Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συναγερμός στην Μεσόγειο: Ρωσικά υποβρύχια συνοδεύουν Ιρανικά τάνκερ που μεταφέρουν πετρέλαιο σε Συρία και Λίβανο

Η κρίση καυσίμων που έχει καταστρέψει τον Λίβανο για εβδομάδες, οδήγησε στον μετασχηματισμό των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Άσαντ, σε σανίδα σωτηρίας για τον Λίβανο, μέσω της παράδοσης ιρανικού πετρελαίου μέσω αυτών των εδαφών.

Την Πέμπτη, η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε την άφιξη της πρώτης ιρανικής συνοδείας πετρελαιοφόρων στο έδαφος του Λιβάνου, που διέρχεται από τη Συρία. Τα ιρανικά πλοία, είχαν ξεφορτώσει το φορτίο τους στο λιμάνι του Μπανίγια και το μετέφεραν χερσαία μέσω ανεπίσημων διαβάσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=0rMcgo13hPk

Με την κυβέρνηση Άσαντ να υποφέρει επίσης από κρίση καυσίμων, ο μετασχηματισμός των περιοχών υπό τον έλεγχό της σε γραμμές καυσίμων διαμετακόμισης, θα ωφελήσει την κυβέρνηση οικονομικά και πολιτικά.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, το Ιράν προμήθευε αργό πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν εναντίον του και του καθεστώτος. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει εργαστεί για τη στόχευση αυτών των πλοίων.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική Wall Street Journal τον Μάρτιο, το Ισραήλ στόχευσε αρκετά ιρανικά πλοία που έφταναν στη Συρία, μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στις συριακές ακτές.

Στη βάση αυτού του προβλήματος, φαίνεται να ανέλαβε δράση το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς αποκαλύφθηκε ότι στο Ταρτούς, υπάρχουν ήδη τέσσερα υποβρύχια οπλισμένα με «Caliber».

Τέσσερα ρωσικά υποβρύχια του τύπου Varshavyanka, έφτασαν στη ναυτική βάση του ρωσικού ναυτικού  λιμανιού στο Ταρτούς της Συρίας, ενώ ένα άλλο υποβρύχιο παραμένει στα νερά της Μεσογείου, εκτελώντας άγνωστη αποστολή. Ταυτόχρονα, πηγές αναφέρουν ότι πρόσφατα, στη βάση του Ρωσικού Ναυτικού στη Συρία, υπήρχαν έξι υποβρύχια του τύπου Varshavyanka, γεγονός που δείχνει ότι η Ρωσία, σκοπεύει να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην παρουσίαση της δορυφορικής εικόνας, εντοπίστηκαν τέσσερα υποβρύχια που έφτασαν στη ναυτική βάση στην Ταρτούς, ωστόσο, η τοποθεσία ενός άλλου είναι ακόμα άγνωστη. Λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα ρωσικό υποβρύχιο που βρίσκεται στη Μεσόγειο μπορεί να παρακολουθεί πλοία του ΝΑΤΟ, ή, που είναι επίσης πολύ πιθανό, να συνοδεύει ιρανικά δεξαμενόπλοια πετρελαίου, που κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση από το Ισραήλ.

 Να τονίσουμε, ότι υπάρχουν αναφορές για φερόμενες συμφωνίες που συνήφθησαν μεταξύ Συρίας, Ιράν και Ρωσίας, για την εξασφάλιση της προστασίας των ιρανικών πολιτικών πλοίων από τις επιθέσεις του Ισραήλ.

Το αν η ενίσχυση του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο, συνδέεται με τις προγραμματισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είναι άγνωστο.

Πριν από δύο ημέρες, ο πρώην διοικητής του ισραηλινού ναυτικού Έλι Σάρβιτ ανακοίνωσε, μέσω της εφημερίδας The Times of Israel, ότι «το Τελ Αβίβ δεν θα προχωρήσει στη διακοπή των ιρανικών αποστολών καυσίμων στον Λίβανο». Πρόκειται για το ''κλείσιμο των ματιών'' του Τελ Αβίβ στα ιρανικά πετρελαιοφόρα, που θα μπορούσαν να φτάσουν στις συριακές ακτές με πρόσχημα την παράδοση τους στον Λίβανο.

Ο Πούτιν, με την απόφασή του να συνοδεύουν τα ρωσικά πολεμικά πλοία τα ιρανικά δεξαμενόπλοια, φαίνεται να επιτυγχάνει, εκτός από τα οικονομικά οφέλη για τον Άσαντ , και πολιτικά οφέλη - κυρίως αποκτώντας εξαιρέσεις από τον νόμο του Καίσαρα.

«Το να κάνουμε τη Συρία ιρανικό ναυτιλιακό σταθμό στον Λίβανο ,σύμφωνα με το αποφασισμένο σχέδιο είναι πολιτικά υποστηρικτικό. Επίσης, πείθει την Ουάσινγκτον, ίσως, να ανοίξει διαπραγματευτικούς διαύλους για να παραχωρήσει στη Συρία κάποιες εξαιρέσεις», δήλωσε η Λιβανέζα οικονομική δημοσιογράφος Βιολέτ Μπαλά.

«Στην πολιτική, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Οι ιρανοαμερικανικές πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, αλλά οι διαπραγματεύσεις τους διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ίσως η Ουάσινγκτον να κρατάει τη Συρία στη ζωή και να δίνει ξανά το Λίβανο σανίδα σωτηρίας, οπότε η πύλη εισόδου των Ηνωμένων Πολιτειών στον Λίβανο, είναι οι ιρανικές αποστολές πετρελαίου», δήλωσε η Λιβανέζα δημοσιογράφος στο al-Souria Net.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποψήφια από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, για Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Μπάρμπαρα Λιφ, επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοιχτές, στην άρση ορισμένων κυρώσεων που σχετίζονται με τον Νόμο του Καίσαρα, για τη διευκόλυνση της διέλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον Λίβανο μέσω της Συρίας.

Να επισημάνουμε ότι οι ΗΠΑ, έχουν ήδη δώσει στον Λίβανο ένα σπάνιο ''πράσινο φως'', για την εισαγωγή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο και την Ιορδανία μέσω της Συρίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ