Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει επεκτείνει ευρέως τον ρόλο της στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ. Η Τουρκία είχε διατηρήσει βάσεις και παρουσία στην περιοχή για δεκαετίες, από τη δεκαετία του 1990, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μπορεί να επεκταθεί στο Ιράκ, ενόσω το ιρακινό κράτος εξασθενεί.
Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι πολεμά το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), σε έναν "αντιτρομοκρατικό" πόλεμο. Ωστόσο, η χρήση τρομοκρατίας από το ΡΚΚ στην Τουρκία, έχει μειωθεί σε σχεδόν μηδενικά περιστατικά. Η Άγκυρα καταφεύγει στην εφεύρεση ιστοριών για την "τρομοκρατία" και κατηγορεί το PKK, για περιστατικά με τα οποία πιθανότατα δεν συνδέεται, προκειμένου να δικαιολογήσει τον διευρυνόμενο ρόλο της Τουρκίας.
Αυτό οδηγεί σε ερωτήσεις σχετικά, με το ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας. Οι φωνές υπέρ της Άγκυρας, θα ισχυριστούν ότι η Τουρκία υφίσταται "υπαρξιακή" απειλή από το PKK.
Ίσως πριν από δεκαετίες, όταν η εξέγερση του ΡΚΚ ήταν μεγαλύτερη και στην πραγματικότητα υπήρχε στην Τουρκία, αυτό συνέβη. Μόλις το 2015, όταν το κόμμα του ΑΚΡ της Τουρκίας, τερμάτισε την εκεχειρία με το ΡΚΚ και πραγματοποίησε δύο συνεχόμενες εκλογές, για να προσπαθήσει να μειώσει τον ρόλο του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP στο κοινοβούλιο, ξέσπασε μια διογκούμενη σύγκρουση.
Στο βόρειο Ιράκ, ο βομβαρδισμός της Τουρκίας έχει προκαλέσει ερήμωση πολλών χωριών. Αλλά ο στόχος της Τουρκίας εδώ, είναι να φέρει νέο πληθυσμό στην περιοχή.
Το τελευταίο διάστημα και μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, υπάρχουν έντονοι ισχυρισμοί η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει Αφγανούς πρόσφυγες, σε χωριά στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Αυτοί οι ισχυρισμοί λένε, ότι η Τουρκία σχεδιάζει να επανεγκαταστήσει πρόσφυγες που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν σε χωριά της περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, αφού έχουν ήδη μετεγκαταστήσει, μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τις οικογένειές τους σε αυτά τα χωριά.
Η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία της Τουρκίας, συνεχίζεται από τα τέλη Απριλίου στις περιοχές Ζαπ, Μετίνα και Αβασίν, γνωστές ως αμυντικές ζώνες Medya του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Οι επιθέσεις, που ξεκίνησαν με προσγειώσεις στρατευμάτων και ισχυρούς βομβαρδισμούς, συνεχίζονται τώρα με πλήγματα ακριβείας.
Έρχονται αναφορές από την περιοχή, ότι οι ντόπιοι χωρικοί αντιδρούν σθεναρά στις επιχειρήσεις της Τουρκίας, αναφέροντας ότι οι οικισμοί τους στοχοποιούνται και ζητούν επανειλημμένα, να σταματήσουν οι επιχειρήσεις.
Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται επίσης κατά του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), επειδή σιωπά απέναντι στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, η medyanews.net αναφέρει ότι η Τουρκία, στοχεύει στην εκκένωση αυτών των περιοχών και απαιτεί υποστήριξη από το KDP για να το κάνει. Η τουρκική εταιρεία Yüksel Holding, η οποία συνεργάζεται με το KDP και τον Πρόεδρο Μπαρζάνι στην περιοχή από το 1992, είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία στρατιωτικών θέσεων σε σχεδόν 70 εκκενωμένα χωριά.
Έχει επίσης αναλάβει το άνοιγμα «οδών ασφαλείας», ενώ υπάρχουν ισχυρισμοί ότι η Cengiz Holding(μια εταιρεία που είναι ευρέως γνωστή, για τους ισχυρούς δεσμούς της με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, AKP) είναι υπεύθυνη για την κοπή δέντρων και την οικοδόμηση μαζικών κατοικιών στη θέση τους. Αναφέρεται επίσης ότι 10-15 μονάδες των δυνάμεων Zerewan και Gulan, πιστές στους Barzanis, παρείχαν προστασία σε αυτές τις εταιρείες στην περιοχή.
Τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι οικογένειές τους που έχουν μεταφερθεί από τη Συρία, έχουν τοποθετηθεί σε οικισμούς εντός και γύρω από τις πόλεις Ζάξο, Αμέντιγιε και Ντουόκ, λένε οι χωρικοί. Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι υπάρχουν σχέδια εγκατάστασης προσφύγων, από το Αφγανιστάν σε αυτές τις περιοχές.
Λέγεται ότι σχεδιάζονται να μεταφερθούν σχεδόν 350 πρόσφυγες ηλικίας μεταξύ 16 και 40 ετών στην περιοχή, ότι θα τοποθετηθούν αρχικά σε οικισμούς στο Ζάξο, το Αμέτιγιε και το Ντουόκ και ότι εάν αυτό το σχέδιο είναι επιτυχές, θα μπορούσε να επεκταθεί και στην περιοχές της Sulaimaniyah και της Halabja, στις οποίες κυριαρχεί η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (YNK).