Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πού το πάει ο Πούτιν με την Ουκρανία και που το στρέφει η Δύση; Αποκαλύψεις από την El Pais με έγγραφα-ντοκουμέντα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε χθες,  κατηγόρησε τη Δύση  ότι σκόπιμα δημιούργησε ένα σενάριο με σκοπό να την παρασύρει σε πόλεμο, αγνοώντας παράλληλα τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της, σχετικά με την Ουκρανία.

Στα πρώτα του άμεσα δημόσια σχόλια για την κρίση εδώ και σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Πούτιν δεν έδειξε κανένα σημάδι να υποχωρήσει από τις απαιτήσεις ασφαλείας που ζήτησε να ικανοποιηθούν και τις οποίες η Δύση χαρακτήρισε ως ανέφικτες, έχοντας έτσι στα χέρια του πιθανή δικαιολογία για να ξεκινήσει μια εισβολή, την οποία ωστόσο η Μόσχα αρνείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι ήδη ξεκάθαρο τώρα... ότι οι θεμελιώδεις ανησυχίες της Ρωσίας αγνοήθηκαν", είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου  που παραχώρησε κατά την επίσκεψη  του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, έναν από τους πολλούς ηγέτες του ΝΑΤΟ που προσπαθούν να μεσολαβήσουν μαζί του καθώς η κρίση έχει ενταθεί.

Ο Πούτιν περιέγραψε ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο στο οποίο η Ουκρανία γίνεται  δεκτή στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια θα προσπαθήσει  να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=cGmm3GwXzoY

"Ας φανταστούμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι θα πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Έχει σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο; Προφανώς όχι", είπε.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα και οι δυτικές χώρες λένε ότι φοβούνται ότι ο Πούτιν μπορεί να σχεδιάζει εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται κάτι τέτοιο, αλλά έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να αναλάβει αδιευκρίνιστη στρατιωτική δράση εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για την ασφάλεια. Οι δυτικές χώρες λένε ότι οποιαδήποτε εισβολή θα επιφέρει κυρώσεις στη Μόσχα.

Το Κρεμλίνο θέλει η Δύση να σεβαστεί τη συμφωνία του 1999 σύμφωνα με την οποία καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει τη δική της ασφάλεια σε βάρος άλλων, την οποία θεωρεί στο επίκεντρο της κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Έθεσε υπόψιν μάλιστα  τον χάρτη που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη από μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο οποίος περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken.

Ο Λαβρόφ είπε ότι ο Μπλίνκεν αποδέχτηκε την ανάγκη να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα, ενώ ο απολογισμός της κλήσης από τις ΗΠΑ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να αποσυρθούν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από τα ουκρανικά σύνορα .

https://youtu.be/MeMGJZVHcCI

«Εάν ο Πρόεδρος Πούτιν δεν σκοπεύει πραγματικά να κάνει πόλεμο ή αλλαγή καθεστώτος, είπε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ στον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τότε είναι η ώρα να αποσύρουμε τα στρατεύματα και τον βαρύ οπλισμό και να εμπλακούμε σε μια σοβαρή συζήτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν να δώσουν στο Κρεμλίνο έναν τρόπο να επαληθεύσει την απουσία πυραύλων κρουζ Tomahawk στις βάσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και την Πολωνία, εάν η Ρωσία μοιραστεί παρόμοιες πληροφορίες σχετικά με πυραύλους σε ορισμένες ρωσικές βάσεις, ανέφερε το Bloomberg.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μεταφέρουν στην Πολωνία επιπλέον 2.000 στρατιώτες από τους 8.500 που έχουν προγραμματιστεί να σταλούν στην Αν. Ευρώπη.  Αυτό δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας, Πάβελ Σολόχ, στον αέρα του πολωνικού ραδιοφώνου την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου.

Καλά πληροφορημένη Αμερικανική πηγή  είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσφερθεί μόνο να έχουν συνομιλίες για μια ποικιλία από ανησυχίες της Ρωσίας, όπως ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών στα κατάλληλα φόρουμ.

Ο Πούτιν δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του

Ο Πούτιν δεν είχε μιλήσει δημόσια για την κρίση στην Ουκρανία από τις 23 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ασάφεια για την προσωπική του θέση, ενώ διπλωμάτες από τη Ρωσία και τη Δύση έχουν εμπλακεί σε επανειλημμένους γύρους συνομιλιών.

Οι δηλώσεις του την Τρίτη αντανακλούσαν μια κοσμοθεωρία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις επιθετικές και εχθρικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ασφάλεια της Ουκρανίας, αλλά για τον περιορισμό της Ρωσίας, είπε ο Πούτιν.

«Με αυτή την έννοια, η ίδια η Ουκρανία είναι απλώς ένα μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου», είπε.

«Αυτό μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους, παρασύροντάς μας σε κάποιου είδους ένοπλη σύγκρουση και, με τη βοήθεια των συμμάχων τους στην Ευρώπη, αναγκάζοντας την επιβολή εναντίον μας αυτών των σκληρών κυρώσεων για τις οποίες μιλάνε τώρα στις ΗΠΑ».

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος έχει συχνά τσακωθεί με ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης για τη δημοκρατία στη χώρα του, δήλωσε ότι πίστευε μετά τις συνομιλίες του με τον Πούτιν ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

«Σήμερα πείστηκα ότι οι υπάρχουσες διαφορές στις θέσεις μπορούν να γεφυρωθούν και ότι είναι δυνατό να υπογραφεί μια συμφωνία που θα εγγυάται την ειρήνη, την ασφάλεια της Ρωσίας και είναι αποδεκτή και για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ», είπε ο Όρμπαν.

https://youtu.be/KUJ3sRpLQpc

Διεθνείς Κινήσεις στήριξης της Ουκρανίας

Καθώς οι δυτικές χώρες σπεύδουν να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, οι ΗΠΑ προέτρεψαν τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, να ακυρώσει την επίσκεψη με τον Πούτιν στη Ρωσία, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Την Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συνάντησε τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι "έχει βάλλει το όπλο στον κρόταφο" της Ουκρανίας, απαιτώντας αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Είναι ζωτικής σημασίας η Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της  διπλωματίας», είπε ο Τζόνσον. "Και πιστεύω ότι αυτό είναι ακόμα δυνατό. Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε διάλογο, αλλά  φυσικά  έχουμε έτοιμες και  κυρώσεις, ενώ  παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη και  θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία. με την Ουκρανία". 

Ο Τζόνσον είπε ότι οποιαδήποτε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε στρατιωτική και ανθρωπιστική καταστροφή.

"«Υπάρχουν 200.000 άνδρες και γυναίκες υπό τα όπλα στην Ουκρανία, θα προβάλουν μια πολύ, πολύ σκληρή και αιματηρή αντίσταση», είπε. «Νομίζω ότι οι γονείς, οι μητέρες στη Ρωσία πρέπει να αναλογιστούν αυτό το γεγονός και ελπίζω πολύ ότι ο Πρόεδρος Πούτιν να απομακρυνθεί από το μονοπάτι της σύγκρουσης και να ξεκινήσουμε διάλογο».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, που επίσης επισκέφθηκε το Κίεβο, είπε ότι η Πολωνία θα βοηθήσει την Ουκρανία με προμήθειες φυσικού αερίου και όπλων, καθώς και ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια.

«Ζώντας κοντά σε έναν γείτονα όπως η Ρωσία, έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε στους πρόποδες ενός ηφαιστείου», είπε ο Morawiecki.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποτιμήσει την προοπτική μιας επικείμενης εισβολής, υπέγραψε ένα διάταγμα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών του κατά 100.000 στρατιώτες μέσα σε τρία χρόνια. Κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ψύχραιμοι και να αποφύγουν τον πανικό.

Η αύξηση των στρατευμάτων  γίνεται «όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο... αλλά για να υπάρξει σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.

Αποκαλύψεις από την El Pais

Στο μεταξύ από τις απαντήσεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών στις προτάσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια,, προκύπτει ότι το κύριο αίτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας για εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη συμμαχία δεν συζητείται.

Η ισπανική εφημερίδα El País δημοσίευσε έγγραφα που λέγεται ότι αποτελούν επίσημες απαντήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στις προτάσεις ασφαλείας της Ρωσίας. 

Τα έγγραφα, ειδικότερα, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αρνούνται να υπογράψουν μια διμερή συνθήκη ασφάλειας στην Ευρώπη με τη Ρωσία, καθώς και να κλείσουν την πόρτα για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία. 

Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον και η Συμμαχία καλούν τον Πούτιν να συζητήσουν συμφωνίες αφοπλισμού και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε διάφορα φόρουμ (όπως ο ΟΑΣΕ, ο Στρατηγικός Διάλογος Σταθερότητας ΗΠΑ-Ρωσίας και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας), η επιτυχία των οποίων προκαλεί την έναρξη μιας αποκλιμάκωσης της ρωσικής στρατιωτικής απειλής στην Ουκρανία.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες μαζικές, μονομερείς και αδικαιολόγητες αναπτύξεις στρατευμάτων μέσα και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση με επαληθεύσιμο, έγκαιρο και διαρκή τρόπο», αναφέρει το ΝΑΤΟ.

 Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πρόοδος στον αφοπλισμό και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να επιτευχθεί «μόνο στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης των απειλητικών ενεργειών της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

https://youtu.be/ylseUIQ-KF8

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε ρυθμίσεις ή συμφωνίες με τη Ρωσία για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, για να συμπεριλάβουμε γραπτά έγγραφα που σχετίζονται με τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια», αναφέρουν τα έγγραφα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν την εγκατάλειψη της ανάπτυξης επίγειων επιθετικών πυραυλικών συστημάτων και μόνιμων δυνάμεων με αποστολή μάχης στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά ταυτόχρονα τονίζουν την πρόθεσή τους να τηρήσουν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.

Οι χάρτες του ΝΑΤΟ και του Λευκού Οίκου δεν είναι πανομοιότυποι. Η El País εξηγεί ότι η κύρια διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν την έννοια του «αδιαίρετου ασφάλειας», την οποία ενέκρινε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2010. Η Μόσχα το πρόσθεσε στο πρώτο άρθρο του σχεδίου συνθήκης της, αφού σε αυτήν την αρχή βασίζεται ο ισχυρισμός ότι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει την ασφάλειά της.

Το αμερικανικό κείμενο δεν συμμερίζεται τη ρωσική άποψη και αναφέρει ότι η έννοια του αδιαίρετου της ασφάλειας «δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα», αλλά λέει ότι είναι έτοιμο να στραφεί σε «κατάλληλες ερμηνείες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ κάλεσαν τη Ρωσία να «αποκλιμακώσει αμέσως την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία με επαληθεύσιμο, έγκαιρο και διαρκή τρόπο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρόσφεραν επίσης στη Ρωσία διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών με αντάλλαγμα την απόσυρση των στρατευμάτων, καθώς και των ειρηνευτικών δυνάμεων από την Κριμαία, την Υπερδνειστερία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Επιπλέον, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δηλώσει πρόθεση να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται ξεκάθαρα τα παρακάτω:

-HΠΑ -Μ. Βρετανία και ΕΕ δεν φαίνονται διατεθειμένες να εμπλακούν άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, εάν και εφόσον η Ρωσία επιτεθεί στρατιωτικά στη χώρα

-Το μόνο το οποίο προτίθενται να κάνουν είναι να ενισχύσουν με στρατιωτικό υλικό και μέσα την Ουκρανία και επιβάλλοντας οικονομικές  κυρώσεις στη Ρωσία

-Αποβλέπουν έτσι να "ματώσει" η Ρωσία σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης στην Ουκρανία, προκαλώντας της πολλές απώλειες την οποία θα πλήξουν με σοβαρά οικονομικά μέτρα , γεγονός που θα προκαλέσει ανάλογη αντίδραση από τη Μόσχα

-Σε τέτοια περίπτωση "το μάρμαρο" θα πληρώσουν οι χώρες της Ευρώπης, των οποίων οι οικονομίες θα δοκιμαστούν σκληρά, αφού η Ρωσία θα κλείσει τη στρόφφιγα παροχής φυσικού αερίου, παγώνοντας τες κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού η αυξημένη τιμή ενέργειας που θα προκύψει θα εκτινάξει τον πληθωρισμό στα ύψη

Η εξέλιξη που περιγράψαμε θα οδηγήσει σε νέο ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη, γεγονός που είχε να συμβεί από την πτώση του τείχους του Βερολίνου εδώ και 30 χρόνια

Από την άλλη η μη δέσμευση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για επέκταση μελλοντική της Ατλαντικής  συμμαχίας σε Ουκρανία και Γεωργία είναι κόκκινη γραμμή για τον Πούτιν και απαιτεί δέσμευση ως προς αυτό

Η κατάσταση είναι πολύπλοκη , αφού στο τραπέζι παίζει και μια περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση από Ρωσικής πλευράς , προκειμένου να διακριβωθεί η αξιοπιστία  τόσο της Δύσης στα λεγόμενα της , όσο και της Ρωσίας αναφορικά με το αν θα πραγματοποιήσει τις απειλές της

Ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι αν ξεκινήσει μια στρατιωτική σύρραξη είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να περιοριστεί

Ίδωμεν...

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ