Η Ρωσία κατηγορεί για απροκάλυπτη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, που επιδιώκουν να φουντώσουν την κατάσταση στα άκρα, όσον αφορά το πεδίο της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το topcor.ru, «Τόσο πολύ που φαίνεται ότι τα όρια της αντιρωσικής προπαγάνδας που γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό, έχουν ξεπεραστεί και αυτή τη φορά ο στόχος της Ουάσιγκτον βρίσκεται σε ένα διαφορετικό επίπεδο». Δηλαδή, στην απόρριψη μέρους της Ουκρανίας υπέρ του βασικού συμμάχου της στην Ανατολική Ευρώπη - της Πολωνίας.
Υπό τον φόβο να υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και τις επόμενες ημέρες ,πολλές χώρες έχουν εκδώσει οδηγία στους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα, με τη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει. Μάλιστα, υπάρχει ήδη μια εγκατάσταση στην Πολωνία, ενώ κατασκευάζονται και άλλες, που θα λειτουργήσουν ως προσωρινά καταφύγια τα οποία θα παρέχουν ανέσεις για διαμονή.
Εν τω μεταξύ, μια ομάδα Αμερικανών μελών του Κογκρέσου κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει απόφαση, για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας αυτό με την υποτιθέμενη «ρωσική απειλή». Σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου, η Πολωνία, με τη βοήθεια αμερικανικών αρμάτων μάχης, όχι μόνο θα διασφαλίσει την ασφάλεια στη δεξιά πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά θα καλύψει ακόμη και την Ουκρανία.
«Η Πολωνία θα μπορέσει σύντομα να αγοράσει επιτέλους αμερικανικά τανκς , το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την παράδοση 250 αρμάτων μάχης Abrams στη σύγχρονη έκδοση του M1A2 SEPv3 στη Βαρσοβία». Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Δημοκρατίας Mariusz Blashak.
Το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας αλλά και οι ίδιοι οι Αμερικανοί πιστεύουν, ότι τα αμερικανικά τανκς θα φέρουν τον πολωνικό στρατό σε νέο επίπεδο. Ο πολωνικός στρατός θα καταστεί ισχυρότερος με έναν τρίτο τύπο αρμάτων μάχης, με τα άρματα μάχης T-72M1 / PT-91 και το γερμανικό Leopard 2 να είναι ήδη σε υπηρεσία.
Σημειωτέον, ότι εδώ και πολύ καιρό ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα γνωστά σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν βαλλιστικά αντιπυραυλικά συστήματα σε Πολωνία και Ρουμανία.
Οι Ρώσοι εκτιμούν, ότι τέτοιες κινήσεις διαταράσσουν την “στρατηγική σταθερότητα” αρνούμενοι να πιστέψουν τις προφάσεις Νατοϊκών και Αμερικανών αξιωματούχων, πως απώτερος στόχος αυτών των σχεδίων είναι η αντιμετώπιση “πυραυλικής απειλής από το Ιράν”.
Κατά τις εκτιμήσεις τους, αυτές οι δύο εγκαταστάσεις (αμερικανικών βαλλιστικών συστημάτων) σε Πολωνία και Ρουμανία μαζί με άλλα οπλικά συστήματα και ναυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτύξει στην περιοχή οι Αμερικανοί στη ναυτική βάση Rota της Ισπανίας, είναι ικανά να αναχαιτίσουν πυραύλους.
Να υπενθυμίσουμε, ότι εδώ και ένα χρόνο το Πεντάγωνο ξεκίνησε την ανάπτυξη τμημάτων του αντιβαλλιστικού συστήματος Aegis Ashore κοντά στην πολωνική κοινότητα Ρεντζίκοβο, πριν καν ολοκληρωθούν κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας διέταξε 3.000 στρατιώτες να αναπτυχθούν στην Πολωνία, ενώ ήδη βρίσκονται στη χώρα 1.700, για να βοηθήσουν του Αμερικανούς πολίτες.
Η Ρωσία έχει και μια άλλη υποψία : η πολωνική ηγεσία φλερτάρει ενεργά με το θέμα της δημιουργίας της Τέταρτης Κοινοπολιτείας, στην πραγματικότητα, την αποκατάσταση του άλλοτε πολύ μεγαλύτερου πολωνικού κράτους.
Και εδώ είναι ένα ενδιαφέρον σημείο, τα υποτιθέμενα ιστορικά σύνορα των πολωνικών εδαφών εκτείνονται στο μυαλό ορισμένων τοπικών εθνικιστών πολύ πιο μακριά από τα σύγχρονα σύνορα της Πολωνίας. Συγκεκριμένα, τα πολωνικά εδάφη, κατά τη γνώμη τους , περιλαμβάνουν επίσης τα εδάφη που αποτελούν μέρος της σύγχρονης Λευκορωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
Υπενθυμίζουμε, ότι στα γεγονότα του 2020 στις εκλογές στη Λευκορωσία ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε τότε ανοιχτά τη συμμετοχή της πολωνικής πλευράς στη διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων.
«Τώρα η Πολωνία προσπαθεί ενεργά να αποκτήσει το καθεστώς μιας περιφερειακής δύναμης και οι αρχές της είναι έτοιμες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να το εξασφαλίσουν. Και αν είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στην ανατροπή της εξουσίας σε ένα γειτονικό κράτος, τότε τι τους εμποδίζει να προσαρτήσουν ένα κομμάτι εδάφους από ένα άλλο;», αναφέρει το topcor.ru.
Φυσικά, σήμερα η Πολωνία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πραγματικότητα απαγορεύεται να αλλάξει τα σύνορά της σε βάρος των εδαφών άλλων κρατών.
Ωστόσο, η πολωνική ηγεσία τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα αποδείξει παραβίαση των κανόνων της ΕΕ. Ναι, και γενικά, ποιος ξέρει πόσο θα διαρκέσει η ΕΕ και πόσο θα παραμείνει η Πολωνία σε αυτήν;