Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραήλ βοηθά την Τουρκία σε εθνοκάθαρση κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας

Από το 2018 συριακές σουνιτικές ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τουρκία, εισήλθαν στην περιοχή του Αφρίν. Περίπου 300.000 άνθρωποι, κυρίως Κούρδοι, έγιναν πρόσφυγες μετά την καταστροφή του καντονιού Αφρίν. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα στη συνέχεια, πήραν το δρόμο τους προς την ελεγχόμενη από τους Κούρδους βορειοανατολική Συρία. Πολλοί από αυτούς, παραμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς εντός αυτής της περιοχής.

Έκτοτε, η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μεγάλης κλίμακας επανεγκατάσταση στο Αφρίν Σύριων Σουνιτών Αράβων προσφύγων που κατοικούσαν στο παρελθόν στην Τουρκία. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι 330.000 Σύριοι έχουν μετεγκατασταθεί στις περιοχές Αφρίν και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας, που κατακτήθηκαν από την Τουρκία σε προηγούμενες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πράξη, από τότε που η Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2018 κατέστρεψε το κουρδικό καντόνι Αφρίν , η περιοχή βρίσκεται υπό την de facto κυριαρχία της Άγκυρας και των συνδεόμενων με αυτήν πολιτοφυλακών. Τα τελευταία οργανώνονται στο πλαίσιο του εκπαιδευμένου και χρηματοδοτούμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού.

Σύμφωνα με το jpost, η τουρκική στρατηγική εθνοκάθαρσης στη Συρία χρησιμοποιεί Ισραηλινο-Αραβική ΜΚΟ. «Τι είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στο Ισραήλ, προφανώς αφιερωμένη στον παλαιστινιακό σκοπό, που χτίζει τζαμιά στη βόρεια Συρία; Τουρκική εθνοκάθαρση», αναφέρει.

Το άνοιγμα ενός μικρού τζαμιού σε μια απομακρυσμένη γωνιά της βορειοδυτικής Συρίας πριν από έξι μήνες, μπορεί γενικά να θεωρηθεί ως ένα ασυνήθιστο γεγονός. Το νέο «σπίτι» προσευχής στο Sheikh Khurez, ωστόσο, ήταν αξιοσημείωτο λόγω μιας ιδιαίτερης λεπτομέρειας  δηλαδή, της ταυτότητας της οργάνωσης που χρηματοδότησε την κατασκευή του τζαμιού και του οποίου το λογότυπο εμφανίζεται στην είσοδό του.

«Η εν λόγω οργάνωση ονομάζεται Jamia'at al aish bi'Karama, ή Ένωση Ζώντας με Αξιοπρέπεια. Η ΜΚΟ αυτή δεν εδρεύει στη Συρία, αλλά στην πόλη Τίρα, στο κεντρικό Ισραήλ», αναφέρει το  jpost.

Συνδέεται με άλλες οργανώσεις που υποστηρίζουν μια σουνιτική ισλαμιστική προοπτική, του τύπου που αντιπροσωπεύει η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η κυβέρνηση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια αναφορά της 28ης Ιανουαρίου στον ιστότοπο Rohani (ένα ειδησεογραφικό μέσο που σχετίζεται με την κουρδική αρχή στη βορειοανατολική Συρία), 1.535 οικογένειες Παλαιστινίων έχουν επανεγκατασταθεί στην περιοχή του Αφρίν. Αυτές οι οικογένειες προέρχονται από τον προσφυγικό καταυλισμό Yarmouk, το Khan al-Sheikh και άλλες περιοχές νότια της Δαμασκού.

Η σελίδα Living with Dignity στο Facebook, δείχνει ότι η οργάνωση δεν φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα αυτών των Παλαιστινίων εκτοπισμένων που έχουν επανεγκατασταθεί στο Αφρίν.

Αντίθετα, η οργάνωση συμμετέχει στην προσπάθεια υπό την ηγεσία της Τουρκίας για την ένταξη ενός νέου, σουνιτικού αραβικού πληθυσμού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας. Το τζαμί στο Sheikh Khurez, είναι μια μικρή λεπτομέρεια σε μια ευρύτερη στρατηγική μετασχηματισμού, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ισλαμιστικού Συριακού Εθνικού Στρατού. Η πρόθεση είναι, να μεταμορφωθεί μόνιμα η δημογραφική και πολιτιστική ταυτότητα του παραδοσιακά κοσμικού και πολυεθνικού Αφρίν.

Οι υπόλοιποι μη σουνιτικοί/μη αραβικοί πληθυσμοί στο Αφρίν, των οποίων οι κοινότητες αποτελούν στόχο αυτής της προσπάθειας, περιλαμβάνουν μερικούς από τους πιο καταπιεσμένους και φτωχούς στη Συρία. Το Living with Dignity, για παράδειγμα, χρηματοδότησε επίσης την κατασκευή ενός συγκροτήματος κατοικιών για Άραβες πρόσφυγες, γνωστό ως Basma, το οποίο βρίσκεται ακριβώς νότια του χωριού των Γιαζίντι Shadira, 15 χλμ. από τα συρροτουρκικά σύνορα. 

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, οι αρχές σε αυτήν την περιοχή αναγκάζουν επί του παρόντος τους εναπομείναντες Γιαζίντι κατοίκους του χωριού να παρακολουθήσουν υποχρεωτική ισλαμική εκπαίδευση και οι κάτοικοι των Γιαζίντι πρέπει επίσης να απαγγέλλουν τη Σαχάντα (διακήρυξη ισλαμικής πίστης). Έξι παρόμοια χωριά βρίσκονται υπό κατασκευή κατά μήκος των συρροτουρκικών συνόρων. Ο συγκεκριμένος στόχος, φαίνεται να είναι η σπορά ενός πιστού σουνιτικού αραβικού πληθυσμού κατά μήκος των συνόρων, ως μέρος του ευρύτερου δημογραφικού μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι Γιαζίντι, ένας κουρδόφωνος, μη μουσουλμανικός πληθυσμός στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, αποτέλεσαν αντικείμενο απόπειρας γενοκτονίας στα χέρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος την περίοδο 2014-19. Ευρέως υβρισμένοι από τους Μουσουλμάνους της περιοχής ως «λατρευτές του διαβόλου», παραμένουν θύματα εκτεταμένης προκατάληψης.

Το Living with Dignity συμμετείχε επίσης, σύμφωνα με περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, σε κατασχέσεις γης από Σύρο Κούρδο πολίτη στην περιοχή Tal Tawil και χρηματοδότησε την κατασκευή τζαμιών στο Tal Tawil και στο χωριό Ikidam, όλα στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου μετασχηματισμού που περιγράφεται παραπάνω.

Αυτή η ισραηλινο-αραβική/παλαιστινιακή φιλανθρωπική οργάνωση, είναι ένα μόνο συστατικό σε ένα μεγαλύτερο αρχιπέλαγος ισλαμικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο έργο της επανεγκατάστασης Αράβων προσφύγων στο Αφρίν. 

Σύμφωνα με το jpost, αυτές περιλαμβάνουν την οργάνωση Ayad al-Bayda (Λευκά χέρια), με την οποία το Living with Dignity συνεργάζεται στενά. Αυτή η ομάδα, που ιδρύθηκε το 2013, σύμφωνα με τον ιστότοπό της συνεργάζεται με τη σειρά της, με φιλανθρωπικές οργανώσεις και ΜΚΟ που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον Κόλπο, συμπεριλαμβανομένων των Rahma International και Zakat House με έδρα το Κουβέιτ και του Qatar al-Khairiya με έδρα το Κατάρ.

Το φιλοσυριακό καθεστώς και άλλα μέσα κατά του Ερντογάν, έχουν δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα σχετικά με αυτή τη διαδικασία εθνοτικού εκτοπισμού και δημογραφικού μετασχηματισμού.

«Ένας κουρδικός λογαριασμός στο Twitter που υποστηρίζει το ΡΚΚ, ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ πρέπει σίγουρα να έχει «εγκρίνει» τις οικονομικές συνεισφορές ισραηλινο-αραβικών φιλανθρωπικών οργανώσεων σε αυτό το έργο», αναφέρει το  jpost.

Η επισήμανση αντιφάσεων δεν είναι εντελώς άτοπη. Οι ίδιοι φορείς που επιχειρηματολογούν κατά του υποτιθέμενου εθνοτικού εκτοπισμού σε ένα πλαίσιο, τον υπερασπίζονται και τον βοηθούν σε ένα άλλο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ