwafe και της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας και αποτελεί μέρος της προσπάθειας ενισχυμένης εναέριας αστυνόμευσης, που ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη βοήθεια των αυτονομιστών να καταλάβουν την ανατολική Ουκρανία.

«Εκτός από τη διαφύλαξη του ουρανού πάνω από την Ιταλία με υψηλής τεχνολογίας Eurofighters και μαχητικά αεροσκάφη F-35, η ιταλική Πολεμική Αεροπορία συμβάλλει τακτικά στις αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής και για τους συμμάχους μας Ισλανδία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο», αναφέρει ο Manfred Reudenbach, εκπρόσωπος της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Σήμερα, ιταλικά F-35 περιπολούν στη Μεσόγειο από το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour, μια κοινή αποστολή με ομάδες κρούσης που χτίστηκαν γύρω από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle και το USS Harry S. Truman. Πράγματι, η Ιταλία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που διαθέτει αεροπλανοφόρο και F-35. Η Γαλλία έχει αεροπλανοφόρο αλλά όχι F-35, ενώ η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν τα αεροπλάνα αλλά όχι το αεροπλανοφόρο.

Η Ιταλία έχει επί του παρόντος, σχεδόν περισσότερα από 9.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί σε 34 αποστολές σε 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 1.100 στο Ιράκ και περισσότερες από 600 στο Κοσσυφοπέδιο.

Ανοίγει η βεντάλια του ρόλου της Ιταλίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Ιταλία στο τέλος του περασμένου έτους, σηματοδότησε την  περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της, κάτι άλλωστε αναμενόμενο μετά την Αμερικανική άμπωτη από την Ευρώπη και την Μ. Ανατολή.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει  με τίτλο : Με ποιον θα πάει η Ιταλία; Με εμάς ή την Τουρκία; Αναβαθμισμένη εντός του ΝΑΤΟ με ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο.

Γαλλία-Γερμανία-Ιταλία και Ισπανία ως οι 4 σημαντικότερα στρατιωτικές Ευρωπαϊκές δυνάμεις, καλούνται να διαχειριστούν τα προβλήματα τόσο εντός της ΕΕ, όσο και της αυλής της.

Η συνδρομή τους αναμένεται από το ΝΑΤΟ , στην επίλυση των προβλημάτων σε Βαλτική, Πολωνία, Ουκρανία σε σχέση με την εξ ανατολών απειλή, αλλά και στη ΝΑ Μεσόγειο όπου εδώ η απειλή προέρχεται εκ των έσω κυρίως και συγκεκριμένα από την Τουρκία, γεγονός που καθιστά  τη συμμαχία απρόθυμη  στην εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων και με βάση την μέχρι τώρα πεπατημένη οδό  του ΝΑΤΟ αυτής των ίσων αποστάσεων, μεταξύ θύτη δηλαδή της Τουρκίας και θυμάτων δηλαδή Ελλάδας και Κύπρου.

Για τη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και τη Λιβύη,  μάλλον θα δώσει λύση η Γαλλία πρωτίστως επικουρούμενη από την Ιταλία και τη Γερμανία, μέσω του Ευρωστρατού, την δημιουργία του οποίου αναμένουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ προβληματίζει ιδιαίτερα η ακραιφνώς φιλοτουρκική Ισπανική στάση.

Υπενθυμίζουμε, ότι  πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική  Μεσόγειο άσκηση μικρής κλίμακας, μεταξύ Ναυτικών Μονάδων της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όμως έχει τεράστια σημασία για τις  μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή  σε συνδυασμό μέ άλλα θετικά  γεγονότα που έλαβαν χώρα νωρίτερα σε σχέση με Ελλάδα και Κύπρο.

Η εν λόγω άσκηση έχει τεράστια σημασία αφού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας QUAD (QUADRIPARTITE INITIATIVE), μεταξύ Ναυτικών Μονάδων των τεσσάρων χωρών που προαναφέραμε.

Σημειώνεται ότι η QUAD ανελήφθη στο πλαίσιο της συλλογικής πρόθεσης και δέσμευσης της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου ως προς την εφαρμογή και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και την προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεισφέροντας στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Οι σχέσεις Ιταλίας -Ελλάδας

Οι σχέσεις των δύο φίλων  και συμμάχων χωρών βαίνουν από το καλό στο καλύτερο, αφού μετά την συμφωνία μας για τις ΑΟΖ, η Ιταλία εισέρχεται δυναμικά και στον τομέα των ναυπηγείων της Ελευσίνας, θέτοντας μεγαλεπήβολους στόχους

Συγκεκριμένα μόλις πριν από λίγο χρονικό διάστημα,  είχαμε την επίσημη  εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον ιταλικό κολοσσό της ναυπηγικής και αμυντικής βιομηχανίας, Fincantieri για συμμετοχή στο εγχείρημα διάσωσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας που υλοποιεί η ONEX.

Από τα παραπάνω διαπιστώνονται ότι Γαλλία και Ιταλία ως ηγέτιδες χώρες της ΕΕ, συμπαρίστανται εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξη και αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο. Να υποθέσουμε ότι τα καλύτερα έρχονται με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil αρχικά και των Total  και Eni στη συνέχεια σε θαλάσσια οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ, το 2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...