Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί ο Ερντογάν αύξησε κατά 72% το κόστος για το προσωπικό της ΜΙΤ την τελευταία πενταετία;

Το κόστος προσωπικού της Τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MİT) αυξήθηκε κατά 72%  από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, κυρίως λόγω των κονδυλίων που δαπανήθηκαν για να επιστρέψουν ύποπτα μέλη του κινήματος Γκιουλέν στην Τουρκία από το εξωτερικό, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Sözcü, επικαλούμενη  εκθέσεις  ελέγχου του Τουρκικού Λογιστηρίου.

Η MİT ξόδεψε 768,8 εκατομμύρια TL (86,6 εκατομμύρια δολάρια) για έξοδα προσωπικού το 2016, ενώ το ποσό αυξήθηκε σε 1,3 δισεκατομμύρια TL (148,8 εκατομμύρια δολάρια) το 2020, κυρίως λόγω της απασχόλησης μηχανικών επικοινωνιών, πρόσληψης ξενόγλωσσων πρακτόρων , πρακτόρων πληροφοριών και τοπικών στοιχείων για να εκτελέσουν επιχειρήσεις για την επιστροφή υπόπτων μελών του κινήματος Γκιουλέν από το εξωτερικό, δήλωσε ο Σούτζου, επικαλούμενος πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εκθέσεις ελέγχου για το 2020 αποκάλυψαν επίσης ότι η MİT δαπάνησε 2,44 δισεκατομμύρια TL (276 εκατομμύρια δολάρια) όλο το χρόνο, ενώ ο προϋπολογισμός που διατέθηκε από την κυβέρνηση στον οργανισμό για εκείνη την περίοδο ήταν 2,18 δισεκατομμύρια TL (246 εκατομμύρια δολάρια).

https://www.youtube.com/watch?v=sHM-sRKPh8w

Σύμφωνα με τον Sözcü, η πολιτική απασχόλησης της MİT άλλαξε ριζικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με την κάθαρση ειδικών πληροφοριών, υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων που διορίστηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικού από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) και την αστυνομία , ως ύποπτους για συμμετοχή στο θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν.

Ο οργανισμός είχε επίσης απομακρύνει περίπου 509 υπαλλήλους από τη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένου του İdris Karagöz, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας του ιδιωτικού γραφείου του διευθυντή του MİT Hakan Fidan, μεταξύ Δεκεμβρίου 2013 και 2017, είπε ο Sözcü.

Το κίνημα Γκιουλέν είναι μια ομάδα που βασίζεται στην πίστη και επικεντρώνεται στην επιστημονική εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, τη συμμετοχή της κοινότητας, την κοινωνική εργασία και τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Το κίνημα είναι εμπνευσμένο από τις διδασκαλίες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στοχοποιήσει οπαδούς του κινήματος από τις έρευνες διαφθοράς στις 17-25 Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες εμπλέκουν τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τον στενό του κύκλο.

Απορρίπτοντας τις έρευνες ως πραξικόπημα του Γκιουλενισμού και συνωμοσία εναντίον της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχεύει τα μέλη του.

Ενέτεινε την καταστολή του κινήματος μετά το αποτυχητικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016, όπου κατηγόρησε τον Γκιουλέν για εγκέφαλο. Τόσο ο Γκιουλέν όσο και τα μέλη της ομάδας του, αρνούνται κάθε είδους ανάμειξη σε αποτυχημένο πραξικόπημα ή οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.

Η τουρκική μυστική υπηρεσία έχει απαγάγει δεκάδες πολίτες της χώρας στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια, με τις απαγωγές και τις αναγκαστικές προσαγωγές να είναι κυρίως  ως ύποπτοι υποστηρικτές του Γκιουλέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορισμένα θύματα  εξαφάνισης στην Τουρκία μίλησαν στο δικαστήριο αφού βρέθηκαν, αφηγούμενοι τα συστηματικά και σκληρά βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την ανάκριση τους από κυβερνητικούς λειτουργούς, οι οποίοι, όπως ανέφεραν τα θύματα, περίμεναν μέχρι να επουλωθούν οι πληγές τους για να τους παραδώσουν στην αστυνομία.

https://www.youtube.com/watch?v=BegO2TKtOD4

Μια πρόσφατη έκθεση του Freedom House για την παγκόσμια διακρατική καταστολή αποκάλυψε την ένταση, τη γεωγραφική εμβέλεια και το μέγεθος της εκστρατείας της τουρκικής κυβέρνησης, με στόχο τους αντιφρονούντες στο εξωτερικό, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει γίνει η νούμερο ένα μεταξύ των χωρών που έχουν εκτελέσει απαγωγές από  άλλα κράτη υποδοχής  από το 2014 και μετά.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, η Τουρκία έχει στείλει 800 αιτήματα έκδοσης σε 105 χώρες από την απόπειρα πραξικοπήματος και μετά  και περισσότερα από 110 φερόμενα μέλη του κινήματος Γκιουλέν έχουν μεταφερθεί βιαίως στην Τουρκία στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της κυβέρνησης κατά των οπαδών του Γκιουλέν.

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV), ο οργανισμός εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, δήλωσε σε έκθεση πέρυσι ότι η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους στόχους της τουρκικής MİT, με το προσωπικό της να εκτιμάται μεταξύ 8.000 και 9.000. άτομα

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι εκτός του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολύσει στην υφήλιο ο Ερντογάν για την ανεύρεση και προσαγωγή στην Τουρκία των Γκιουλενιστών, ο λόγος που αυξήθηκαν κατακόρυφα οι δαπάνες του προσωπικού της ΜΙΤ, είναι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία έχει απλώσει τα πλοκάμια της από το Αφγανιστάν , το Ιράκ και τη Συρία, μέχρι τη Σομαλία, την υποσαχαρική και Βόρεια Αφρική, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Συνεπώς, οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό  και σε έξοδα υπέρ αυτού αυξήθηκαν  ραγδαία για την ΜΙΤ και την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ