Ένοπλες Συρράξεις

Τα Σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων Ρωσίας-ΗΠΑ στην Ουκρανία και Βαλτική

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για θέματα στρατιωτικής ασφάλειας, η ρωσική αντιπροσωπεία επέδωσε τελεσίγραφο στη Δύση, δηλώνοντας ότι εάν οι ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας δεν παρασχεθούν με τους όρους της ρωσικής πλευράς, τότε η Ρωσία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τους δικούς της μηχανισμούς ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τελεσίγραφο της Ρωσίας προς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Konstantin Gavrilov, το τελεσίγραφο έχει τεθεί και η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.

«Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει, είτε  η Δύση  αποδέχεται τις προτάσεις μας είτε θα βρεθούν άλλοι τρόποι για να διασφαλιστεί η Ρωσία. Υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος για αυτό. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει», είπε ο Konstantin Gavrilov.

Ο Γκαβρίλοφ δεν εξήγησε ακριβώς ποιες μέθοδοι διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσίας πρόκειτο να υιοθετηθούν, ωστόσο λίγο νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών-τεχνικών μέτρων.

Η πιο πιθανή επιλογή θα ήταν η ανάπτυξη διαφόρων τύπων  επιθετικών οπλικών συστημάτων , κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα, είναι περισσότερο από πιθανό η ρωσική πλευρά να αυξήσει σημαντικά την παρουσία των δυνάμεών της κοντά στα σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ και στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών, μιλάμε για ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης ρωσικών μη πυρηνικών και πυρηνικών όπλων στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική πλευρά δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση ούτε κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους των ΗΠΑ στη Γενεύη ούτε με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η απάντηση της Δύσης

Την ίδια ώρα η Δύση διαμηνύει ότι  τα αιτήματα που προβάλλει η ρωσική πλευρά είναι απαράδεκτα και δεν υπόκεινται σε συζήτηση.

Παράλληλα ο ουκρανικός στρατός άρχισε να μεταφέρει μαζικά στο Donbass τα βαρέα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων Smerch , το βεληνεκές  του οποίου φτάνει τα 70-90 χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή καταστροφής μπορεί να είναι μια  περιοχή πολλών οικοδομικών τετράγωνων του Ντόνετσκ ή το μέγεθος ενός αριθμού οικισμών στην επικράτεια της ΛΔΚ και της LPR.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης που έχουν αναπτυχθεί στο Donbass παραμένει άγνωστος, ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι οπλισμένες με περίπου 80 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης αυτού του τύπου, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι η Ουκρανία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση.

Ωστόσο, πολύ πιο προβληματικό είναι το γεγονός ότι το ΠΕΠ Smerch  επιτρέπει να πληγεί σχεδόν οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας που ελέγχεται από το DPR και το LPR, και λαμβάνοντας υπόψη τις αναγνωρίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και  τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , υπάρχουν πλήρεις πληροφορίες για τις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της  ρωσικής πολιτοφυλακής

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιήσουν τα πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων στο Donbass, αυτό θα οδηγήσει σε εξαιρετικά βαριές απώλειες για το DPR και το LPR.

Αυτή τη στιγμή, η ένταση στο Ντονμπάς βρίσκεται σε κρίσιμο επίπεδο, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αρνούνται ουσιαστικά να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ . 

Ωστόσο δεν παρατηρούντια κινήσεις από Ουκρανικής πλευράς που βα υποδηλώνουν πρόθεση για να ξεκινήσει επιθετική ενέργεια σε εδάφη που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι πολιτιοφύλακες

Η κατάσταση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία επί του παρόντος βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο με τάσεις να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο και να εξελιχθούν σε  καθαρά πολεμικό επίπεδο με αφορμή την Ουκρανία

Ωστόσο και οι δύο υπερδυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει καμία από τις δύο για πάρα πολλούς και σοβαρούς λόγους και γιαυτό ευελπιστούμε ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και θα έχουμε απεμπλοκή

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα ξεκινήσουν στην Ουκρανία να γενικευθούν σε όλη σχεδόν την Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο, με απρόβλεπτα αποτελέσματα

Ας δούμε σε στρατιωτικό επίπεδο τι θα μπορύσε να γίνει

Τομέας Ουκρανίας

Η Ρωσία διαφαίνεται ότι με τον αποβατικό της στόλο, δύναται αφενός να ενισχύσει τις δυνάμεις της Κριμαίας, αφετέρου να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε μέρος στη Μαύρη θάλασσα.

Για  τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας προσφέρεται η ευρύτερη  περιοχή της Οδησσού, αλλά κυρίως η περιοχή μεταξύ Μαριούπολης-Κριμαίας στην Αζοφική θάλασσα.

Σε περίπτωση αποβατικής ενέργειας στην περιοχή της Οδησσού  η Ρωσία πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι η συνένωση των αποβατικών δυνάμεων με την Υπερδνειστερία  όπου διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες όμως εδαφικά δεν γειτνιάζουν με ρωσικό έδαφος αποτελώντας έτσι το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι η αποκοπή  και κατάληψη της ουκρανικής περιοχής δυτικά του Δνείστερου ποταμού από Οδησσό μέχρι Ισμαήλιο.

Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα αποκόψει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ουκρανίας πρός τον Εύξεινο Πόντο.

Θα πρέπει εδώ όμως  να τονίσουμε ότι η διενέργεια ρωσικής αποβατικής επιχείρησης προϋποθέτει την επίτευξη αρχικά αεροναυτικής υπεροχής και απομόνωσης της περιοχής από τα πυρά της  αεροπορίας του ναυτικού του ΝΑΤΟ, αλλά και των Ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων κατά βάση.

Σε αντίθετη περίπτωση τα ρωσικά αποβατικά θα βρισκόταν στό έλεος της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σφαγή της δύναμής της.

Συνεπώς  επειδή  εκτιμούμε ότι το ΝΑΤΟ θα διαθέτει  τοπική αεροπορική υπεροχή ,ενδεχομένως και ναυτική στην περιοχή της Οδησσού , ενώ παράλληλα οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα είναι πολυάριθμες και ισχυρές στην περιοχή, αποκλείουμε  ρωσική αποβατική ενέργεια στην εν λόγω περιοχή.

Η κυρία προσπάθεια

Δεν ισχύει όμως το ίδιο  σε περίπτωση  συντονισμένης χερσαίας επίθεσης ρωσικών δυνάμεων για κατάληψη της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας μεταξύ Μαριούπολης και χερσονήσου της Κριμαίας, υποβοηθούμενη με μια αποβατική  ή χερσαία ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα από την περιοχή της Κριμαίας.

Οι  ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις του Βόλγοκραντ και του Ροστόβ μπορούν να ενεργήσουν σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις γρήγορα  και αποφασιστικά για την κατάληψη της εν λόγω ζώνης, κάνοντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη και διασυνδέοντας θαλάσσια και χερσαία την χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι ρωσικές  δυνάμεις που θα ενεργήσουν  από την  κατεύθυνση  της Κριμαίας θα εγκλωβίζουν τον εχθρό.

Το τακτικό πλεονέκτημα που παρέχει στη Ρωσία μια τέτοια ενέργεια είναι μεγάλο, αφού βρίσκεται μακριά από τις χερσαίες δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και εγγύτατα στις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. με πιθανό αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορα τερματισμό των επιχειρήσεων εκεί με νίκη της Μόσχας.

Δευτερεύουσα προσπάθεια

Η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, η οποία είναι φίλη χώρα με τη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.

Ως άξονες  επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:

1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI

2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV

Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως  ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.

Ωστόσο διενέργεια τέτοιου είδους και έκτασης στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ μελλοντικά, αφού σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του τρόπου ενεργείας από τη Μόσχα θα μιλάμε για μεγάλο αιματοκύλισμα, αφού θα απειληθεί η ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας.

Η αντίδραση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ

ΝΑΤΟ-ΗΠΑ είναι εύλογο ότι στην περίπτωση Ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας όπως περιγράψαμε παραπάνω θα αντιδρούσαν ως εξής

Πρώτον θα ενίσχυαν αφιδώς με πολεμικό υλικό την Ουκρανία

Δεύτερον θα κατέστρεφαν με αεροπορικές πρωτίστως και ναυτικές δευτερευόντως επιθέσεις, πλήρως τον ρωσικό στόλο της Μαύρης θάλασσας, ο οποίος είναι "γεωγραφικά αποκλεισμένος" μη διαθέτοντας οδό διαφυγής παρά μόνο μέσα από τα κανάλια του Βόλγα ποταμού, πρός την  επίσης περίκλειστη Κασπία θάλασσα

Τρίτον θα επιτίθεντο με χερσαίες δυνάμεις  κατά της Υπερδνειστερίας την οποία κατέχουν ρωσικές δυνάμεις, η οποία σημειωτέον είναι μια παντελώς απομονωμένη ρωσική μακρόστενη λωρίδα γης ευρισκόμενη δυτικά της Ουκρανίας, χωρίς δυνατότητα διαφυγής των δυνάμεών της

Η  χερσαία επίθεση αυτή, υποστηριζόμενη από  πολλές αεροπορικές δυνάμεις  των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, σίγουρα θα έληγε με  πλήρη καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων της Υπερδνειστερίας και κατάληψή της

Βαλτικές χώρες- Ρωσικός στόλος Βαλτικής

Κλείνω λέγοντας ότι τυχόν υλοποίηση των παραπάνω στην Ουκρανία, θα οδηγούσε σίγουρα  σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση  στην  Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να επιχειρεί  κύκλωση των Βαλτικών χωρών με τεθωρακισμένους και μηχανοκίνητους Σχηματισμούς που θα απέκοπταν την εδαφική τους επικοινωνία με την Πολωνία, μέσω μιάς λωρίδας πλάτους μόλις 120 χιλιομέτρων περίπου, την οποία θα καταλάμβαναν, εφορμώντας από τη Λευκορωσία και το Καλλίνιγκραντ ταυτόχρονα

Στη συνέχεια το έργο θα  ήταν εύκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν τις πλήρως περικυκλωμένες Βαλτικές χώρες (Εσθονία-Λιθουανία-Λετονία), ενεργώντας από Λευκορωσία αλλά και την ίδια τη Ρωσία

Ωστόσο ο  "γεωγραφικά αποκλεισμένος" Ρωσικός στόλος της Βαλτικής θα καταστρεφόταν από τις διαδοχικές αεροπορικές και θαλάσσιες προσβολές του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ χερσαία επίθεση θα δεχόταν και το "ρωσικό φρούριο" του Καλλίνιγκραντ, το οποίο όπως και η Υπερδνειστερία είναι χερσαία  πλήρως αποκομμένο από τη Ρωσία

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τελικά τόσο οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, όσο και η Ρωσία, θα έχουν να χάσουν πάρα πολλά αν η αντιπαλότητά τους μετουσιωθεί σε στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...