Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πρώην αξιωματούχος της CIA αποκαλύπτει τα... μπρος-πίσω ΗΠΑ-Ρωσίας

Η Μόσχα επιμένει ότι δεν υπάρχει «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία, ούτε υπάρχουν σχέδια για μια τέτοια. Σύμφωνα με την Ρωσία οι κατηγορίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, για την ευθύνη της Ρωσίας για την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως προσπάθεια πίεσης στη Μόσχα και απόρριψης ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να διαφημίζουν την πιθανότητα ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και πρέπει να τερματίσουν τη συνεχή «υστερία» εναντίον της Μόσχας», ισχυρίστηκε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, υποδηλώνοντας ότι η ρητορική από Αμερικανούς αξιωματούχους επιδεινώνει την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία, η Ουάσιγκτον «τροφοδοτεί τη μιλιταριστική οργή των δημοσιογράφων». Η δήλωση ήρθε ως απάντηση σε συνέντευξη στο CNN με τον Νεντ Πράις, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όταν κατηγόρησε τη Μόσχα ότι διαδίδει παραπληροφόρηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σχετικά με τα όρια στην ανάπτυξη πυραύλων και τη στρατιωτική διαφάνεια, σε ένα νέο σημάδι χαλάρωσης των εντάσεων Ανατολής-Δύσης. Η δήλωση ήρθε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από ασκήσεις που έχουν εγείρει φόβους για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει το zerohedge.

 

Πρώην αξιωματούχος της CIA ανέφερε ότι μια σημαντική παραχώρηση θάφτηκε σε όλο το σκληρό μπρος-πίσω ΗΠΑ-Ρωσίας. Επιβεβαίωσε ότι αυτή τη φορά, η «καθοδήγηση» προήλθε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος  εμμένει στις προειδοποιήσεις ad-nauseam του Sullivan  ότι μια εισβολή στη Ρωσία « παραμένει σαφώς πιθανή ».

 Το Reuters, επίσης, προφανώς και αυτό με την σειρά του  έλαβε έγκαιρα την «εντολή»  και ανέφερε  ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να παρουσιάσει τις κινήσεις του ως απόδειξη ότι οι δυτικές συζητήσεις για πόλεμο ήταν τόσο ψευδείς όσο και υστερικές.

«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα. Ταπεινώθηκε και καταστράφηκε χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η Ρωσία κατηγορεί ευθέως τους NYT, ότι σκοπίμως ή και με εντολή της Ουάσιγκτον, παραλείπουν και διαστρεβλώνουν δηλώσεις Ρώσων Αξιωματούχων.

Για παράδειγμα στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο καγκελάριος Scholz,  αποκαλώντας την ανακοίνωση της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων "καλό μήνυμα"  συμφώνησε ότι οι διπλωματικές επιλογές δεν έχουν εξαντληθεί.

 «Όπως ανέφερε χθες ο (Λαβρόφ), οι απαντήσεις (ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) εξακολουθούν να περιέχουν μια σειρά από σκέψεις που όχι μόνο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά και τις οποίες έχουμε πράγματι προτείνει στους εταίρους μας όλα αυτά τα χρόνια. Αναφέρομαι στις προτάσεις μας για Ευρωπαϊκή ασφάλεια, ορισμένα οπλικά συστήματα, ιδίως,  πύραυλοι μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, και στρατιωτική διαφάνεια . Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αυτό το κοινό έργο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μέχρι στιγμής, οι  NYT  έχουν παραλείψει αυτή τη δήλωση του Πούτιν, η οποία, σε συνδυασμό με την απόσυρση των στρατευμάτων, είναι εξαιρετικά σημαντική. «Το ότι οι  Times  "ξέχασαν" να το συμπεριλάβουν είναι ακόμη ένα σημάδι ότι ακόμη και οι πιο λογικές, στοιχειώδεις διαπραγματεύσεις για βασικά ζητήματα που απασχολούν τη Ρωσία θα αντισταθούν με νύχια και με δόντια από το  στρατιωτικό κατεστημένο MICIMATT(Military-Industrial-Congressional-MEDIA-Academia-Think- Tank) στο οποίο ανήκουν και οι NYT», αναφέρει το  zerohedge.

Η Μόσχα, υποστηρίζει ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και των μέτρων που προβλέπονται σε αυτές. Το ψήφισμα 2022 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ονομάζει το Κίεβο και τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ η Ρωσία είναι μεσολαβητής μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, στο λεγόμενο Μορφότυπο της Νορμανδίας. 

Για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, λέει το ΥΠΕΞ, η Δύση πρέπει να αναγκάσει το Κίεβο να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ, να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, να αποσύρει όλους τους συμβούλους και εκπαιδευτές της, να σταματήσει τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τον στρατό της Ουκρανίας και να αποσύρει όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο από το ουκρανικό έδαφος.

Η Ρωσία λέει ότι η πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ παραβιάζει την ασφάλεια

Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική του ΝΑΤΟ για «ανοιχτές πόρτες» – μη αποκλείοντας την είσοδο οποιασδήποτε χώρας που ισχύει στη συμμαχία – η Μόσχα σημείωσε ότι αυτό παραβιάζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 1991, να μην θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα συμφέροντα άλλων κρατών ή να δημιουργήσει νέες γραμμές διαίρεσης στην Ευρώπη.

Επίσης, έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, την οποία δεσμεύτηκαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τις συνθήκες που ίδρυσαν τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Ασφάλεια (ΟΑΣΕ), δηλαδή «να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας άλλων».

Η Μόσχα θέλει αδιαίρετη ασφάλεια για όλους, όχι μόνο για το ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον πρέπει να αποδείξει, ότι πιστεύει πράγματι στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, υποστήριξε η Μόσχα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι αρνούνται να εγκαταλείψουν την «αντιπαραγωγική και αποσταθεροποιητική πορεία» της αναζήτησης πλεονεκτημάτων για την ίδια και τους συμμάχους της, σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων ασφαλείας, ενώ απειλεί τα σύνορα της Ρωσίας. 

Κατά την άποψη της Μόσχας, το δικαίωμα των χωρών να «επιλέγουν ελεύθερα ή να αλλάζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμμαχιών», το οποίο επικαλούνται οι ΗΠΑ, δεν είναι απόλυτο, αλλά είναι μόνο η μισή φόρμουλα που περιέχεται στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες ασφάλειας.

Η Ρωσία θέλει το ΝΑΤΟ να σταματήσει να βάζει πυρηνικά στην Ευρώπη

Δεν υπήρξε απάντηση στη ρωσική πρόταση να σταματήσει η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός της δικής του επικράτειας, κάτι που έχουν κάνει επανειλημμένα οι ΗΠΑ με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κατά παράβαση της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), ανέφερε το ΥΠΕΞ. Τέτοια όπλα αναπτύσσονται επί του παρόντος, στο έδαφος πολλών μελών του ΝΑΤΟ και είναι ικανά να στοχοποιήσουν τη Ρωσία.

Η Μόσχα επιμένει ότι πρέπει να αποσυρθούν, να αποσυναρμολογηθεί η υποδομή για την ταχεία αναδιάθεσή τους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, πρέπει να σταματήσει να εκπαιδεύει μη πυρηνικά μέλη στο χειρισμό τέτοιων όπλων. «Χωρίς την αφαίρεση αυτού του ερεθιστικού παράγοντα, η συζήτηση για το θέμα των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων είναι αδύνατη», αναφέρουν οι Ρώσοι.

Παραβίαση των «κόκκινων γραμμών»

Η Ρωσία χαρακτήρισε τα τελεσίγραφα και τις απειλές για κυρώσεις ως «απαράδεκτα» και είπε ότι υπονομεύουν τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικών διπλωματικών συμφωνιών. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να συζητήσουν σταθερές και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τη ρωσική ασφάλεια, η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων «μέσω της εφαρμογής μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», αναφέρουν.

Η πρόσφατη διαμάχη για την Ουκρανία μεταξύ της Μόσχας και των συμμάχων του ΝΑΤΟ ξεκίνησε όταν η Ρωσία φέρεται να άρχισε να συγκεντρώνει στρατεύματα στα δυτικά της σύνορα. Στη συνέχεια, οι φόβοι για πόλεμο οδήγησαν ορισμένα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να ζητήσουν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή, υποστηρίζοντας ότι οι μετακινήσεις στρατευμάτων κοντά στα σύνορα οφείλονται σε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ασκήσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...