Ο Αμερικανός σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια, Τζέικ Σάλιβαν, κατευθύνθηκε στο Κάιρο την Τετάρτη για επίσημες συναντήσεις, μαζί με τον συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκουργκ, ανέφερε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.
«Η συνάντηση θα εξετάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις εκλογές στη Λιβύη και τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Αιγύπτου θα συζητήσουν την υποστήριξη για τις εκλογές της Λιβύης και την περιφερειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του Κέρατος της Αφρικής», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Έμιλι Χορν.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις εκλογές του Δεκεμβρίου στη Λιβύη
Ο Σάλιβαν θα πραγματοποιήσει επίσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ Ελ-Σίσι για να συζητήσει περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων υποστήριξης της διεξαγωγής των εκλογών της Λιβύης στο τέλος του 2021
Τον Ιούνιο, ο Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τη διεξαγωγή των «ιστορικών» εκλογών στη Λιβύη στις 24 Δεκεμβρίου 2021, αναφέροντας «Καθώς η Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν από κοινού με τους Λίβυους και διεθνείς εταίρους μας, την την έγκαιρη διεξαγωγή προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών. ,"
Εξήγησε ότι οι εκλογές θα επιτρέψουν στους Λίβυους να επιλέξουν τους δικούς τους ηγέτες και να αποκαταστήσουν την κυριαρχία τους μετά από χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων και οικονομικών αναταραχών.
Ο Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τον Λιβυκό λαό καθώς χαράσσουν τον δρόμο προς ένα πιο σταθερό, ευημερούμενο και ασφαλές μέλλον.
Η Λιβύη ενθαρρύνει τις ΗΠΑ για επενδύσεις
Παράλληλα ο Υπουργός Πετρελαίου και Αερίου στη Λιβύη, Μοχάμεντ Οουν, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου που δημοσιεύτηκε από το Bloomberg, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Μεσογειακή Διάσκεψη και Έκθεση Ενέργειας, που πραγματοποιείται στην Ιταλία, με αποδέκτη κυρίως τις ΗΠΑ
Ο Οουν είπε στη συνέντευξή του ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη ενθαρρύνει ξένες εταιρείες, ειδικά τις αμερικανικές. να επιστρέψουν και να επενδύσουν στη Λιβύη , προκειμένου να αναβαθμιστούν και να διατηρηθούν οι λιβυκές εγκαταστάσεις πετρελαίου.
Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, διόρισε έναν ειδικό απεσταλμένο με αποστολή να προσπαθήσει να πείσει τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να επενδύσουν στη Λιβύη.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη θα αυξηθεί από 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 2 έως και 2,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως κατά τα επόμενα έξι χρόνια.
Ο Ούν τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της Λιβύης χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι γαλλικές και ισπανικές εταιρείες προσφέρθηκαν πρόσφατα να επενδύσουν στη Λιβύη.
Πολλές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας έχουν εργαστεί και έχουν αποκτήσει μερίδια στα λιβυκά κοιτάσματα πετρελαίου στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων των "ConocoPhillips, Marathon Oil Corp και Occidental Petroleum Corp." Οι περισσότεροι από αυτές πούλησαν τις μετοχές τους μετά την έναρξη του πολέμου.
Ο ρόλος Ρωσίας-Τουρκίας
Σήμερα πραγματοποιήθηκε εξάλλου η συνάντηση Πούτιν-Ερντογαν στο Σότσι, όπου σε 3 ώρες και πλέον συζήτησαν διάφορα θέματα των δύο χωρών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Λιβύη, όπου παρατηρούμε δυστυχώς μια σύγκληση των θέσεών τους.
Μένει βέβαια αυτό να το δούμε από τις κινήσεις τους στη Λιβύη το επόμενο χρονικό διάστημα και όχι από αυτά που θα δημοσιοποιηθούν κατά τις συνεντεύξεις τύπου.
Πάντως υπάρχει μια υφέρπουσα άποψη που θέλει Τουρκία και Ρωσία να διατηρούν τις δυνάμεις και τους μισθοφόρους τους στη Λιβύη, ακόμη και μετά τις εκλογές , με τον αόριστο χρονικό προσδιορισμό ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις τους θα αποχωρίσουν αργότερα.
Αυτό βέβαια συμφέρει τις δύο χώρες, αφού με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντας τους , πιέζοντας την νωπή κυβέρνηση της Λιβύης.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου ΗΠΑ και ΕΕ σε τέτοια περίπτωση;
Οι ΗΠΑ διαφαίνεται ότι δεν έχουν την τάση και θέληση να εμπλακούν στρατιωτικά πουθενά, αγού έχουν εστιάσει αποκλειστικά και μόνο στην Κίνα και τον Ειρηνικό ωκεανό.
Από την άλλη η Γερμανία δεν έχει σχηματίσει κυβέρνηση και η Γαλλία μαζί με Ιταλία και Ισπανία πρωτίστως έναντι των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση στη Λιβύη.
Η ΕΕ δεν έχει δημιουργήσει τον δικό της στρατιωτικό βραχίονα προκειμένου να επέμβει, ενώ το ΝΑΤΟ θα λέγαμε είναι μουδιασμένο και ίσως αποδιοργανωμένο μετά το κομφούζιο του Αφγανιστάν.
Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας τους επόμενους μήνες.