Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και πολεμικά πλοία της συμμαχίας είναι τακτικοί επισκέπτες στη Μαύρη Θάλασσα από το 2014, όταν οι σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι ορισμένα από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ είχαν κατά καιρούς πλησιάσει έως και 20 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.
Κατόπιν αυτού, η Ρωσία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στρατιωτική επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει στις κινήσεις της Συμμαχίας.
Ειδικότερα, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η έκκληση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εγγυήσεις από τη Δύση, σε ότι αφορά την ασφάλεια, ήταν μια απάντηση στις «προκλητικές ενέργειες του ΝΑΤΟ», στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η στρατιωτική επέκταση στην Ουκρανία.
Την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση να μην περάσει τις «κόκκινες γραμμές» της με απερισκεψία, ενώ είπε σε αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών, ότι η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει μακροπρόθεσμες εγγυήσεις για την ασφάλειά της από τη Δύση.
Εν τω μεταξύ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καθώς το γερμανικό κοινοβούλιο, έχει ψηφίσει την απόσυρση των αμερικανικών πυρηνικών βομβών από τη χώρα από το 2010. Ωστόσο, 11 χρόνια μετά εξακολουθούν να αποθηκεύονται στη Γερμανία και δεν είναι σαφές πού αποθηκεύονται και πόσες βόμβες υπάρχουν.
Ωστόσο, εάν το Βερολίνο αρνηθεί να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, τότε μπορεί να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τμήματος της ηπείρου, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
"Περιμένω ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να είναι μέρος του διαμοιρασμού των πυρηνικών, επειδή είναι τόσο σημαντικό για το σύνολο του ευρωπαϊκού αμυντικού πλαισίου. Η εναλλακτική λύση στην ανταλλαγή πυρηνικών του ΝΑΤΟ, είναι διαφορετικοί τύποι διμερών συμφωνιών. Η Γερμανία φυσικά μπορεί να αποφασίσει εάν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην χώρα , αλλά η εναλλακτική είναι να καταλήξουμε με πυρηνικά όπλα, σε άλλες χώρες της Ευρώπης επίσης στα ανατολικά της Γερμανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, έδωσε το πράσινο φως σε μια συμφωνία όπλων με την Ουκρανία για φονικά όπλα, παρά το γεγονός, ότι οι δυτικές χώρες είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι δεν θα πουλούσαν τέτοιους οπλισμούς στο Κίεβο. Η πώληση επικεντρώνεται κυρίως στην ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας και θα πληρωθεί μέσω ενός δανείου, που έγινε διαθέσιμο στο Κίεβο μετά την υπογραφή μιας συνθήκης εξαγωγών με το Λονδίνο νωρίτερα τον Νοέμβριο.
Η συμφωνία όπλων περιλαμβάνει, την πώληση δύο πλοίων αντιμέτρων ναρκών και την κοινή παραγωγή οκτώ πολεμικών πλοίων πυραύλων, καθώς και μιας φρεγάτας. Επιπλέον, το Λονδίνο θα βοηθήσει την Ουκρανία να κατασκευάσει ναυτική υποδομή και θα αναβαθμίσει ορισμένα από τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα των πλοίων της.
Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ben Wallace και Oleksii Reznikov, δεν έκρυψαν τον πρωταρχικό στόχο της νέας συμφωνίας εξοπλισμών και το γεγονός ότι είχε στόχο τη Ρωσία.
«Οι κυβερνήσεις μας δεν επιθυμούν να είναι αντίπαλοι ή να επιδιώξουν με οποιονδήποτε τρόπο να περικυκλώσουν ή να υπονομεύσουν στρατηγικά τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφεραν.
Το Κίεβο, το Λονδίνο και άλλες δυτικές χώρες κατηγόρησαν επανειλημμένα τη Ρωσία, ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών χωρών. Η Μόσχα, ωστόσο, απέρριψε επανειλημμένα τους ισχυρισμούς και επέμεινε ότι είναι ένα ειρηνικό έθνος. Επιπλέον επέπληξε τις δυτικές χώρες για τη συστηματική πραγματοποίηση στρατιωτικών πτήσεων και την αποστολή πλοίων κοντά στα σύνορά της. Στην τελευταία του ομιλία, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε ότι τα στρατηγικά βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ πετούν έως και 20 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.
Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας γύρω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, έγινε μια από τις κύριες πηγές εντάσεων σχετικά με το θέμα, καθώς οι δυτικές χώρες δεν αναγνώρισαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 2014, που οδήγησε στην ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία μετά από πραξικόπημα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ και το Κίεβο επιμένουν να αποκαλούν την Κριμαία «κατεχόμενο έδαφος».
Το ΝΑΤΟ στέλνει τακτικά τα πλοία του κοντά σε αυτά τα ύδατα που η Μόσχα βλέπει ως μέρος της επικράτειάς της, ενώ ένα βρετανικό πολεμικό σκάφος τα παραβίασε τον Ιούνιο του 2021. Αναφορές που βασίζονται σε υποτιθέμενα έγγραφα του Υπουργείου Άμυνας, υποδηλώνουν ότι επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια . Το Κρεμλίνο καταδίκασε τέτοιες ενέργειες και προειδοποίησε, ότι μπορεί μια μέρα να οδηγήσουν σε σοβαρά επεισόδια.