Ένοπλες Συρράξεις

"Λάδι στη φωτιά" ρίχνουν οι ΗΠΑ στη διαμάχη Ρωσίας-Τουρκίας για την αποτελεσματικότητα των Bayraktar

Ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε πρόσφατα με αφορμή τις πρόσφατες  στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μεταξύ των δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού και των ρωσόφιλων ανταρτών του Ντομπάς, μια έκθεση σχετικά με τη χαμηλή αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας εναντίον τουρκικών και ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, της οποίας τα σημαντικότερα αποσπάσματα είναι τα ακόλουθα:

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν τις πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Καραμπάχ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας είναι περιορισμένες στη μάχη κατά των τουρκικών και ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τουρκικά και ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστρεψαν ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, ενώ πρακτικά δεν υπάρχουν στοιχεία για πολυάριθμες απώλειες τουρκικών και ισραηλινών UAV.

https://www.youtube.com/watch?v=X7eobBOiwdI



«Για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, τα τελευταία χρόνια οι Αρμένιοι αγόρασαν ακριβά αντιαεροπορικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης από τη Ρωσία. Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, αυτά τα εργαλεία αποδείχθηκαν πλήρως αναξιόπιστα για την ανίχνευση του θανατηφόρου στόλου των πολεμικών UAV του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία ήταν πολύ μικρότερα και πιο ευέλικτα από τα μαχητικά.

Δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που στάλθηκαν από Αζερμπαϊτζάν , το Bayraktar TB2 της Τουρκίας και το ισραηλινό Harop , κατέστρεψαν το αμυντικό πλεονέκτημα της Αρμενίας καθιστώντας δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικού εξοπλισμού  άχρηστο.

Το Bayraktar, συχνά οπλισμένο με πυρομαχικά MAM που καθοδηγούνται με λέιζερ, χτυπά τους στόχους του με τον ίδιο τρόπο που το αμερικανικό UAV  Predator θα χτυπούσε ένα τρομοκρατικό στρατόπεδο στο Αφγανιστάν ή τη Σομαλία.

Το Χάροπ, από την άλλη, καταδύεται στον στόχο σαν καμικάζι, εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση. », αναφέρει η «Popular Mechanics» στη έκθεσή της για λογαριασμό του Αμερικανικού στρατού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αντιπαράθεση μεταξύ ρωσικών συστημάτων αεράμυνας και τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναδύεται  με την έναρξη ενός νέου γύρου σύγκρουσης στο Ντονμπάς, καθώς, παρά την παρουσία συστημάτων αεράμυνας και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου στον οπλισμό της ΛΔΔ, τα ουκρανικά Bayraktar TB2 επιθετικά drones δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και καταρριφθεί, παρότι έπληξαν επιτυχώς στόχους των ρωσόφιλων ανταρτών"

Εδώ αξίζει να τονίσουμε τις παρακάτω παραμέτρους:

Τα τουρκικά drone Bayraktar και τα ισραηλινά Harop , έδρασαν από κοινού στις επιχειρήσεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ σε συγκερασμό με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας και Su-25 των Αζέρων.

Συνεπώς η καταστολή της αρμενικής αεράμυνας πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των παραπάνω μέσων και όχι μόνο από τα τουρκικά drone  και τα  ισραηλινά  περιφερόμενα πυρομαχικά Harop.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς η διαδικασία καταστολής της Αρμενικής αεράμυνας στο Ναγκόρνο Καρανπάχ, πραγαμτοποιήθηκε με την ακόλουθη τεχνική.

Πρώτα έγινε προώθηση του Koral για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου, μαζί με  μαζική χρήση UAV και την διάδραση που είχε η χρησιμοποίησή τους αναφορικά με τη χρήση του Αζέρικου  πυροβολικού και της τουρκικής και Αζέρικης  πολεμικής αεροπορίας.

 Αρχικά  προωθήθηκε το Koral (Land based Radar Electronic Warfare System), το οποίο είναι ένα  «οπλικό σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου». Κ

ατασκευάστρια εταιρεία είναι η Asselsan, έχει βεληνεκές 150 χιλιόμετρα και λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 50 βαθμούς Κελσίου και υγρασία έως 95%.

Αποτελείται από 2 οχήματα 8χ8. Το ένα φέρει το Electronic Radar Support (ES) και το άλλο το Multi Radar Electronic Attack (EA).

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα.

Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει-ανιχνεύει, αναλύει αυτόματα, δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών και να μπλοκάρει-παρεμβάλει άμεσα τα σήματα των εχθρικών ραντάρ εδάφους-αέρος-θαλάσσης.

Στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν τα περιφερόμενα  Ισραηλινά πυρομαχικά Harop τα οποία  πετούσαν στην περιοχή που είχε εντοπιστεί εκπομπή ηλεκτρονικών σημάτων από το Κoral  και προσέβαλαν τα ραντάρ του ανταεροπορικού πυροβολικού των Αρμενίων, εκρηγνυόμενα πάνω τους.

Αν οι Αρμένιοι έκλειναν τα ραντάρ τους για να μην καταστραφούν από τα Harop, τότε το έργο  καταστροφής τους αναλάμβαναν τα τουρκικά  drone Bayraktar και τα μαχητικά των Τούρκων και των Αζέρων.

https://www.youtube.com/watch?v=q0rkQnPTQMw

Με τον παραπάνω τρόπο δημιουργήθηκαν τα αρχικά κενά στην αεράμυνα της Αρμενίας , μέσα από τα οποία ακολούθησε η διείσδυση σημαντικού αριθμού Harop  και Bayraktar τα οποία προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή σε πυροβόλα, άρματα και ΤΟΜΠ των Αρμενίων, καθώς και σε Σταθμούς Διοίκησης, αφού δεν αντιμετώπιζαν πλέον ουσιαστική απειλή από την τελούσα σε αποσύνθεση αεράμυνα των Αρμενίων.

Αναφορικά δε με τις επιδόσεις των Bayraktar σε Λιβύη και Συρία, δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, αφού δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ολοκληρωμένο  και διασυνδεδεμένο δίκτυο αεράμυνας, ικανό να αμυνθεί κατά  εχθρικών στόχων σε χαμηλό, μέτριο και μεγάλο ύψος

Εν κατακλείδι η αμερικανική έκθεση είναι σωστή μεν χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της τις παραπάνω παραμέτρους για ευνόητους λόγους.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί σε στρατηγικό αλλά και σε τακτικό επίπεδο στην απόκτηση antidrone συστημάτων και την  επιχειρησιακή ενσωμάτωσή τους, καθώς και στην αγορά και κατασκευή drone.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ