Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τέως Πρόεδρος της Ουκρανίας: Αν ο Zelensky αντιμετωπίσει τον Πούτιν μόνος του ο Ρώσος Πρόεδρος θα τον φάει για πρωινό

Ο Arseniy Yatsenyuk, πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, δήλωσε: «Δεν επικρίνω τον Zelensky, αλλά θα πρέπει να συναντηθεί με τον Πούτιν μαζί με τους συμμάχους μας τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όχι χωριστά. Διαφορετικά, αν αντιμετωπίσει τον Πούτιν μόνος του  ο Ρώσος Πρόεδρος  θα τον φάει για πρωινό ».

Ο Γιατσενιούκ επέκρινε επίσης την αποτυχία της Δύσης να κρατήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Τα παραπάνω  είπε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να πείσει το νυν  Πρόεδρο της χώρας του να αποφύγει  πάση θυσία τις «άμεσες συνομιλίες» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τη Ρωσία.

«Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να μας επιτεθεί  είναι να παραμείνει η χώρα μας δυνατή   και ενωμένη στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», μίλησε ο Γιατσενιούκ στο Φόρουμ Ασφαλείας του Κιέβου, που μεταδόθηκε στο κανάλι YouTube Open Ukraine, την Τετάρτη. είπε.

Ο Ουκρανός  τέως Πρόεδρος  δήλωσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση της Δύσης για εγγυήσεις ασφαλείας με τη Ρωσία είναι «ανοησία»,  υπερασπισμένος την τακτική της σκληρής γραμμής που θα πρέπει να υιοθετήσει η Δύση έναντι της Ρωσίας, λέγοντας ότι  θα πρέπει να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις σε αυτήν αλλά  και τον ηγέτη της Πρόεδρο Πούτιν

Ο Γιατσενιούκ τόνισε επίσης ότι το Κίεβο πρέπει να αποκτήσει καλύτερα και περισσότερο θανατηφόρα αμυντικά όπλα για να «αποτρέψει και να σταματήσει» τη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι δεν αποδέχεται τις ρωσικές προτάσεις περί εγγυήσεων

Την Τετάρτη, Ρώσοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια στην ηπειρωτική Ευρώπη, της οποίας το Κίεβο είναι ένα από τα κύρια σημεία εστίασης.

Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς σε  αυτό που θεωρεί  βασικές του αξίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας.

Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει αποδεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ. Σε δήλωση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι μόνο η Ουκρανία και 30 σύμμαχοι μπορούν να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος και η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα βέτο σε αυτό 

Το Ρωσικό σχέδιο επιχειρήσεων  κατά της Ουκρανίας

Η Ρωσία διαφαίνεται ότι με τον αποβατικό της στόλο, δύναται αφενός να ενισχύσει τις δυνάμεις της Κριμαίας, αφετέρου να διεξάγει αποβατική ενέργεια σε οποιαδήποτε μέρος στη Μαύρη θάλασσα.

Για  τη διεξαγωγή αποβατικής ενέργειας προσφέρεται η ευρύτερη  περιοχή της Οδησσού, αλλά κυρίως  η περιοχή μεταξύ Μαριούπολης Κριμαίας στην Αζοφική θάλασσα.

Σε περίπτωση αποβατικής ενέργειας στην περιοχή της Οδησσού  η Ρωσία πετυχαίνει ταυτόχρονα δύο πράγματα.

Το πρώτο είναι η συνένωση των αποβατικών δυνάμεων με την Υπερδνειστερία  όπου διατηρεί σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες όμως εδαφικά δεν γειτνιάζουν με ρωσικό έδαφος αποτελώντας έτσι το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας και το δεύτερο είναι η αποκοπή  και κατάληψη της ουκρανικής περιοχής δυτικά του Δνείστερου ποταμού από Οδησσό μέχρι Ισμαήλιο.

Με τον τρόπο αυτό η Ρωσία θα αποκόψει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την έξοδο της Ουκρανίας πρός τον Εύξεινο Πόντο.

Θα πρέπει εδώ όμως  να τονίσουμε ότι η διενέργεια ρωσικής αποβατικής επιχείρησης προϋποθέτει την επίτευξη αρχικά αεροναυτικής υπεροχής και απομόνωσης της περιοχής από τα πυρά της  αεροπορίας του ναυτικού του ΝΑΤΟ, αλλά και των Ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων κατά βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αντίθετη περίπτωση τα ρωσικά αποβατικά θα βρισκόταν στό έλεος της πολεμικής αεροπορίας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σφαγή της δύναμής της.

Συνεπώς  επειδή  εκτιμούμε ότι το ΝΑΤΟ θα διαθέτει  τοπική αεροπορική υπεροχή ,ενδεχομένως και ναυτική στην περιοχή της Οδησσού , ενώ παράλληλα οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας θα είναι πολυάριθμες και ισχυρές στην περιοχή, αποκλείουμε  ρωσική αποβατική ενέργεια στην εν λόγω περιοχή.

Η κυρία προσπάθεια 

Δεν ισχύει όμως το ίδιο  σε περίπτωση  συντονισμένης χερσαίας επίθεσης ρωσικών δυνάμεων για κατάληψη της παράκτιας περιοχής της Αζοφικής θάλασσας μεταξύ Μαριούπολης και χερσονήσου της Κριμαίας, υποβοηθούμενη με μια αποβατική  ή χερσαία ενέργεια στην Αζοφική θάλασσα από την περιοχή της Κριμαίας.

Οι  ρωσικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις του Βόλγοκραντ και του Ροστόβ μπορούν να ενεργήσουν σε συγκλίνουσες κατευθύνσεις γρήγορα  και αποφασιστικά για την κατάληψη της εν λόγω ζώνης, κάνοντας την Αζοφική θάλασσα ρωσική λίμνη και διασυνδέοντας θαλάσσια και χερσαία την χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, την ώρα που οι ρωσικές  δυνάμεις που θα ενεργήσουν  από την  κατεύθυνση  της Κριμαίας θα εγκλωβίζουν τον εχθρό.

Το τακτικό πλεονέκτημα που παρέχει στη Ρωσία μια τέτοια ενέργεια είναι μεγάλο, αφού βρίσκεται μακριά από τις χερσαίες δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και εγγύτατα στις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις. με πιθανό αποτέλεσμα τον πολύ γρήγορα τερματισμό των επιχειρήσεων εκεί με νίκη της Μόσχας.

Δευτερεύουσα προσπάθεια που μπορεί να μετουσιωθεί σε κύρια

Η στρατηγικότατη θέση που κατέχει η Λευκορωσία, η οποία είναι φίλη χώρα με τη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ευρύτατης επίθεσης από πολλές κατευθύνσεις ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας, με μια εξ αυτών να οδηγεί στην πρωτεύουσά της το Κίεβο.

Ως άξονες  επιθέσεως της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προερχόμενος από την Λευκορωσία θα χαρακτηρίζαμε τους παρακάτω:

1.PINSK-KOVEL-CHEMIVTSI

2. HAMYEL-SEDNIV-CHERNIHIV-KIEV

Ο δεύτερος από τους παραπάνω άξονες υποβοηθείται και από τον άξονα επιθέσεως  ZALENOGORSK-NIZHYN-KIEV, ο οποίος ξεκινάει από έδαφος της Ρωσίας.

Ωστόσο διενέργεια τέτοιου είδους και έκτασης στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν θα άφηνε κανένα περιθώριο διακοπής των πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝΑΤΟ μελλοντικά, αφού σε περίπτωση υιοθέτησης αυτού του τρόπου ενεργείας από τη Μόσχα θα μιλάμε για μεγάλο αιματοκύλισμα, αφού θα απειληθεί η ολοκληρωτική κατάληψη της Ουκρανίας.

Κλείνοντας εκτιμούμε πως αν τελικά δεν βρεθεί διπλωματική λύση στο θέμα της Ουκρανίας και η Ρωσία επιχειρήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της θα υιοθετηθεί η κυρία προσπάθεια την οποία αναλύσαμε παραπάνω.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ