Ενώ απομένουν 40 ημέρες περίπου μέχρι τις Προεδρικές εκλογές στη Λιβύη και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ακόμη θολό σε πολλά του σημεία, μια νέα εξέλιξη έρχεται προερχόμενη αυτή τη φορά από το εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Η υποψηφιότητα Καντάφι
Ο δρόμος για τη διεξαγωγή των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη Λιβύη, που ήταν προγραμματισμένες για τις 24 Δεκεμβρίου, πήρε νέα τροπή την Κυριακή, όταν ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι, γιος του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του.
Τα νέα θα είναι ανησυχητικά για κάποιους και οι τρέχουσες πολιτικές του απόψεις είναι σχετικά άγνωστες, αφού ήταν εκτός πολιτικού πεδίου την τελευταία δεκαετία, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και, το πιο σοβαρό, καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά διαδηλωτών το 2011, όταν οι Λίβυοι διαδήλωσαν μαζικά κατά της δεκαετίας διακυβέρνησης του πατέρα του.
Πρόσφατα με δηλώσεις του ο υιός Καντάφι "επιχείρησε προσέγγιση", στην Τουρκία της οποίας όμως τα συμφέροντα εξυπηρετούμνται υπέρ το δέον θα λέγαμε από τον φιλότουρκο μεταβατικό Πρωθυπουργό Ντμπέιμπα.
Ωστόσο δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Saif, ο οποίος είναι πολύ γνωστός στη Λιβύη και στο εξωτερικό, κάατεβαίνει στις εκλογές, την ώρα που πολλοί άλλοι υποψήφιοι θα μπουν επίσης στην εκλογική κούρσα με αμφίβολο παρελθόν.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο των μεμονωμένων υποψηφίων, το κύριο χαρακτηριστικό της ψηφοφορίας του Δεκεμβρίου είναι ότι θα αποτελεί το σημαντικότερο ειρηνικό πολιτικό γεγονός για τη χώρα εδώ και 10 χρόνια.
Μετά από τόση βία κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η διεξαγωγή ακόμη και κάποιων προβλημάτων στις επικείμενες εκλογές κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σηματοδοτεί μεγάλη πρόοδο μετά από μια περίοδο εξαιρετικά αποσταθεροποιητικής διαμάχης και ξένων παρεμβάσεων.
Πρώην μαχητές απομακρύνονται από το πεδίο της μάχης και αυτό δεν είναι κακό.
Αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Καντάφι
Όπως προαναφέραμε στις Προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου "κατεβαίνει ως υποψήφιος" ο γιός του Καντάφι, Σαΐφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας , με αποτέλεσμα πολλά εκλογικά τμήματα σε ορισμένες πόλεις στη δυτική Λιβύη να έχουν κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τα εκλογικά τμήματα σε Zawiya, Garyan, Zintan, Mislata, μπλοκαρίστηκαν μετά την εγγραφή του Saif Al-Islam Gaddafi για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.
Αυτό είναι μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη αναφορικά με την εκλογική διαδικασία, που ας μην ξεχνάμε περνάει από 40 κύματα , με την Τουρκία να διαδραματίζει πεισματικά παρά τα ανακοινωθέντα ως συμπεράσματα απο το Συνέδριο ΒερολίνοΙΙ και από το πρόσφατο Συνέδριο στο Παρίσι, τον πλέον αποσταθεροποιητικό ρόλο στη χώρα, αφού αρνείται να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις και τους μισθοφόρους της από αυτήν .
Οι κατηγορίες της Τουρκίας κατά της Γαλλίας
Μάλιστα η Τουρκία έχει αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν διστάζει να υπεραμυνθει των θέσεών της κατηγορώντας άλλες χώρες , όπως η Γαλλία που αναλαμβάνουν Διεθνείς πρωτοβουλίες για τη Λιβύη.
"Η πρόσφατη έκκληση του προέδρου της Γαλλίας για αποχώρηση των τουρκικών και ρωσικών στρατευμάτων από τη Λιβύη είναι σκανδαλώδης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) της Τουρκίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου του AK Party (MKYK) τη Δευτέρα, ο Omer Celik είπε:
"Η Τουρκία δεν είναι εκεί ως παραστρατιωτική δύναμη. Η Τουρκία είναι εκεί de facto. Δεν υπάρχει ως μαχητική δύναμη. Είναι εκεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ».
Ο Τσελίκ αναφερόταν σε δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη στο Παρίσι.
«Είναι εσκεμμένο λάθος να ταυτίζουμε την ύπαρξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας με κάποιες παραστρατιωτικές δυνάμεις. Το να βλέπεις την Τουρκία ως ξένη στρατιωτική δύναμη είναι ένα εσκεμμένο λάθος, μια πολιτική ψεύδους, μια σκόπιμη προπαγάνδα», είπε.
Λέγοντας ότι ο Μακρόν έκανε το «λάθος να περιορίσει ολόκληρη τη γαλλική εξωτερική πολιτική σε αντιτουρκικές σχέσεις», ο Τσελίκ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και η Γαλλία έχουν βαθιά ριζωμένους δεσμούς και ότι «είναι λάθος» να υποστηρίζουμε μια στάση ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών.
Η Τουρκία και η υποψηφιότητα Καντάφι δυναμιτίζουν τις εκλογές
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα από εξωτερικές δυνάμεις όπως η Τουρκία, αλλά και εσωτερικά προβλήματα , 'οπως η μη αποδοχή του Καντάφι ως υποψήφιου από μέρος του Λιβυκού λαού ,τα οποία έχουν τη δυναμική σε συνδυασμό μεταξύ τους να αναζωπυρώσουν τις εσωτερικές συγκρούσεις και διαμάχες.
Διαφαίνεται ότι ίσως τις επόμενες ημέρες να δούμε επικαιροποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Σάρατζ-Ερντογάν με μια υπογραφή προς τούτο μεταξύ Ερντογάν-Ντμπέιμπα, προκειμένου να υποθηκευθεί για τα καλά υπέρ αυτού, η απόφαση της νέας Λιβυκής κυβέρνησης και του Προέδρου.
Με την επικαιροποίηση του τουκολιβυκού συμφώνου από τον Ντμπέιμπα, η Τουρκία θα ισχυριστεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της μέχρι τις εκλογές μένουν νόμιμα στη Λιβύη, αποφεύγοντας και κυρώσεις από τον ΟΗΕ και εξηγώ.
Το τουρκικό σχέδιο είναι απλό και εδράζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Σάρατζ ήταν αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ ως νόμιμη, όπως και η νυν μεταβατική κυβέρνηση Ντμπέιμπα.
Συνεπώς εφόσον και οι 2 νόμιμες κυβερνήσεις σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τους Τούρκους (υπογράφει η πρώτη και επικαιροποιεί η δεύτερη το τουρκολιβυκό μνημόνιο), γιατί να μην το κάνει το ίδιο και η νέα κυβέρνηση της Λιβύης μετά τις εκλογές.
Έτσι η Τουρκία προσπαθεί να ανάγει το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου σε διμερές θέμα αποκλείοντας παρεμβάσεις τρίτων χωρών.
Η Τουρκία συμφωνεί τέλος υπό όρους στην σταδιακή, επαληθεύσιμη και ισορροπημένη αποχώρηση των μισθοφόρων της από τη Λιβύη.