Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

“Χειρουργικά” πλήγματα Ισραήλ στην Συρία : Θα πολεμήσουν το Ισραήλ και το Ιράν στη Συρία;

Το Ισραήλ έχει επεκτείνει δραματικά τις αεροπορικές επιδρομές σε ύποπτα ιρανικά κέντρα παραγωγής πυραύλων και όπλων στη Συρία, για να αποκρούσει αυτό που θεωρεί ως κρυφή στρατιωτική καταπάτηση από τον περιφερειακό αρχαίο εχθρό του.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ, εκμεταλλεύονται την αστάθεια της Συρίας και οι Ισραηλινοί φοβούνται, ότι η χώρα θα γίνει νέο σημείο εκτόξευσης για την ιρανική επιρροή και τις επιθέσεις εναντίον τους ουσιαστικά, ένας άλλος Λίβανος.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, έχουν μελετήσει εδώ και καιρό τη Συρία και το γνωρίζουν καλά. Τις τελευταίες δεκαετίες το Ισραήλ, έχει δείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να χτυπήσουν γρήγορα σε όλη τη Συρία από βάσεις εντός του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη  θεωρεί το συριακό καθεστώς στρατηγικό σύμμαχο και έστειλε αρκετές χιλιάδες δικές της δυνάμεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) να πολεμήσουν, όταν το καθεστώς έμοιαζε κοντά σε κατάρρευση τα πρώτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, το Ισραήλ χρησιμοποίησε στρατιωτικά πλήγματα και διπλωματία για να  σταματήσει τη ροή προηγμένων όπλων από το Ιράν στην Συρία αλλά και αντιστρόφως, από συριακά και ιρανικά οπλοστάσια προς τη Λιβανέζικη Χεζμπολάχ  και να κρατήσει τις δυνάμεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ, μακριά από τα σύνορά του κατά μήκος των Υψωμάτων του Γκολάν.

Το λιμάνι της Λατάκια χτυπήθηκε από «ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές» για πρώτη φορά από το 2011

Ένα τέτοιο προληπτικό χτύπημα, ήταν και μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή  πλήττοντας ένα φορτίο ιρανικών όπλων στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας την Τρίτη, στην πρώτη τέτοια επίθεση σε μια βασική εγκατάσταση.

Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana, ανέφερε ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια «εναέρια επίθεση» στη 1.23 π.μ., εκτοξεύοντας έναν αριθμό πυραύλων που στόχευαν την περιοχή αποθήκευσης εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι και έβαλαν φωτιά σε ορισμένους.

Μια πηγή που γνωρίζει τις λιμενικές επιχειρήσεις, είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις στις ακτές της Μεσογείου της Συρίας.

Η Λατάκια είναι το βορειότερο από τα κύρια λιμάνια της Συρίας και βρίσκεται περίπου 230 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού και το Ισραήλ γνωρίζει ότι  το κύριο εμπορικό λιμάνι της Συρίας, φέρνει σημαντική ποσότητα φορτίου από το Ιράν.

 Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί στη Συρία, αλλά έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει στον περιφερειακό αντίπαλό του, το Ιράν, να επεκτείνει το αποτύπωμά του στη Συρία.

Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος, στοχεύοντας κυβερνητικές θέσεις καθώς και δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και μαχητές της Χεζμπολάχ.

Με μια παρουσία στη Συρία, το Ιράν μπορεί να αυξήσει την απειλή του για το Ισραήλ και να ενισχύσει την υποστήριξή του στον στενό του σύμμαχο, τη λιβανική Χεζμπολάχ. Οι Ισραηλινοί ανησυχούν για μια χερσαία γέφυρα που ελέγχεται από το Ιράν, που περνά από το Ιράν μέσω του Ιράκ και της Συρίας στον Λίβανο. Το Ισραήλ είναι ανένδοτο στο να αποφύγει αυτά που πιστεύει ότι είναι τα λάθη του Λιβάνου, αποτρέποντας οποιαδήποτε μόνιμη ιρανική στρατιωτικοποίηση στη Συρία, ένας στόχος που μοιράζονται η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι αντίπαλοι της Τεχεράνης.

Το Ιράν έχει βάσεις στη Συρία και κατασκευάζει εργοστάσια όπλων εκεί. Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι πληρεξούσιοί του, είναι καλά ενσωματωμένοι στη στρατιωτική προσπάθεια του καθεστώτος Άσαντ, με αμφότερους να διαδραματίζουν συχνά πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τον Μάιο του 2018, το Ισραήλ έπληξε 50 αεροδρόμια, αποθήκες όπλων, τοποθεσίες πληροφοριών και άλλους ιρανικούς στόχους εντός της Συρίας, στην πιο εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Συρία από το 1974 και  τη σημαντικότερη επίθεσή του  σε ιρανικούς στόχους στην ισραηλινή ιστορία.

Η Ρωσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη Συρία, ως το μόνο κράτος που έχει καλές σχέσεις με τη Συρία, το Ιράν και το Ισραήλ.

Προς το παρόν, η Ρωσία έχει προσπαθήσει να πιέσει τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ να περιορίσουν τις συγκρούσεις και δεν έχει χρησιμοποιήσει την αεράμυνα της, για να βοηθήσει στην κατάρριψη ισραηλινών αεροπλάνων (ακόμα και όταν το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανικές αποθήκες όπλων κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές μονάδες). Η Ρωσία έχει επίσης μεσολαβήσει σε μια  συμφωνία,  για να κρατήσει τις ιρανικές δυνάμεις 85 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα, εξαιρουμένης της Δαμασκού. 

Το Ιράν λέει ότι η Γαλλία «αποσταθεροποιεί» την περιοχή με πωλήσεις όπλων σε κράτη του Κόλπου

Η Τεχεράνη λέει ότι η συμφωνία ρεκόρ όπλων που υπέγραψε το Παρίσι με το Άμπου Ντάμπι για 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 12 ελικόπτερα αποτελεί περιφερειακή «πηγή αναταραχής».

Η Γαλλία έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις, μετά τη χρήση ορισμένων από αυτά τα όπλα στην Υεμένη, όπου ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία που περιλαμβάνει τα ΗΑΕ πολεμά τους αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε έναν πόλεμο που έχει δημιουργήσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Khatibzadeh παραπονέθηκε επίσης, ότι «όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων πωλούνται σε αραβικές χώρες» χωρίς να προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, ενώ το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν καταδικάζεται από τις παγκόσμιες δυνάμεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ