Αρκετές φατρίες που συνδέονται με τον «Εθνικό Στρατό» πιστούς στην Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής οντότητας, με εντολές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών με το όνομα «Συριακό Απελευθερωτικό Μέτωπο». Οι ενωμένες στρατιωτικές ομάδες θα συνεχίσουν το καθήκον τους μαζί με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, στις περιοχές Ευφράτη Κακανί, στα πλαίσια της επιχείρησης Κλαδί Ελιάς και Ειρήνη, που έχουν ως σκοπό την εκκαθάριση των Κούρδων «τρομοκρατών». Πέντε στρατιωτικές ομάδες που λειτουργούσαν κάτω από την ομπρέλα του Συριακού Εθνικού Στρατού (SMO) στα βόρεια της χώρας, ενώθηκαν με το όνομα Συριακό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Περίπου 20 χιλιάδες στρατιώτες SMO, θα υπαχθούν κάτω από τη στέγη του Συριακού Απελευθερωτικού Μετώπου.
Στις 23 Αυγούστου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, για τις υποστηριζόμενες στρατιωτικά από την Τουρκία φατρίες σε μια περιοχή στην ύπαιθρο του Χαλέπι, αφού οι φατρίες Al-Amashat, Al-Hamza Division και Suqur Al-Shamal Brigade, αρνήθηκαν τα αιτήματα του νεοσύστατου Παρατηρητηρίου να απόσχουν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Ταγματάρχης Χασάν Χαμμέτε, Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Συριακής Προσωρινής Κυβέρνησης, καθώς και διοικητές στρατιωτικών σωμάτων της περιοχής. Ο Ταγματάρχης Hammede, στην ομιλία του στην τελετή, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ένωση των στρατιωτικών ομάδων κάτω από την ομπρέλα της SMO.
Θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας
Ο Μουτάσιμ Αμπάς, ο οποίος επελέγη ως γενικός διοικητής του Συριακού Απελευθερωτικού Μετώπου, δήλωσε : «Έχουμε σχηματίσει μια ενιαία δομή ως η Μεραρχία Χαμζά, η Μεραρχία Μουτασίμ, η Μεραρχία Σουλτάνου Σουλεϊμάν Σάχ, η 20η Μεραρχία και η Ταξιαρχία Βόρειων Γερακιών , που συνεχίζουν να υπάρχουν κάτω από την ομπρέλα του SMO στις απελευθερωμένες περιοχές ».
Εκφράζοντας ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων και των κυττάρων, στις περιοχές που έχουν καθαριστεί από την τρομοκρατία στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο Αμπάς είπε: "Θα εκπληρώσουμε τα καθήκοντά μας κάτω από την ομπρέλα της SMO. Ελπίζω ότι η συγχώνευση θα είναι επωφελής". συμπλήρωσε
Στα τέλη Ιουλίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι αρκετές φατρίες του Συριακού «Εθνικού Στρατού», είχαν συγχωνευθεί και αρκετές από αυτές δημοσίευσαν μια δήλωση που δηλώνει τη συγχώνευση τους σε ένα σώμα, ενώ η φατρία Levant Front, αρνήθηκε να ενταχθεί στην παράταξη Suleiman Shah, γνωστή ως "Amshat" για άγνωστους μέχρι τώρα λόγους.
Το Μέτωπο των Λεβάντων και η Μεραρχία Σουλτάν Μουράτ, είχαν ανακοινώσει τη δημιουργία ενιαίας διοίκησης , στα μέσα Ιουλίου, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της πραγματοποιώντας μια εκστρατεία ασφαλείας κατά εμπόρων ναρκωτικών και προωθητών και δραστών εγκλημάτων, που οδήγησαν στη σύλληψη καταζητούμενων στις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού και του Εθνικού Στρατού.
Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά
Στη βόρεια Συρία ο T. Ερντογάν, θέλει να δημιουργήσει μια μικρή Τουρκία. Τουρκικές οργανώσεις συγκεντρώνουν για το σκοπό αυτό χρήματα και στη Γερμανία, γράφει η Die Welt.
«Ένα σπίτι 30 τετραγωνικών με δύο δωμάτια, μπάνιο, κουζίνα. Μόλις 700 ευρώ κοστίζει ένα τέτοιο σπίτι, γράφει αφίσα στην Γερμανία. Στο κάτω μέρος η φωτογραφία γυναίκας με μαντίλα. Στην αγκαλιά της ένα παιδί χωρίς παπούτσια. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δώσουν χρήματα, και διαδικτυακά, τα οποία διοχετεύονται στην τουρκική KT Bank», γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Γερμανικά χρήματα για τη μίνι Τουρκία του Ερντογάν».
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «H εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, φέρει την υπογραφή της αμφιλεγόμενης τουρκικής θρησκευτικής οργάνωσης Ditib, η οποία διαθέτει στη Γερμανία περί τα 800 τζαμιά. Ο Κρίστοφ ντε Φρις, υπεύθυνος ενημέρωσης της ΚΟ των γερμανών συντηρητικών για θρησκευτικά ζητήματα, θεωρεί ότι η Ditib «εμφανίζεται προς τα έξω, ως φιλελεύθερη οργάνωση με ρόλο στον διαθρησκευτικό διάλογο». Ο γερμανός βουλευτής κατηγορεί ωστόσο την οργάνωση, ότι στο εσωτερικό είναι κάθε άλλο παρά ανεκτική, ιδίως όταν πρόκειται για την «κοινωνική πλειοψηφία και τις μειονότητες».
Τα συγκεντρωμένα ποσά προορίζονται για την επαρχία Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά της Συρίας, η οποία είναι ένα από τα τελευταία προπύργια αντίστασης στο καθεστώς Ασάντ. Σήμερα βρίσκονται σταθμευμένοι εκεί μερικές χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες, για να αποτρέψουν την κατάληψη της περιοχής, από το στρατό της Συρίας ή τους συμμάχους της Δαμασκού Ρωσία και Ιράν.
Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι με τη συγκέντρωση χρημάτων και την κατασκευή σπιτιών, η Τουρκία θέλει να ενισχύσει την παρουσία της στη περιοχή, αφού πρώτα εισέβαλε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου στη Συρία και εξεδίωξε τους κουρδικούς πληθυσμούς. Σύμφωνα με τον Κρίστοφ ντε Φρις, η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων καθιστά σαφές για μια ακόμα φορά, ότι η οργάνωση Ditib στη Γερμανία κατευθύνεται από την Τουρκία και ότι είναι παρακλάδι της τουρκικής υπηρεσίας θρησκευτικών ζητημάτων Diyanet, η οποία διορίζει και πληρώνει τους ιμάμηδες σε τζαμιά της Ditib στη Γερμανία.
Πολιτικά είναι ευθυγραμμισμένη με την τουρκική κυβέρνηση. Όπως φαίνεται και από τα λογότυπα στις αφίσες, η συγκέντρωση χρημάτων γίνεται από την Ditib σε συνεργασία με την Diyanet. Επικρατεί η εντύπωση ότι τόσο η υπηρεσία Diyanet όσο και μεγάλες τουρκικές οργανώσεις αρωγής, έχουν προσδεθεί στο άρμα της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν. Σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι εκδιώκονται ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι. Στη θέση τους εγκαθίστανται Σύροι Άραβες, συνήθως οικογένειες ακραίων ομάδων. Η Τουρκία και οι συμμαχικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, προωθούν με τη βία τη δημογραφική αλλαγή. Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά. Και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος των τουρκικών οργανώσεων αρωγής.