Ένοπλες Συρράξεις

Κακά μαντάτα! Η Τουρκία θα παραμείνει στρατιωτικά στη Λιβύη και μετά τις εκλογές

«Οι Λίβυοι έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι έχουν το θάρρος, την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητα να σταθεροποιήσουν τη χώρα τους και να φέρουν την πολιτική διαδικασία σε βιώσιμο τέλος. Η Τουρκία θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη σε αυτό το ταξίδι», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ, μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη για την Υποστήριξη της Σταθερότητας της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Τώρα είναι καιρός να κάνουμε βήματα προς την εθνική ενότητα και συμφιλίωση στηρίζοντας τα κέρδη που έχουν ήδη επιτευχθεί», είπε.

Ο Önal υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας στη Λιβύη όπου θα  κυριαρχεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία.

Προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU), λέγοντας: «Είναι απαραίτητο να είμαστε ειλικρινείς για να προχωρήσουμε τη Λιβύη».

"Η GNU χρειάζεται ακόμα την υποστήριξή μας για να επεκτείνει την εξουσία της σε ολόκληρη τη χώρα, να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες και να ενοποιήσει τους κρατικούς θεσμούς", σημείωσε.

Σχετικά με τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, ο Ονάλ είπε ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί να τις διεξαγάγει στην ώρα τους.

Είπε ότι είναι σημαντικό να διεξαχθούν εκλογές με ελεύθερο, δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο, ώστε τα αποτελέσματά τους να είναι αποδεκτά από όλα τα κόμματα στη χώρα.

Από τότε που μια λαϊκή επανάσταση ανέτρεψε το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη αντιμετώπισε έναν μακρύ εμφύλιο πόλεμο και πρόσφατα πέρασε σε μια μεταβατική φάση αναζητώντας σταθερότητα.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του ΟΗΕ για λύση στη Λιβύη, οι προεδρικές και οι βουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν ταυτόχρονα στις 24 Δεκεμβρίου.

Αυτές οι εκλογές μπορεί να παρεμποδιστούν από τις τρέχουσες διαφορές σχετικά με τους εκλογικούς νόμους μεταξύ αφενός της Βουλής των Αντιπροσώπων και αφετέρου του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας και της κυβέρνησης ενότητας και του Προεδρικού Συμβουλίου.

Ο Onal τόνισε επίσης τη σημασία της σταθερότητας για την πρόοδο στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με λεπτό τρόπο καθώς η κατάπαυση του πυρός στο έδαφος είναι ακόμη εύθραυστη.

Σχολιάζοντας τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα, ο Onal είπε: "Αυτό πρέπει να γίνει μέσω κατάλληλων διαβουλεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και πρέπει να γίνει με διαδοχικό, σταδιακό και, το σημαντικότερο, επαληθεύσιμο τρόπο".

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντεμπέιμπα ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη ενός «ταξιδιού σταθερότητας και δημιουργικότητας»  για την χώρα του κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υποστήριξη της Σταθερότητας της Λιβύης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι 27 χωρών και τεσσάρων περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Önal εκπροσώπησε την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τρίπολη, ο Önal συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi, τον επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης Khalid al-Mishri και τον πρωθυπουργό Dbeibeh.

Οι Τούρκοι στοχοποιούν για μια ακόμη φορά τον Στρατάρχη Khalifa Haftar για τον οποίο σε δημοσίευμα τους αναφέρουν ότι :

"Eξακολουθεί να ενεργεί ανεξάρτητα από τη νόμιμη κυβέρνηση και ηγείται μιας ένοπλης πολιτοφυλακής που ελέγχει πολλές περιοχές. Ο ίδιος αυτοαποκαλείται «ανώτατος διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού», αμφισβητώντας τις εξουσίες του Προεδρικού Συμβουλίου"

Η Ελλάδα εν τω μεταξύ  επέστρεψε  στην Λιβύη, παρά τις "φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας αυτό να μην πραγματοποιηθεί", όπως χαρακτηριστικά είπε ο ΥΠΕΞ μας Ν. Δένδιας , με σκοπό να υποστηρίξει διαφάνεια εκλογών και την αποχώρηση  των ξένων στρατευμάτων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επισκέφθηκαν τη Λιβύη , στα πλαίσια συμμετοχής της Ελλάδας  στην Υπουργική Διάσκεψη «Πρωτοβουλία Σταθεροποίησης της Λιβύης»

Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μόλις  πριν από τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών που επιδιώκει να τερματίσει μια δεκαετία συγκρούσεων και χάους.

Τέλος ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον τουρκόφιλο υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Λιβύης ,με τον οποίο "Εστιάσαμε στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης", όπως  ανέφερε σε tweet του

https://twitter.com/NikosDendias/status/1451229299932082186?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1451229299932082186%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fethnika-themata%2F7044897_synantisi-dendia-me-ton-prothypoyrgo-tis-libyis-sto-trapezi-kai-paranomo

Επισημάνσεις

Από τα παραπάνω θα σταθούμε σε δύο σημεία

-Το πρώτο είναι ότι  η θέση της Τουρκίας σχετικά με την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα, για την οποία ο Onal είπε: "Αυτό πρέπει να γίνει μέσω κατάλληλων διαβουλεύσεων με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και πρέπει να γίνει με διαδοχικό, σταδιακό και, το σημαντικότερο, επαληθεύσιμο τρόπο".

Αναλύοντας την φρασεολογία των παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η  απόσυρση των τουρκόφιλων μισθοφόρων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, από τη Λιβύη θα ολοκληρωθεί, αν ολοκληρωθεί, σε χρόνο αρκετά μεταγενέστερο των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου στη χώρα.

Τα παραπάνω επαληθεύουν πλήρως  την εκτίμηση μας , όπως είχε αποτυπωθεί σε  προγενέστερο άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΣ , αλλά και  σε ανάλυσή μας αναφορικά με την ύπαρξη  μυστικής συμφωνίας Ρωσίας-Τουρκίας για την παραμονή δυνάμεών τους στη Λιβύη ακόμη και μετά τις εκλογές

Η Τουρκία θέλει να είναι στρατιωτικά παρούσα και μετά τις εκλογές στη Λιβύη, έτσι ώστε να μπορέσει να ασκήσει πιέσεις στην νέα κυβέρνηση και τον νέο Πρόεδρο της χώρας , για αποδοχή και επικαιροποίηση  του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ, προκειμένου να διασφαλίσει  αφενός την κλοπή της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης και αφετέρου να νομιμοποιήσει την παραμονή των στρατευμάτων της στη Λιβύη

-Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα με την παρουσία της στην "Πρωτοβουλία σταθεροποίησης της Λιβύης", δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην εν λόγω  χώρα, γεγονός το οποίο θα την βοηθήσει σημαντικά στον διπλωματικό αγώνα της για κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου,  αφού θα έχει φωνή σε όλες τις πολιτικές διαβουλεύσεις για τη Λιβύη εφεξής

Ο δρόμος πάντως για την κατάργηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από πλευράς Ελλάδας  αναμένεται μακρύς και δύσκολος, αφού η εμπειρία μας δείχνει ότι όταν "γαντζωθεί" κάπου ο Τούρκος, δεν φεύγει με την πένα (διπλωματία) , αλλά με την λόγχη .

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ