Οι αραβικές χώρες τώρα ζούνε το ”δυτισμό” τους, δηλαδή προσπαθούν, χωρίς να θίξουν την ιδεολογία τους, να προσεγγίσουν την κοινωνική ανάπτυξη της Δύσης.
Καθώς αυτήν την στιγμή, έχουμε συνάψει τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ και συγχρόνως αυτές που συνομολογήσαμε με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσα στα πλαίσια αυτά οφείλουμε να δημιουργήσουμε στη χώρα μας ένα ”νατοϊκής διάστασης σχολείο” αποκλειστικής εκπαίδευσης στελεχών από τα αραβικά κράτη.
Τέλος, η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της γειτονικής χώρας Τουρκίας. Έχουμε πολύ καλά στρατιωτικά σχολεία, πολύ καλούς εκπαιδευτές και συγχρόνως πολύ καλά Πανεπιστήμια. Οι αραβικές χώρες θέλουν την δυτική, στρατιωτική εκπαίδευση, επιδιώκουν τη δυτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Για πολλές δεκαετίες εκπαιδεύαμε Άραβες στις ελληνικές, στρατιωτικές παραγωγικές σχολές και των τριών Όπλων. Και σήμερα γίνεται αυτό, όχι όμως στο βαθμό του παρελθόντος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στην κορυφή των δεικτών της πιο ισχυρής στρατιωτικής δύναμης, σύμφωνα με τον δείκτη Global Fire Power για το έτος 2022 .
Η δύναμη του Στρατού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι 77.000 στρατιώτες, με ενεργό αριθμό 65.000 στρατιωτών. Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, η χώρα του Κόλπου διαθέτει 354 άρματα μάχης, 9.255 τεθωρακισμένα οχήματα, 183 αυτοκινούμενα όπλα, 76 πυροβόλα όπλα και εκτοξευτές πυραύλων.
Ωστόσο, η αεροπορία είναι αυτό που την τοποθετεί στην εικοστή θέση των αεροπορικών δυνάμεων στον κόσμο, με συνολικά 554 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 100 αεροσκάφη αναχαίτισης και επίθεσης, 39 αεροσκάφη μεταφοράς, 146 αεροσκάφη εκπαίδευσης, 23 αεροσκάφη ειδικών αποστολών, άλλα 3 αεροσκάφη ανεφοδιασμού και 223 ελικόπτερα και 30 επιθετικά ελικόπτερα.
Επιπλέον, όσον αφορά τις θαλάσσιες δυνάμεις, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτουν 79 ναυτικές μονάδες, μεταξύ των οποίων 9 καταδρομικά, 38 περιπολικά και 2 ναρκαλιευτικά.
Από την άλλη πλευρά, η κατάταξη Global Fire Power καθορίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πρώτη θέση στη λίστα με τους καλύτερους στρατούς στον κόσμο, ακολουθούμενες από τη Ρωσία και την Κίνα .
Σύμφωνα με το portal, εάν η Κίνα συνεχίσει σε αυτή την τάση, θα μπορούσε να γίνει ο «κύριος παγκόσμιος στρατιωτικός αντίπαλος» των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την πλευρά της, η Ινδία κατετάγη τέταρτη, μπροστά από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Στη Μέση Ανατολή, η Αίγυπτος ηγήθηκε των στρατιωτικών δυνάμεων της περιοχής αφού κατέλαβε την 12η θέση στον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των αραβικών χωρών και την 20η θέση μεταξύ όλων των χωρών.
Σύμφωνα με μια άλλη ταξινόμηση που πραγματοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ίδρυμα Gallup, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατέχουν την πρώτη θέση στον κόσμο στο ποσοστό των κατοίκων που αισθάνονται ασφαλείς όταν ταξιδεύουν μόνοι και «περιφέρονται μόνοι στους δρόμους της χώρας» , όπως εκφράζεται από το 95% των κατοίκων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αυτή η στρατιωτική θέση που κατέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να αντιδράσει σε αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως αυτές που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Άμπου Ντάμπι από τους Χούτι της Υεμένης.
Αυτή τη Δευτέρα το Υπουργείο Άμυνας της χώρας του Κόλπου, ανέφερε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα αναχαίτισε και κατέστρεψε δύο πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι εναντίον της πρωτεύουσας χωρίς να αφήσουν θύματα.
Η αντίδραση των δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ήταν αναμενόμενη και η Κοινή Διοίκηση Επιχειρήσεων του Υπουργείου Άμυνας των Εμιράτων ανακοίνωσε ότι ένα F-16 κατέστρεψε έναν εκτοξευτή βαλλιστικών πυραύλων στη βόρεια Υεμένη μετά την εκτόξευση δύο από αυτούς τους πυραύλους από τους Χούτι εναντίον του Αμπού Ντάμπι.
Να επισημάνουμε, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν «αθόρυβα» και ανεπίσημα από το Ισραήλ, για την απόκτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας για να το βοηθήσουν στην προστασία του από τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούτι.
Πριν από εβδομάδες, τα εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Νότια Κορέα, για την απόκτηση του οπλικού συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Cheongung II, αλλά το σύστημα δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν από το 2024. Ένα ισραηλινό σύστημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ενδιάμεση λύση σε ένα επείγον πρόβλημα.