Η Μαριούπολη, είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή Ντόνετσκ της Ουκρανίας, που έχει δει αδιάκοπες μάχες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων από το 2014. Το αεροδρόμιο της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, έκλεισε από τη περίοδο που ξέσπασαν οι μάχες.
Η Ουκρανία ελπίζει, ότι η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας Σιδερένιος Θόλος (Iron Dome), θα βοηθήσει αφ΄ ενός μεν, στην προστασία της από τις συνεχιζόμενες απειλές της Ρωσίας, αφ΄ετέρου, ελπίζει ότι θα βοηθήσει στην πορεία της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία πασχίζει να πείσει την Αμερική, να γίνει δεκτή στον Οργανισμό της Ατλαντικής Συμφωνίας, αλλά προσκρούει στην πεισματική άρνηση των ΗΠΑ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες με την Μόσχα καθώς αυτή απειλεί με κλιμακούμενη επιθετικότητα σε αυτήν την περίπτωση.
Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο Τζον Χέρμπστ, μετέδωσε στην τηλεόραση τον σκεπτικισμό του για την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Δεν βλέπω την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε μετά από πέντε χρόνια, ούτε μετά από 10 χρόνια. Φυσικά, αν κάτι αλλάξει ριζικά, τότε ίσως. Αλλά χωρίς τέτοιες αλλαγές, δεν το βλέπω αυτό», δήλωσε ο Herbst.
Εξήγησε ότι παρά τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που θέλει να δει την Ουκρανία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ενεργήσουν μονομερώς εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων τους σε αυτό το θέμα, ειδικά επειδή οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να είναι στο μπλοκ. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δεν θέλουν να κληρονομήσουν τα γεωπολιτικά ζητήματα που έχει υποκινήσει η Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, καθώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τις άμεσες συνέπειες ενός υποθετικού πολέμου στην Ευρώπη, κάτι που οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Μπάιντεν, υποστήριξε τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν είναι αυτή που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ μονομερώς. Ωστόσο, ο Zelensky εξακολουθεί να αισθάνεται απογοητευμένος, καθώς το Κίεβο, προχωρά εδώ και καιρό σε μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ακόμη και πολύ πριν ανέβει ο ίδιος στην προεδρία.
Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Andriy Taran υπέγραψε αντίστοιχη εντολή, για την εισαγωγή των στρατιωτικών κωδικών του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό στρατό. Η μετάβαση αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού συστήματος στρατιωτικής διαχείρισης καριέρας της σοβιετικής εποχής, ώστε να είναι συμβατό, με το λειτουργικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Το Κίεβο ελπίζει ότι μέσα από μικρά βήματα όπως αυτό, βρίσκεται στο σωστό δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το περιοδικό Politico, σημείωσε ότι μια τροποποίηση του αμυντικού νομοσχεδίου για το οικονομικό έτος 2022, προέτρεψε τη διοίκηση του Μπάιντεν να μεταφέρει συστήματα εναέριας ή πυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ισραηλινό σύστημα τακτικής πυραυλικής άμυνας, Iron Dome, μπορεί να αναπτυχθεί στην Ουκρανία.
Πηγή στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον, σημείωσε μια δήλωση του Ταράν, σχετικά με την ανάγκη του Κιέβου για ένα νέο σύστημα αεράμυνας όπως ο Σιδερένιος Θόλος. Το δημοσίευμα που εδρεύει στο Άρλινγκτον ανέφερε, ότι μια ουκρανική απόκτηση του συστήματος Iron Dome, θα αυξήσει τις εντάσεις που έχουν το Κίεβο και η Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.
Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποιούν το τακτικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, με ικανοποιητικά αποτελέσματα και πιστεύουν ότι αν υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας τους, θα έχουν θέσει τα θεμέλια της ασφαλούς προστασίας των απειλών της Ρωσίας συνυπολογίζοντας και το σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς του συστήματος, που ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ όσο και η κατασκευάστρια εταιρεία του Iron Dome, Rafael Advanced Systems, δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς του Ισραηλινού συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας.
Ο μεγάλος προβληματισμός των Αμερικανών, είναι ότι από άποψη τακτικής, δεν θα ήταν αποτελεσματικό (Iron Dome) λόγω της μικρής απόστασης της Ουκρανίας από τα σύνορα της Ρωσίας, επειδή αυτό το σύστημα, θα πρέπει να ανταποκριθεί πολύ γρήγορα σε πολλαπλές εκτοξεύσεις ρωσικών πυραύλων από κοντινή απόσταση.
Αλλά αντιθέτως, είναι σε θέση να αναχαιτίσει ρουκέτες μεγαλύτερης εμβέλειας, οι οποίοι θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην συστοιχία να υπερασπιστεί έναν κρίσιμο χώρο ή κέντρο διοίκησης" στην ανατολική Ουκρανία.
Εξ άλλου, τίθεται υπό αμφισβήτηση γιατί προτείνεται ο Σιδερένιος Θόλος ως ένας τρόπος για την περαιτέρω ένταξη της Ουκρανίας στη ΝΑΤΟϊκή ζώνη, ειδικά επειδή το ίδιο το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Επιπροσθέτως οι Ισραηλινοί ειδικοί προειδοποιούν, ότι ο «Σιδερένιος Θόλος δεν θα διαρκέσει για πάντα», ακόμη και εναντίον του μέτριου οπλοστασίου μιας εχθρικής χώρας, τότε τι πιθανότητα θα είχε το σύστημα ενάντια σε ένα μπαράζ προηγμένων ρωσικών όπλων σε έναν υποθετικό πόλεμο;»
Να σημειώσουμε ότι ο αναχαιτιστής Tamir και ο εκτοξευτής του, είναι κρίσιμα συστατικά του Iron Dome και περίπου το 75% αυτού του εξαρτήματος, κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, το αίτημα της Ουκρανίας για το Iron Dome σηματοδοτεί ότι η χώρα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα αποδοχής τους στο ΝΑΤΟ αγοράζοντας στρατιωτικό εξοπλισμό αμερικανικής παραγωγής, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι ένα συγκεκριμένο σύστημα θα είναι παρωχημένο σε σύντομα χρονικό διάστημα.