Ένοπλες Συρράξεις

Μάχες στα πεδία και deals στα γραφεία! Στην Λιβύη κάτι ψήνεται κι εμείς παρακολουθούμε άπραγοι

Η κατάσταση  ασφαλείας στη Λιβύη εξακολουθεί να παρουσιαζει προβλήματα και πρόσφατα σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών Χαφτάρ και Ντάες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφυροκόπημα δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ στον Daesh

Στην πόλη Κατρούν στα νότια της Λιβύης, έλαβε χώρα σύγκρουση μεταξύ των πολιτοφυλακών που είναι πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτη των Λιβυκ'ων  ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας, και πολιτοφυλακών του DAESH.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση των πολιτοφυλακών που συνδέονται με τον Χάφταρ, «δημιουργήθηκε θερμή επαφή με μια ομάδα πολιτοφυλακών του DAESH στην περιοχή Τζεμπέλ Ασίντα, νότια της πόλης Κατρούν. Στη σύγκρουση που ξέσπασε εξουδετερώθηκαν 2 μέλη του DAESH ενώ 2 τραυματίστηκαν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή συνεχίζονται και αναφέρεται ότι η ομάδα που ήρθε σε σύγκρουση με τις ένοπλες δυνάμεις που συνδέονται με αυτές εκτιμάται ότι είναι μέλη του DAESH υπό τη διοίκηση του Mutez al-Ahmedi.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (UBH) δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση σχετικά με τις συγκρούσεις.

Ένοπλες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα κατά διαστήματα μεταξύ των δύο πλευρών στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών Χαφτάρ. 

Ώθηση από Αίγυπτο-Γαλλία και ΟΗΕ για εκλογές στη Λιβύη

Την Τρίτη, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Συζήτησαν τη σημασία της ταυτόχρονης διεξαγωγής προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στη Λιβύη.

Οι ΥΠΕΞ τόνισαν επίσης την ανάγκη να τερματιστεί η ξένη παρέμβαση και να απελαθούν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι χωρίς εξαίρεση από τη Λιβύη. Τόνισαν ότι η απομάκρυνση των μισθοφόρων έρχεται σε εφαρμογή των σχετικών διεθνών αποφάσεων και σύμφωνα με τις τελικές  αποφάσεις των Συνεδρίων  του Βερολίνου και του Παρισιού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο εκπρόσωπος του λιβυκού κοινοβουλίου, Abdullah Blaiheg, δήλωσε ότι οι βουλευτές έχουν θέσει 12 όρους για να αποδεχτούν την υποψηφιότητα  κάποιου για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις  του στον Τύπο, ο Blaiheg εξήγησε ότι η Προεδρία του Κοινοβουλίου ενέκρινε τους όρους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν 120 βουλευτές.

Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Οδικού Χάρτη της Λιβύης στοχεύει να προωθήσει την εκλογική διαδικασία μετά τις αναβληθείσες εκλογές του Δεκεμβρίου 2021. Εκτός από την  παραπάνω κίνηση της χώρας για  τη σταθερότητα, είχαμε και ανάλογες κινήσεις απ΄πο τον ΟΗΕ. 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η Ειδική Σύμβουλός του για τη Λιβύη (SASG), Stephanie Williams και ειδικότερα στην εξασφάλιση προσπαθειών επαφής και διαμεσολάβησης για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για εκλογές στη Λιβύη φέτος.

Σε συνέντευξη Τύπου για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων του για το 2022, ο Γκουτέρες είπε ότι η επιλογή της διεξαγωγής των εκλογών βρίσκεται στα χέρια του λιβυκού λαού, ενώ σημείωσε  ότι οι Βουλευτικές και Προεδρικές εκλογές έπρεπε να είχαν διεξαχθεί πριν από το τέλος του περασμένου έτους.

Τόνισε επίσης τη σημασία της προώθησης του διαλόγου, της διεξαγωγής των εκλογών το συντομότερο δυνατό και της πίεσης για συντονισμένη απόσυρση ξένων μαχητών.

Η Λιβύη καλεί τις  Ιταλικές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στη Λιβύη

Την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Ομάρ Κέτι, συναντήθηκε με τον Ιταλό πρέσβη στη Λιβύη, Τζουζέπε Μπουτσίνο στην Τρίπολη, όπου  κάλεσε τις ιταλικές εταιρείες να επιστρέψουν στη Λιβύη και να συνεχίσουν τα  μεγάλα έργα τους.

Ο Κέτι τόνισε την ανάγκη επανέναρξης έργων όπως ο Παράκτιος Δρόμος, που συνδέει την ανατολική και τη δυτική Λιβύη, καθώς και η ανοικοδόμηση του διεθνούς αεροδρομίου της Τρίπολης που καταστράφηκε κατά τον εμφύλιο πόλεμο το 2014.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι δύο πλευρές εξέτασαν τις τελευταίες προετοιμασίες για τη δεύτερη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Λιβύης-Ιταλίας τον επόμενο μήνα. Θα ενεργοποιηθούν αρκετά μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι ο ηλεκτρισμός και οι μεταφορές.

Ο Κέτι ζήτησε επίσης από την Ιταλία να παίξει τον ρόλο της βοηθώντας τη Λιβύη στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ειδικά εν μέσω φόβου για αύξηση του αριθμού των μεταναστών, ως αποτέλεσμα των ασταθών συνθηκών στις χώρες προέλευσης.

Τον Απρίλιο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η Λιβύη χρειάζεται την υποστήριξη ιταλικών εταιρειών για να επενδύσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα.

«Η Λιβύη έχει τώρα μια ενοποιημένη κυβέρνηση που λέει στην Ιταλία ότι η χώρα έχει χρήματα από τα έσοδα από το πετρέλαιο και θέλει ιταλικές εταιρείες να κατασκευάσουν αυτοκινητόδρομους, αεροδρόμια και να επενδύσουν», είπε ο Ντι Μάιο.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Abdel-Hamid Dbaiba, δήλωσε στην ολομέλεια του Ιταλο-Λιβυκού επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, «Ήταν μια δύσκολη δεκαετία και χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ιταλίας και όλων των χωρών. Η Ιταλία και η Λιβύη πάντα συνεργάζονταν ιστορικά, η Eni είναι ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους μας στο πετρέλαιο».

«Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Πρέπει να ξαναχτίσουμε σχολεία, νοσοκομεία και βασικές υποδομές. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην παραγωγή 3-4 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, και να επανεκκινήσουμε τομείς της οικονομίας. Φυσικά, ο καλύτερος συνεργάτης είναι η Ιταλία», σημείωσε ο Dbaiba.

«Πιστεύουμε ότι η υποστήριξη που παρέχουν η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης είναι πολύ σημαντική», κατέληξε.

Τέλος, σήμερα Σύμβουλος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε: Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την απομάκρυνση των μισθοφορικών δυνάμεων και την πλήρη υποστήριξή μας στα στρατιωτικά στρατεύματα, σύμφωνα με το Al-Arabiya. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Λιβύης προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές και να επέλθει σταθερότητα και ανάπτυξη στη χώρα είναι η παρουσία ξένων μισθοφόρων και προσωπικού και οπλικών συστημάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων

Όσο αυτόι παραμένουν στη Λιβύη το μέλλον της θα είναι αβέβαιο, αφού ακόμη και υποθετικά λέμε εκλογές αν γίνουν ο νέος Πρόεδρος και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης θα υποστούν άμεσα πιέσεις για εξασφάλιση των συμφερόντων των ξένων χωρών , με προεξέχουσα φυσικά την Τουρκία και την Ρωσία να ακολουθεί. 

Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι παντελώς απρόθυμες να απομακρύνουν τους ξένους μισθοφόρους και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από τη Λιβύη, ενώ η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τον ανεξάρτητο αμυντικό της βραχίονα (Ευρωστρατό). 

Από τα παραπάνω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος για ειρήνη-εκλογές και ευημερία είναι ακόμη μακριά για τη Λιβύη. 

Επίλογος

Η Ελλάδα επηρεάζεται δυσμενώς από την αναβολή των εκλογών στη Λιβύη, αφού το τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν δεν έχει ακόμη καταργηθεί ακόμη και οι Τούρκοι στρατιωτικά με μισθοφόρους αλλά και τις ένοπλες Δυνάμεις τους δηλώνουν παρούσες στη χώρα.

Επισημαίνω ότι υπάρχει κίνδυνος  να βρεθούμε προ εκπλήξεως και στην Λιβύη μετά τον East Med, αφού τελεί σε ανάπτυξη  πλήρες δόλιο σχέδιο της Τουρκίας για τη Λιβύη , το οποίο αναπτύξαμε σε προγενέστερο άρθρο μας.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ