Ένοπλες Συρράξεις

Επίθεση στα Εμιράτα-Ήταν η... 11η Σεπτεμβρίου των ΗΑΕ και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας;

Ο  Toύρκος καθηγητής Δρ. Necmettin Acar αξιολόγησε τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν, ανταρτών  Χούτι στην Υεμένη κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) , προβαίνοντας σε μια  ενδελεχή ανάλυση αναφέροντας τα εξής:

"Παρά το γεγονός ότι είναι συμβαλλόμενο μέρος σε όλους τους πολέμους επροσώπων στη Μέση Ανατολή από την αρχή της «Αραβικής Άνοιξης», τα ΗΑΕ κατάφεραν να παραμείνουν η μόνη χώρα  όπου δεν έχει δεχθεί επιθέσεις στο έδαφός της μέχρι σήμερα.

Οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και μεγάλο αριθμό UAV στις κρίσιμες εγκαταστάσεις των ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων του Ντουμπάι και του Άμπου Ντάμπι, στις 17 Ιανουαρίου 2022, θα έχουν εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες για τα ΗΑΕ.

Εκτός από τη στόχευση κρίσιμων εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια επιθέσεων, η χρονική περίοδος που συνέβησαν περιέχει  σημαντικά μηνύματα

Αυτές οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τους Χούθι από ένα σημείο μακριά από τα ΗΑΕ, όπως η Υεμένη, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές όσον αφορά το μέγεθος του κενού ασφαλείας στην περιοχή.

Οι επιθέσεις μπορεί να ανοίξουν ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για το Ισραήλ, το οποίο ήθελε να είναι ενεργό στοιχείο της ασφάλειας του Κόλπου εδώ και πολλά χρόνια, και επίσης να περιέχουν σημαντικά μηνύματα για τις ασιατικές δυνάμεις, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Επιπλέον, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι η Σαουδική Αραβία, η οποία πρόσφατα μπήκε σε οικονομικό ανταγωνισμό με τα ΗΑΕ, ότι  θα θελήσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις επιθέσεις για να ενισχύσει τη δική της θέση.

Η ασυλία των ΗΑΕ

Η ασφάλεια από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές ήταν ύψιστης σημασίας για τα ΗΑΕ, το λαμπερό μαργαριτάρι του Κόλπου, εδώ και πολλά χρόνια, αφού  τα ΗΑΕ οφείλουν να είναι η εμπορική πρωτεύουσα της Νότιας Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής σε μεγάλο βαθμό, μακριά από γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σήμερα, πολλές μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως έχουν την έδρα τους στο Ντουμπάι, το οποίο όχι μόνο από την άποψη του εμπορίου αποτελεί  παγκόσμιο σταθμό αλλά έχει και εξέχουσα θέση στον τουριστικό χάρτη Παγκοσμίως

Τα ΗΑΕ, τα οποία διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους μετά τη βρετανική απόσυρση από τον Κόλπο το 1971 και γιόρτασαν την 50η επέτειό τους πέρυσι, δεν έχουν επηρεαστεί σχεδόν από την αναταραχή που σημειώθηκε στην περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια.

Η Ιρανική Επανάσταση και οι σιιτικές εξεγέρσεις στην περιοχή (1979), ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ (1980-88), η κατοχή του Κουβέιτ και η πρώτη κρίση του Κόλπου (1990), η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (2003) και τέλος η "Αραβική άνοιξη", ήταν  γεγονότα πρόκλησης μεγάλης κλίμακας αναταράξεων στη Μ. Ανατολή που δεν "ακούμπησαν" τα ΗΑΕ 

Αυτό το ιστορικό γεγονός οδήγησε σε μεγάλη αυτοπεποίθηση στη διοίκηση του Άμπου Ντάμπι και στην εσφαλμένη αντίληψη ότι το «άθικτο» της χώρας, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι μόνιμο. 

Το αυξανόμενο πρόβλημα γεωπολιτικού κινδύνου στο «Μοντέλο του Ντουμπάι»

Τα ΗΑΕ οφείλουν τη δυναμική οικονομικής ανάπτυξής τους, την οποία έχουν επιτύχει από τη δεκαετία του 1990, στην ενοποίηση με τις παγκόσμιες αγορές, στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία, στην ευκολία που δείχνουν σε ξένες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, και την «ανοχή» που δείχνει στον μη ισλαμικό τρόπο ζωής.

Τα ΗΑΕ έχουν την πιο προγραμματισμένη και βιώσιμη οικονομία μεταξύ των εξαγωγέων χωρών  υδρογονανθράκων  του Κόλπου, η οποία γενικά ορίζεται  με την έννοια του «Μοντέλου του Ντουμπάι» στην οικονομική βιβλιογραφία.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις που εισρέουν στη χώρα και το γεγονός ότι τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μια ευρεία γεωγραφία βρίσκονται στα ΗΑΕ είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων.

Τα τελευταία χρόνια, αν και οι Σαουδάραβες έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες να μεταφέρουν τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία αυτών των παγκόσμιων εταιρειών στο Ριάντ, δεν είχαν επιτυχία από αυτή την άποψη. Η επιμονή των παγκόσμιων εταιρειών να διατηρήσουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ντουμπάι πηγάζει από το γεγονός ότι τα ΗΑΕ παραμένουν νησίδα σταθερότητας στο περιβάλλον αστάθειας που διαπερνά ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, με τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι Χούτι στις αρχές της εβδομάδας, το καθεστώς των ΗΑΕ ως εξαιρούμενων από γεωπολιτικούς κινδύνους έχει γίνει αμφιλεγόμενο.

Αυτό που είναι πιο τρομακτικό για τα ΗΑΕ από αυτές τις επιθέσεις είναι η πιθανότητα να συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις, όπως συνέβη στη Σαουδική Αραβία.

Αναμφίβολα, η διοίκηση του Ριάντ θα προσπαθήσει να μετατρέψει αυτούς τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους του «Μοντέλου του Ντουμπάι» σε πλεονέκτημα για τις δικές της οικονομικές πολιτικές.

Στις αρχές του 2021, η οικονομική διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι οι ξένες εταιρείες που δεν μετέφεραν την περιφερειακή τους έδρα στη Σαουδική Αραβία έως το 2024 θα αποκλείονταν από τους δημόσιους διαγωνισμούς της Σαουδικής Αραβίας από αυτήν την ημερομηνία και μετά

Αυτή η νέα πολιτική, που αναφέρεται ως «HQ Program», στόχευε τα ΗΑΕ, τα οποία πολύ μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά ως περιφερειακά κεντρικά γραφεία τους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εν λόγω εταιρείες έδειξαν σημαντική αντίσταση στη μετεγκατάσταση των περιφερειακών κεντρικών τους γραφείων στο Ριάντ, καθώς βρήκαν τα ΗΑΕ πιο ασφαλή από τη Σαουδική Αραβία.

Οι τελευταίες επιθέσεις θα ενισχύσουν το χέρι των Σαουδάραβων, οι οποίοι επιδίδονται σε έναν οικονομικό ανταγωνισμό με τα ΗΑΕ στην περιοχή.

Τρωτά σημεία ασφαλείας στην περιοχή του Κόλπου

Μια άλλη πτυχή που δείχνουν ξεκάθαρα οι πρόσφατες επιθέσεις είναι οι αυξανόμενες ευπάθειες ασφαλείας στην περιοχή του Κόλπου. Οι επιθέσεις στη Σαουδική ARAMCO στα μέσα του 2019 αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρχε σοβαρό κενό ασφαλείας στον Κόλπο. Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν ότι, παρά τα 2 και πλέον χρόνια, δεν έχει βρεθεί ολοκληρωμένη λύση για την ασφάλεια κρίσιμων εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Τα τρωτά σημεία ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν από τις τελευταίες επιθέσεις θα έχουν σημαντικές συνέπειες για τους περιφερειακούς και παγκόσμιους παράγοντες.

Πρώτα απ 'όλα, με τις Συμφωνίες του Αβραάμ που υπογράφηκαν στα μέσα του 2021, μπορούμε να προβλέψουμε ότι το Ισραήλ, που θέλει να είναι ενεργό στοιχείο της ασφάλειας του Κόλπου, θα εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις και θα εμβαθύνει τις σχέσεις που βασίζονται στην ασφάλεια με τους παράγοντες της περιοχής.

Οι χώρες της περιοχής έχουν ενδιαφερθεί για τα συστήματα αεράμυνας «Iron Dome» του Ισραήλ, τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά κατά των επιθέσεων βαλλιστικών πυραύλων και UAV 

Εκτός από τις απειλές που θέτει η διευρυνόμενη επιρροή του Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή, η στρατηγική των ΗΠΑ να στερήσουν τους συμμάχους τους στην περιοχή από την de facto ομπρέλα ασφαλείας αναγκάζει τις χώρες της περιοχής να έρθουν πιο κοντά στο Ισραήλ.

Δεύτερον, ο χρόνος της επίθεσης και οι στόχοι που επιλέχθηκαν μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα για τους ασιατικούς παράγοντες όπως η Κορέα, η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους του Κόλπου.

Το 2019, κατά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe στην Τεχεράνη, 2 πετρελαιοφόρα που μετέφεραν φορτίο στην Ιαπωνία δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι σημερινές επιθέσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν στα ΗΑΕ.

Στον απόηχο της επίθεσης, ο διάδοχος των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ ακύρωσε όλες τις διεθνείς συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης της προγραμματισμένης, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν.

Οι επιθέσεις και οι επιλεγμένοι στόχοι θα αναγκάσουν τους παράγοντες που εξαρτώνται από τους ενεργειακούς πόρους του Κόλπου να αναλάβουν την πρωτοβουλία για την ασφάλεια της περιοχής.

Διότι τόσο οι επιθέσεις της ARAMCO το 2019 όσο και οι επιθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην αρχή της εβδομάδας αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τις ευπάθειες που προκαλούνται από τη μείωση των πραγματικών εγγυήσεων ασφαλείας στην περιοχή από τις ΗΠΑ.

Οι  μελλοντικές συνέπειες

Οι επιθέσεις στις κρίσιμες εγκαταστάσεις των ΗΑΕ στις αρχές της εβδομάδας θα έχουν σημαντικές παγκόσμιες περιφερειακές συνέπειες. Μπορούμε να πούμε ότι οι ασιατικοί παράγοντες, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους περιφερειακούς ενεργειακούς πόρους, θα ακολουθήσουν μια πολιτική για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας στο εγγύς μέλλον, προκειμένου να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Η κοινή ναυτική άσκηση που οργανώθηκε από τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα γύρω από τον Περσικό Κόλπο την ημέρα των επιθέσεων ενισχύει αυτή την άποψη.

Επιπλέον, το χάσμα ασφαλείας, το οποίο έχει γίνει πιο ορατό με αυτές τις επιθέσεις, θα διευκολύνει την ενεργό συμμετοχή περιφερειακών παραγόντων όπως το Ισραήλ στην αρχιτεκτονική περιφερειακής ασφάλειας."

Συμπεράσματα-Διαπιστώσεις

Η  εν λόγω προσέγγιση-ανάλυση των ενδεχόμενων συνεπειών από την επίθεση των Χούτι σε βάρος των ΗΑΕ, καλύπτει σε μεγάλο βαθμό αυτές.

Εντύπωση  πάντως προκαλεί ότι αναφέρεται  από τον Τούρκο καθηγητή  ότι το Ισραήλ  θα εμπλακεί με την πώληση του  αντιβαλλιστικού-αντιαεροπορικού  συστήματος Iron Dome στην ασφάλεια των χωρών του κόλπου και όχι η Τουρκία με τα εγχώρια αντιαεροπορικά συστήματα, για τα οποία κομπάζει ο Ερντογάν ότι κατασκευάζει.

Τέλος αποδεικνύεται το πόσο σημαντική από άποψης ενίσχυσης της συμμαχίας Αθήνας-Ριάντ,  ήταν για τη χώρα μας η αποστολή πυροβολαρχίας  Patriot  στη Σαουδική Αραβία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...