Καθώς η διπλωματία με το Ιράν αντιμετωπίζει δυσκολίες, Αμερικανός αξιωματούχος λέει στο Reuters ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αρχηγοί άμυνας, θα συζητήσουν τις προετοιμασίες για ένα χειρότερο σενάριο.
Οι αρχηγοί άμυνας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να συζητήσουν πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις, που θα προετοιμάσουν το χειρότερο σενάριο καταστροφής των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, εάν αποτύχει η διπλωματία και εάν το ζητήσουν οι ηγέτες των εθνών τους.
Αυτό ενισχύεται και από τον Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος σημείωσε ότι οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα σε μια τόσο ασταθή περιοχή, ενέχει τον κίνδυνο να συνεπάγονται επιπλοκές.
«Η πιθανότητα κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, είναι ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Ο Ριάμπκοφ τόνισε, ότι δεν το βρίσκει περίεργο ωστόσο επισήμανε πως η Ρωσία πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, που είναι στενοί σύμμαχοι και μοιράζονται παρόμοια άποψη για την πολιτική και τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή, μπορούν να πραγματοποιήσουν τέτοιες δραστηριότητες. Όμως θα πρέπει να καταλάβουν, ότι είναι ένας ορισμένος αποσταθεροποιητικός παράγοντας.
«Οποιαδήποτε εκπαιδευτική δραστηριότητα σε μια τόσο ασταθή περιοχή, ενέχει τον κίνδυνο να συνεπάγεται επιπλοκές. Δεν είναι αυτό που απαιτεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Θα ήταν σημαντικό να επιδείξουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να επικεντρωθούμε στη διευκόλυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης» επεσήμανε ο ανώτερος διπλωμάτης.
Οι προγραμματισμένες συνομιλίες των ΗΠΑ με τον επισκεπτόμενο Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας Benny Gantz, ακολουθούν μια ενημέρωση στις 25 Οκτωβρίου από τους ηγέτες του Πενταγώνου προς τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, σχετικά με το πλήρες σύνολο των διαθέσιμων στρατιωτικών επιλογών, για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικό όπλο.
Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι θέλει να κυριαρχήσει στην πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.
Οι προετοιμασίες ΗΠΑ-Ισραήλ, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, υπογραμμίζουν την ανησυχία της Δύσης για δύσκολες πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν, τις οποίες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήλπιζε ότι θα αναζωογονούσε μια πυρηνική συμφωνία του 2015, που εγκατέλειψε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, μετά τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με σαρωτικές απαιτήσεις της νέας, σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Ιράν, ενισχύοντας τις υποψίες στη Δύση ότι το Ιράν παίζει με τον χρόνο ενώ προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να προσφέρει λεπτομέρειες για τις πιθανές στρατιωτικές ασκήσεις.
«Είμαστε σε αυτήν την κατάσταση γιατί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προχωρά σε ένα σημείο πέρα από το οποίο έχει οποιαδήποτε συμβατική λογική», είπε ο αξιωματούχος, ενώ εξακολουθεί να εκφράζει την ελπίδα για συζητήσεις.
Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής που προεδρεύει των συνομιλιών, είπε ότι θα επαναληφθούν την Πέμπτη και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε αυτές το Σαββατοκύριακο.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, σε καθαρότητα έως και 20 τοις εκατό με έναν καταρράκτη, ή συστάδα, 166 προηγμένων μηχανών IR-6 στο εργοστάσιό του στο Fordow, το οποίο είναι σκαμμένο σε βουνό.
Η συμφωνία του 2015, έδωσε στο Ιράν ανακούφιση από τις παγκόσμιες κυρώσεις, αλλά επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου, παρατείνοντας τον χρόνο που θα χρειαζόταν για να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για ένα πυρηνικό όπλο, εάν το επιλέξει, σε τουλάχιστον ένα χρόνο από περίπου δύο ως τρείς μήνες. Οι περισσότεροι πυρηνικοί ειδικοί λένε ότι αυτή η περίοδος είναι πλέον σημαντικά μικρότερη.
Υπογραμμίζοντας πόσο διαβρωμένη είναι η συμφωνία, αυτό το σύμφωνο δεν επιτρέπει στο Ιράν να εμπλουτίσει καθόλου ουράνιο στο Fordow, πόσο μάλλον με προηγμένους φυγοκεντρητές.
Καθώς τα πυρηνικά οφέλη της συμφωνίας έχουν πλέον διακυβευτεί σοβαρά , ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι απομένει λίγος χρόνος μέχρι να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η θεμελίωση της συμφωνίας.
Τέτοιες ασκήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του Ντένις Ρος, πρώην ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ και εμπειρογνώμονα στη Μέση Ανατολή, και άλλων για να σηματοδοτήσουν ανοιχτά στην Τεχεράνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, εξακολουθούν να πιέζουν έντονα για να την εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.
Ο Ρος πρότεινε μάλιστα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε ίσως να σηματοδοτήσουν την προθυμία τους, να δώσουν στους Ισραηλινούς το Massive Ordnance Penetrator του αμερικανικού στρατού που καταστρέφει καταφύγια, μια βόμβα 30.000 λιβρών.
Ερωτηθείς για τέτοιες παρατηρήσεις σχετικά με την αποτροπή, ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν λέει ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο, εννοώ ότι το εννοεί».
Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μπιλ Μπερνς, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η CIA δεν πιστεύει ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αποφάσισε να λάβει μέτρα για να εξοπλίσει έναν πυρηνικό μηχανισμό, αλλά σημείωσε πρόοδο στην ικανότητά του να εμπλουτίζει ουράνιο, ένα μονοπάτι προς το σχάσιμο υλικού για μια βόμβα.
Ο Μπερνς προειδοποίησε ότι, ακόμη και αν το Ιράν αποφασίσει να προχωρήσει, θα απαιτούσε πολύ δουλειά για να εξοπλίσει αυτό το σχάσιμο υλικό πριν συνδέσει ένα πυρηνικό όπλο σε πύραυλο ή άλλο σύστημα παράδοσης.
«Αλλά προχωρούν περισσότερο στην κυριαρχία τους στον κύκλο του πυρηνικού καυσίμου και αυτό είναι το είδος της γνώσης που είναι πολύ δύσκολο να καταργηθεί ή να εξαφανιστεί», είπε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης εδώ και πολύ καιρό, για την ικανότητα της Αμερικής να ανιχνεύει και να καταστρέφει διάσπαρτα στοιχεία του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, μόλις παραχθεί αρκετό σχάσιμο υλικό για μια βόμβα.