Ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς, συνεχίζει να εισχωρεί σε περιοχές της χώρας που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Μόσχα μπορεί να προετοιμάζει κάποιου είδους νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Βίντεο που εμφανίστηκαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να δείχνουν μια εκτενή σειρά από συστήματα αεράμυνας Buk-M1 και σχετικό εξοπλισμό, μαζί με άρματα μάχης και πυροβολικό, σε ένα ναυπηγείο συγκέντρωσης σιδηροδρομικών γραμμών σχετικά κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ένα απόσπασμα , που τραβήχτηκε από την καμπίνα ενός κινούμενου τρένου, δείχνει στοιχεία που σχετίζονται με το σύστημα αεράμυνας Buk-M1, γνωστό στη Δύση ως SA-11 Gadfly, στο σταθμό Maslovka στην περιφέρεια Voronezh της δυτικής Ρωσίας. Σύμφωνα με το CIT, η παρουσία του ραντάρ απόκτησης 9S18M1 Kupol (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ Snow Drift) δείχνει ότι υπάρχει ένα σύστημα Buk-M1 ισχύος τάγματος.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο διάφορος στρατιωτικός εξοπλισμός που βρίσκεται τώρα στη Maslovka, έφτασε τις τελευταίες ημέρες με τρένο. Αυτά φέρονται να προέρχονται από το Naro-Fominsk στην περιφέρεια της Μόσχας, το Ilyin στην περιφέρεια Nizhny Novgorod και το Krasny Bor στην περιφέρεια Smolensk, που βρίσκονται όλα βορειοδυτικά από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι στρατιωτικές μονάδες που εμπλέκονται, είναι πιθανότατα η 4η Μεραρχία Αρμάτων Φρουρών, η 288η Ταξιαρχία Πυροβολικού και η 49η Ταξιαρχία Πυραύλων Αεράμυνας, που όλες αποτελούν μέρος της 1ης Στρατιάς Φρουρών. Σημειωτέον, οι αναλυτές είχαν προηγουμένως εντοπίσει άλλα στοιχεία της 1ης Στρατιάς Τάνκ Φρουρών, συμπεριλαμβανομένης της 4ης Μεραρχίας Αρμάτων στη Maslovka.
Αυτές δεν είναι σε καμία περίπτωση, οι πρώτες τέτοιες μετακινήσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία, αλλά είναι σημαντικό ότι τα συστήματα αεράμυνας είναι πλέον παρόντα σε τέτοια ισχύ.
Προηγουμένως, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες και οι αναλυτές ανοιχτού κώδικα, είχαν παρακολουθήσει την τοποθέτηση βαρέων τεθωρακισμένων, πυροβολικού, ακόμη και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τη Ρωσία σε αυτές τις περιοχές. Για να λειτουργήσουν σε μια πιθανή σύγκρουση, θα χρειαζόταν μια προστατευτική «ομπρέλα» που παρέχεται από το εξαιρετικά κινητό σύστημα Buk-M1, καθώς και άλλα συστήματα αεράμυνας.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διαθέτει ήδη ένα σημαντικό αεροπορικό πλεονέκτημα έναντι της Ουκρανίας, και κάθε επιπλέον σύστημα αεράμυνας στην περιοχή διαβρώνει περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας, να διεξάγει κάθε είδους ουσιαστικές αεροπορικές επιχειρήσεις σε μια μελλοντική σύγκρουση.
Με την κρίση φαινομενικά να κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, δυτικοί ηγέτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει αυστηρά τη Ρωσία, σχετικά με το υψηλό διακύβευμα που εμπλέκεται σε οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική ενέργεια κατά της Ουκρανίας. Αν και η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι της συμμαχίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση, ειδικά μετά τη δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ειδικά η ανάπτυξη οποιουδήποτε πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς ικανού να πλήξει τη Μόσχα. θα σήμαινε μια « κόκκινη γραμμή» για το Κρεμλίνο.
Εάν η Ρωσία σχεδιάζει να πολεμήσει στην Ουκρανία , χρειάζεται ακόμη να κάνει μια σειρά από βήματα: δημιουργία γραμμών εφοδιασμού καυσίμων, άνοιγμα νοσοκομείων και ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας, όπως το Buk που θα προστατεύει τον βαρύ οπλισμό και τα στρατεύματά της κοντά στο μέτωπο.
Ακόμη και όταν ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάθονταν σε συνομιλίες για τον τερματισμό της κρίσης, η Ρωσία πλησίαζε όλο και περισσότερο στο να είναι έτοιμη να εξαπολύσει μια πλήρη χερσαία εισβολή στη γείτονά της.
Αυτά τα δεδομένα μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε, ότι παρά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν, η συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές που συνορεύουν με το έδαφος που ελέγχεται από τις ουκρανικές αρχές συνεχίζεται.
Ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποφασίσει να μην εξαπολύσει εισβολή, καθώς αφήνει στρατεύματα κοντά στο μέτωπο ως μοχλό για τις διαπραγματεύσεις. Αλλά Ρώσοι και δυτικοί αναλυτές προβλέπουν, ότι αυτή η στρατιωτική συσσώρευση –η δεύτερη φέτος– προμηνύει μια σειρά μελλοντικών κρίσεων σχετικά με την Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν προσπαθεί να αντιστρέψει την τροχιά του προς τη Δύση.
Παρά τις συνομιλίες Πούτιν-Μάιντεν, η κρίση γίνεται όλο και πιο βαθιά.
Την Πέμπτη, η FSB της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ένα ουκρανικό πλοίο στην Αζοφική Θάλασσα κοντά στην Κριμαία, επειδή δεν υπάκουσε τις εντολές. Μια μέρα αργότερα, η Ρωσία έκλεισε σχεδόν το 70% της Αζοφικής Θάλασσας, μιας κοινής υδάτινης μάζας που χρησιμοποιείται επίσης από την Ουκρανία, για ασκήσεις βολής. Στη συνέχεια, υπάρχει η κλιμακούμενη ρητορική.
Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έσπευσε να αντιδράσει στην άφιξη της γαλλικής φρεγάτας FREMM «Auvergne» στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία φαίνεται ότι ανέλαβε από το αμερικανικό «καταστροφέα» USS Arleigh Μπερκ.
Όπως και να έχει, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 14 Δεκεμβρίου, ότι «οι δυνάμεις και οι πόροι του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις δραστηριότητες της φρεγάτας Auvergne του γαλλικού ναυτικού». Σαφώς, είναι αναμενόμενο ότι θα πετάξει από πάνω της ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αν, κατά τύχη, πλησιάσει λίγο πολύ κοντά στην Κριμαία.
Ο Πούτιν πέρασε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, προσπαθώντας να καταπολεμήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία πάντα άγγιξε βαθύτερα συναισθήματα και εν μέρει τον παρακίνησε να διατάξει την προσάρτηση της Κριμαίας και να προκαλέσει έναν πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία που σκότωσε περισσότερα από 14.000 άτομα.
Στην Ουκρανία, η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα έχει αναζητήσει προστασία από μια ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία. Και για τα έθνη στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, το να επιτρέπεται στη Ρωσία να υπαγορεύει την πολιτική της συμμαχίας για την Ουκρανία, θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση μιας ρωσικής σφαίρας επιρροής.
Με έναν αυξανόμενο πόλεμο λέξεων, που τώρα φαινομενικά παραλληλίζεται με τη συσσώρευση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, η κατάσταση είναι λεπτή.
Η εμφάνιση ενός ρωσικού συστήματος αεράμυνας Buk-M1 σε δύναμη τάγματος, αποτελεί περαιτέρω απόδειξη, ότι η συσσώρευση, είναι ίσως σταθερή απόδειξη αυτή τη στιγμή ότι η Ρωσία το...σκέφτεται .