Ένοπλες Συρράξεις

Διχασμό και αστάθεια προκαλεί ο φιλότουρκος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός της Λιβύης στη χώρα του

Ο υπηρεσιακός και όχι μεταβατικός πλέον μετά την άρση εμπιστοσύνης με τη μορφή ψήφου του Λιβυκού Κοινοβουλίου, φιλότουρκος Πρωθυπουργός της χώρας Abdulhamid Dbeibah, με τις ενέργειες του όχι μόνο προκαλεί αλλά και διχάζει το λαό του, προκαλώντας αστάθεια.

Ο Dbeibah δεν τήρησε τον οδικό χάρτη για τις εκλογές

Ο συγκεκριμένος  είπε ότι "ο αγώνας στη χώρα του δεν είναι μεταξύ περιοχών, αλλά πολιτικός", προσπαθώντας να απαντήσει  στη δήλωση που έκαναν ορισμένοι ηγέτες φυλών και αξιωματούχοι από την περιοχή της Κυρηναϊκής σε συνάντηση με ορισμένους υπουργούς στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Η συζήτηση ότι η Κυρηναϊκή έχει μείνει πίσω δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια», είπε ο Dbeibah

Ο Dbeibah δήλωσε ότι δεν ήταν ποτέ περιφερειάρχης και σημείωσε ότι η πολιτική εκπροσώπηση στην κυβέρνησή του έγινε με δίκαιη γεωγραφική κατανομή, δηλώνοντας  ότι αφού η πρωτεύουσα είναι η Τρίπολη, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων είναι φυσικό να εδράζονται σε αυτήν.

Μιλώντας στη συνάντηση, ο Υπουργός Επικρατείας για Κυβερνητικές Υποθέσεις Adil Cuma τόνισε ότι οι 28 εκπρόσωποι που εκλέχθηκαν, επιλέχθηκαν με δίκαιη γεωγραφική κατανομή και ότι 12 πρεσβευτές και 11 υπουργοί προέρχονταν από τα ανατολικά της χώρας.

Σε δήλωση που έκαναν χθες οι ηγέτες της περιοχής της Κυρηναϊκής στα ανατολικά της χώρας, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να επιστρέψει τα ιδρύματα που ιδρύθηκαν στις περιφέρειές τους αλλά μεταφέρθηκαν στην Τρίπολη αναφέροντας ότι έτσι καθυστερούν οι μισθοί σε όλους τους κλάδους και τις εταιρείες που πρέπει να πληρωθούν.

Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εκπροσωπούν την Κυρηναϊκή, με επικεφαλής τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χουσεΐν αλ-Κατράνι, υποστήριξαν στις 10 Οκτωβρίου ότι ο Πρωθυπουργός δεν συμμορφώθηκε με τον οδικό χάρτη που προβλέπεται στην πολιτική συμφωνία στη χώρα και δεν συμμορφώθηκε με τις αρχές της ενοποίησης τους θεσμούς της και τη δίκαιη κατανομή της εξουσίας μεταξύ των περιφερειών.

Κατώτερος των περιστάσεων υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Dbeibah

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μοχάμεντ Αλ-Μπαργκάθι, ο πρώην πρέσβης της Λιβύης στο Βασίλειο της Ιορδανίας, τόνισε ότι η Λιβύη χρειάζεται μια εθνική ομάδα διάσωσης.

«Αυτή η άρρωστη και εξουθενωμένη χώρα χρειάζεται επειγόντως μια εθνική ομάδα διάσωσης, που έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, ακεραιότητας και ικανότητας», είπε ο Αλ-Μπαργκάθι.

Πρόσθεσε ότι, «η πατρίδα ενώνει, ενώ  η  δίψα εξουσία μπορεί να τη διχάσει. Όποιος σκέφτεται την πατρίδα θα είναι εταίρος στη λύση, όποιος σκέφτεται την εξουσία μπορεί να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει τη λύση. Το να βρίσκεστε σε μια θέση που δεν είναι δική σας είναι αδικία για εμάς και αδικία για εσάς. Η χώρα είναι μεγάλη και αναζητά ικανούς υποψηφίους».

Τη Δευτέρα, ο πρώτος αντιπρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Fawzi Al-Nuwairi συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ύπατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC), Emad Al-Din Al-Sayeh στο Τομπρούκ.

Κατά τη συνάντηση, ο Al-Nuwairi ενημερώθηκε για την πρόοδο που σημειώνεται από το HNEC και τις προετοιμασίες του για τη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών. Συζήτησαν επίσης τις τεχνικές και υλικοτεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επιτροπή.

Ο Abdullah Blaiheg, ο επίσημος εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ο Al-Nuwairi επιβεβαίωσε τη βούληση του Κοινοβουλίου να διεξαχθούν έγκαιρα οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.

Επιβεβαίωσε ότι η Βουλή θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Πρόσθεσε ότι εργάζεται για τη διευκόλυνση των προσπαθειών της HNEC και για να ξεπεραστούν τυχόν δυσκολίες που ενδέχεται να εμποδίσουν τις εκλογές.

ΗΠΑ-Γαλλία-Γερμανία-Ιταλία-Μ. Βρετανία υπέρ της αποχώρησης ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Σε ένα σχετικό πλαίσιο, οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών επαίνεσαν τη Λιβύη για την επιτυχή διοργάνωση της Διάσκεψης Σταθεροποίησης της Λιβύης στις 21 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι πέντε χώρες ανέφεραν ότι η διάσκεψη επέτρεψε σε ανώτερους αξιωματούχους από χώρες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν στην Τρίπολη και να δείξουν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης.

Επίσης, ενώθηκαν με τις αρχές της Λιβύης απορρίπτοντας την ξένη παρέμβαση στις λιβυκές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου του διχαστικού και αποσταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζουν μισθοφόροι, ξένοι μαχητές και ξένες δυνάμεις.

Πρόσφατα για το θέμα των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε ότι η διαδικασία του Βερολίνου επεδίωξε από την αρχή να θέσει τέλος στις πολιτικές ορισμένων χωρών που τροφοδότησαν τον πόλεμο στη Λιβύη παρέχοντας όπλα και λεφτά στα αντιμαχόμενα μέρη.

Ο Μάας πρόσθεσε ότι η διάσκεψη είχε στόχο να ενισχύσει την υποστήριξη σχετικά με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου και την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

«Κατανοούμε ότι, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στη Λιβύη στο παρελθόν, δεν είναι τόσο εύκολο να οργανωθούν εκλογές. Αλλά όσο δύσκολο κι αν είναι, δεν έχω την εντύπωση από τους Λίβυους συνομιλητές μου ότι θέλουν να αναβάλουν ή ακόμα και να ακυρώσουν τις εκλογές άλλο», είπε ο Μάας.

«Η διάσκεψη αποτελεί έκφραση της συνεχιζόμενης διεθνούς υποστήριξης για τη σταθεροποίηση της Λιβύης», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον Ιανουάριο του 2020, η πρώτη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, μετά από πρόσκληση της καγκελαρίου Μέρκελ, συγκέντρωσε ηγέτες 11 χωρών, καθώς και του ΟΗΕ.

Συμφώνησαν να ενοποιήσουν τους θεσμούς της χώρας, να σταματήσουν τις ξένες παρεμβάσεις και να σεβαστούν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, καθώς και να εφαρμόσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ