Τσαβούσογλου
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Τσαβούσογλου ξεκίνησε νέα "παζάρια" με την ΕΕ για τους Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες - Πού το "πάει'' η Τουρκία;

Η προσφυγική συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει την επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους, δήλωσε ο  Τούρκος υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου.

"Όσον αφορά τους Αφγανούς, δεν θα υπάρξει συνεργασία όπως" Σας πληρώνουμε για να κρατάτε πρόσφυγες "", δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του από την Ολλανδία  Sigrid  Kaag, στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που ισχύει από το 2016, η Τουρκία εμποδίζει τους Σύριους πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς ευρωπαϊκές χώρες με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου και της Αυστρίας, πρότειναν αυτή η συμφωνία να επεκταθεί και στους Αφγανούς πρόσφυγες.

Ωστόσο, είπε ο Τσαβούσογλου, η Άγκυρα δεν θα το δεχτεί. Επιπλέον, η υπάρχουσα συμφωνία πρέπει να  να περιλαμβάνει την αποστολή Αφγανών και Συρίων πίσω στις χώρες τους "οικειοθελώς και με ασφάλεια", σημείωσε.

"Αυτό το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα. Αν είναι πρόβλημα για την ΕΕ, είναι πρόβλημα και για την Τουρκία", παρατήρησε ο υπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα φιλοξενήσει Αφγανούς που θα εκκενωθούν από άλλες χώρες. Προηγουμένως, το  τουρκικό υπουργείο  εξωτερικών διέψευσε τις αναφορές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ επρόκειτο να δημιουργήσουν «κόμβους πορείας προσφύγων» στην Τουρκία.

Αεροδρόμιο της Καμπούλ

Όσον αφορά την κατάσταση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Hamid Karzai στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ο Τσαβούσογλου είπε: "Υπάρχουν αιτήματα από τους Ταλιμπάν και άλλες χώρες για συνεργασία. Τα αξιολογούμε".

"Το πιο σημαντικό πράγμα εδώ είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου. Μεταφέραμε τη γνώμη μας για αυτό στους Ταλιμπάν", είπε και πρόσθεσε, "είπαν ότι θα διασφαλίσουν την ασφάλεια εντός και εκτός του αεροδρομίου. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα".

Η Τουρκία λειτουργούσε και προστατεύε το αεροδρόμιο για έξι χρόνια στο πλαίσιο  αποστολής του ΝΑΤΟ και είχε συνομιλίες τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τους Ταλιμπάν για να συνεχίσει να το κάνει μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Το σχέδιο δεν μπορούσε να εκπληρωθεί καθώς οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν το αίτημα της Τουρκίας να διατηρήσει τους στρατιώτες της στη χώρα. Η Τουρκία ολοκλήρωσε την εκκένωση των στρατευμάτων της από το Αφγανιστάν στις 27 Αυγούστου.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου πρότεινε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για την προστασία του αεροδρομίου. "Δεν χρειάζεται να υπάρχουν στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις. Υπάρχουν εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτό", είπε

Που το πάει η Τουρκία;

Σε προγενέστερο άρθρο μας  είχαμε αναφερθεί διεξοδικά στην στάση που αναμένουμε να τηρήσει η Τουρκία αναφορικά με το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι είναι μονόδρομος για τον Ερντογάν η τήρηση σκληρής στάσης αναφορικά με την αποδοχή Αφγανών μεταναστών, αφού η τουρκική κοινή γνώμη είναι εναντίον πιθανής φιλοξενίας-αποδοχής αυτών και ο ίδιος δημοσκοπικά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση

Αυτό έχει ως συνέπεια ο Ερντογάν να προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τους Ταλιμπάν προκειμένου αυτοί με ενέργειές τους να μην διογκώσουν το μεταναστευτικό κύμα. Επίσης η Τουρκία θα προσπαθήσει να "τα βρεί" με το Ιράν σε αυτό το θέμα προκειμένου να μην φθάσουν στα σύνορα των δύο χωρών καραβιές Αφγανών μεταναστών.

Αν τελικά πετύχουν τα παραπάνω η εκτίμησή μας είναι ότι τα σύνορα μας με την Τουρκία δεν θα γνωρίσουν την πίεση που πολλοί φαντάζονται και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε εφάμιλλα γεγονότα με τα περσινά.

Διαφαίνεται από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει οικονομικά ανταλλάγματα από την ΕΕ  προκειμένου να διώξει πίσω στη χώρα τους τους  ήδη υπάρχοντες  στην Τουρκία Σύριους και Αφγανούς μετανάστες, 3,5 εκατομμύρια περίπου, καθώς και να προωθεί πίσω στο Αφγανιστάν όσους εισέλθουν παράνομα στην Τουρκία εφεξής.

Εδώ μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα και εν πολλοίς ανεξέλεγκτα, αφού η Τουρκία θα μπορεί να "παίζει¨με τους αριθμούς. 

Αναφορικά με την τουρκική εμμονή για  να χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές θα ήταν είτε η τουρκική παραστρατιωτική μισθοφορική εταιρεία SADAT είτε θυγατρική της, απλώνοντας μέσω αυτής ο Ερντογάν και η ΜΙΤ μέσω αυτής τα τουρκικά πλοκάμια στο Αφγανιστάν.

Η Τουρκία για να κάμψει τις ενστάσεις των Ταλιμπάν και να διασκεδάσει τις επιφυλάξεις τους μήπως αυτές οι εταιρείες είναι ένας "δάκτυλος κατασκοπείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ " στη χώρα, είναι πιθανό να  προτάσσει ότι τα "στελέχη των εταιρειών αυτών"  θα είναι ισλαμιστές μισθοφόροι προερχόμενοι κυρίως από Συρία και Λιβύη.

Όπως και αν είναι η Τουρκία θα χρησιμοποιεί τις "ιδιωτικές αυτές εταιρείες" για ίδιο όφελός της, το οποίο δεν θα είναι κατ΄ανάγκη ταυτόσημο με αυτό των Ταλιμπάν και για το λόγο αυτό οι τελευταίοι τηρούν επιφυλακτική στάση.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερές αποκαλύψεις στην τουρκική βουλή για Ελλάδα-Ο Χουλουσί Ακάρ ούρλιαζε για την ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα” και τελικά λιποθύμησε (Βίντεο)

Ανύπαρκτη η Γαλάζια Πατρίδα και το Τουρκολιβυκό μνημόνιο με τους ισλαμιστές να επιχειρήσουν να τα επιβάλλουν ακόμα και...
Μέση Ανατολή 0

Οδεύουμε σε μετωπική σύγκρουση; Ισραηλινός αξιωματούχος: Ο Ερντογάν θα στείλει τουρκικές δυνάμεις στο Λίβανο εάν του επιτεθεί το Ισραήλ

Χ. Ακάρ: “Οι «Σιωνιστές ναζί» και η συμμορία του Νετανιάχου δολοφονούν μωρά”-Τούρκοι και Ισραηλινοί ετοιμάζονται για...