Ένοπλες Συρράξεις

Τι μπορεί να κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία: 5 ενδεχόμενα

Με τα ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, παρακολουθούν νευρικά τι μπορεί να κάνει στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Πολλοί Αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων Ευρωπαϊκών κρατών μελών χωρών του ΝΑΤΟ, εκφράζουν ανησυχίες πως μια Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Ευρώπη.

Δεν είναι λίγες άλλωστε  οι Δυτικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν προειδοποιήσει, ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, μια σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω στην Ευρώπη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου του BBC,  ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της  Βρετανίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε: "Ας μην είμαστε τυφλοί. Εάν η Ρωσία ξεκινήσει ένα σενάριο οποιουδήποτε είδους, θα ξεκινήσει δράση και κατά των μελών του ΝΑΤΟ".

«Το να πιστεύουμε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα έθνος θα ήταν ανόητο», πρόσθεσε.

Η γενικότερη εκτίμηση που υπάρχει, είναι πως η σημασία των χειρότερων σεναρίων από την άποψη μιας πλήρους κλίμακας εισβολής, θα ήταν σε μια κλίμακα που δεν έχει δει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δυτικός αμυντικός αξιωματούχος είπε, ότι εάν η Ρωσία επέλεγε να πραγματοποιήσει μια επίθεση τώρα θα μπορούσε να το κάνει. Ωστόσο, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα, εξακολουθούσαν να  τις λείπουν ορισμένα κρίσιμα στοιχεία  όπως η πλήρης υλικοτεχνική υποστήριξη, τα αποθέματα πυρομαχικών, τα νοσοκομεία πεδίου και οι τράπεζες αίματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μπορεί να μοιάζει ο πόλεμος;

Εάν η Ρωσία αποφάσιζε πράγματι να εισβάλει στην Ουκρανία, ο ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα εκτοπιζόταν.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων, οι θάνατοι θα μπορούσαν εύλογα να είναι υψηλοί όπως και οι καταστροφές εντός της Ουκρανίας», είπε.

Ο πόλεμος που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία το 2014, έχει ήδη αφήσει 14.000 νεκρούς και περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει ενέργειες κατά των μελών του ΝΑΤΟ, όπως ο κυβερνοχώρος και ο υβριδικός πόλεμος, ακόμη και σωματικές επιθέσεις.

Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί τι έχει σχεδιάσει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν - και αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε ότι δεν ξέρουν τι σκέφτεται - οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να μην είναι τόσο ασπρόμαυρη όσο «να εισβάλουμε ή να μην εισβάλουμε». Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν, όχι μόνο σε μια πραγματική μαζική επίθεση όπως φοβούνται οι περισσότεροι, αλλά σε μια σειρά σεναρίων στα οποία οι Ρώσοι ασκούν πίεση με άλλους τρόπους. Μερικές δυνατότητες περιλαμβάνουν:

Το μη κινητικό σενάριο

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική συσσώρευση, για να προσπαθήσει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τη Δύση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας εδώ, είναι να κρατήσει την Ουκρανία σε απόσταση από οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρωσία θα επωφεληθεί επίσης από τη μακροπρόθεσμη ενσωμάτωση της Ουκρανίας σε ομάδες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, όπως ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας ή η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη Ρωσία να επιτύχει αυτόν τον στόχο, είναι να διατηρήσει τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία «παγωμένη», που σημαίνει ότι οι μεγάλες μάχες σταματούν, αλλά οι τοπικές μάχες παραμένουν χωρίς οριστικό τέλος στη σύγκρουση. Αυτό σημαίνει τη χρήση των στρατευμάτων στα σύνορα ως πολιτικό μοχλό, όχι ως πραγματικούς εισβολείς.

Μια περιορισμένη επίθεση, για να περιχαρακώσει τους αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία 

Ένα εύλογο σενάριο, υποθέτοντας έλλειψη αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, είναι ότι η Μόσχα βοηθά τους αυτονομιστές να εδραιώσουν τα κέρδη στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, για να δημιουργήσουν μια πολιτική οντότητα που θα λειτουργεί περισσότερο σαν βιώσιμη κατάσταση. Αυτό θα συνεπαγόταν τη σύλληψη σημαντικών κόμβων επικοινωνίας και διαμετακόμισης (όπως η πόλη και το λιμάνι της Μαριούπολης) και του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Λουχάνσκ, οι οποίοι βρίσκονται όλα υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης. Αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει με αποσπασματικό τρόπο, μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε επίσης την πλήρη εγκατάλειψη κάθε έννοιας κατάπαυσης του πυρός.

Πιο επιθετική ώθηση για χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία 

Επί του παρόντος, η Ρωσική Ομοσπονδία συνδέεται με την Κριμαία μόνο με μια νεόκτιστη γέφυρα στο στενό του Κερτς. Η Ουκρανία έχει επίσης μπλοκάρει την κύρια πηγή γλυκού νερού της Κριμαίας . Η σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία κατά μήκος της ακτής, θα αμβλύνει ορισμένες από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις της Ρωσίας, ειδικά όσον αφορά το γλυκό νερό, ενώ θα μετατρέπει την Αζοφική Θάλασσα σε ρωσική λίμνη. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε μια σημαντική στρατιωτική δύναμη που θα διαρρήξει ισχυρά οχυρές θέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής του Ντονμπάς και την κατάληψη της Μαριούπολης, της 10ης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Μεγάλη επίθεση για την κατάληψη μεγάλων πόλεων 

Το πιο επιθετικό σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει, την προσπάθεια της Μόσχας να αποκαταστήσει τον έλεγχο της περιοχής Novorossiya της αυτοκρατορικής εποχής στη νότια Ουκρανία. Αυτό θα δημιουργούσε μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και της Κριμαίας, που τελικά θα συνδεόταν με την υπό Ρωσική κατοχή περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας. Αυτό θα απαιτούσε μια μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση ρωσικών δυνάμεων, επαρκή για την κατάληψη της Οδησσού (της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας) καθώς και της Μαριούπολης. Εάν επιτύχει, αυτό θα άλλαζε θεμελιωδώς το γεωπολιτικό τοπίο και το τοπίο ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, με τρόπο που δεν είχε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα σενάριο μπαλαντέρ

Η Ρωσία προκαλεί πολιτικά προβλήματα στην περιοχή Μπούντζακ της Ουκρανίας στην περιφέρεια της Οδησσού. Ο κύριος στόχος εδώ, θα ήταν να δημιουργηθεί μια τοπική πολιτική κρίση που προκαλεί προβλήματα στην κεντρική κυβέρνηση στο Κίεβο. Η Μόσχα το επιχείρησε πριν από μερικά χρόνια . Το Budjak συνδέεται με την υπόλοιπη Ουκρανία μόνο με έναν περιφερειακό δρόμο.  Αυτό που συνορεύει με το Budjak, είναι η αυτόνομη περιοχή Gagauzia της Μολδαβίας. Αυτή η εθνοτικά τουρκική, ορθόδοξη χριστιανική και ρωσόφωνη περιοχή, έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και είναι φιλορωσική. Η κυριαρχία του Μπούντζακ, εκτός από τη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία, θα έθετε στη Μόσχα τον έλεγχο ενός σημαντικού τμήματος των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας. Αυτό θα απειλούσε επίσης τη σταθερότητα της Οδησσού.

Σε όλα αυτά τα σενάρια, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία είναι το θύμα. Έτσι είναι από τη ρωσική εισβολή το 2014.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ