Είκοσι χρόνια στρατιωτικής δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών και των διεθνών εταίρων τους, με στόχο την εξάλειψη της τρομοκρατίας, έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά η έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δείχνει, ότι μπορούν να σπέρνουν τον όλεθρο.
Η τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, υπογράμμισε την καταστροφική δύναμη που αυτές οι ομάδες έχουν, ακόμη να προκαλέσουν μαζικά θύματα παρά την αμερικανική προσπάθεια.
Και έθεσαν ανησυχητικά ερωτήματα, σχετικά με το αν οι Ταλιμπάν, μπορούν να ανταποκριθούν στην κεντρική υπόσχεση που έδωσαν, όταν η κυβέρνηση Τραμπ, συμφώνησε στις αρχές του 2020 να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα ότι το Αφγανιστάν, δεν θα είναι πλέον ένα ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και τους συμμάχους του.
Η αστραπιαία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, δεν διασφαλίζει ότι όλοι οι μαχητές στο Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Αντίθετα, η θυγατρική του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν ISIS-K είναι ένας πικρός, αν και πολύ μικρότερος, αντίπαλος που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν φέτος εναντίον αμάχων, αξιωματούχων και των ίδιων των Ταλιμπάν, ανέφεραν οι New York Times.
Σε μια νέα εξέλιξη οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ζητήσουν τη βοήθεια του Κατάρ, για τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων, ανέφερε την Παρασκευή το Al-Jazeera, επικαλούμενο δύο πηγές των Ταλιμπάν.
Η εξέλιξη έρχεται καθώς οι Ταλιμπάν ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο συνομιλιών με Τούρκους αξιωματούχους, για το ίδιο θέμα, παρέχοντας τεχνική βοήθεια για να διατηρηθεί η λειτουργία του αεροδρομίου.
Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή, ότι η Άγκυρα δεν θα βοηθήσει στη διαχείριση των εγκαταστάσεων, αν δεν επιτραπεί στις τουρκικές δυνάμεις να έχουν παρουσία ασφαλείας στο αεροδρόμιο.
Οι Ταλιμπάν απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας, να αφήσει στρατεύματα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να αποσύρονται αυτήν την εβδομάδα, πριν από την προθεσμία αποχώρησης των ΗΠΑ την Τρίτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία με τους Ταλιμπάν.
Το Κατάρ έπαιξε έναν τεράστιο ρόλο, στη διεθνή προσπάθεια εκκένωσης την οποία εποπτεύει ο αμερικανικός στρατός. Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες, έχουν μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις στο Κατάρ και σε άλλες χώρες του Κόλπου, για να περιμένουν περαιτέρω μεταφορές.
Οι Ταλιμπάν σάρωσαν το Αφγανιστάν και εισήλθαν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, προτού τα αμερικανικά στρατεύματα εξασφαλίσουν πλήρως το αεροδρόμιο, εν μέσω εκκένωσης έκτακτης ανάγκης από την πρωτεύουσα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Καμπούλ, με την ελπίδα να ξεφύγουν από την άνοδο των ισλαμιστών ανταρτών στην εξουσία.
Η ξέφρενη κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο, έγινε ακόμη πιο θανατηφόρα την Πέμπτη, καθώς ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το γιλέκο του ακριβώς έξω από μια κεντρική πύλη. Η έκρηξη σκότωσε τουλάχιστον 170 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 αμερικανικών στρατιωτών, σηματοδοτώντας την πιο θανατηφόρα ημέρα για τον αμερικανικό στρατό σε μια δεκαετία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του, δεν βιάζεται να στείλει προσωπικό πίσω στο αεροδρόμιο. «Θα πάρουμε μια απόφαση όταν επικρατήσει ηρεμία», είπε.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, είχαν ανοιχτά γραφεία στο Κατάρ από το 2013. Η χώρα του Κόλπου διευκόλυνε τις συνομιλίες των Ταλιμπάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τον τερματισμό της εμπλοκής της Αμερικής στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν.
Το Κατάρ που φιλοξενεί επίσης αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει μακρά ιστορία συμμετοχής στο Αφγανιστάν. Η Ντόχα φιλοξένησε ενδοαφγανικές ειρηνευτικές συνομιλίες, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Ορισμένοι ανώτεροι ηγέτες των Ταλιμπάν, εγκαταστάθηκαν επίσης στο Κατάρ μέχρι πρόσφατα.
Σε απάντηση της πρόσφατης νίκης των Ταλιμπάν, η κυβέρνηση του Κατάρ ζήτησε ειρήνη και προστασία των αμάχων. Το Κατάρ δεν ήταν μεταξύ των κρατών του Κόλπου, που αναγνώρισε την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που κυβερνούσε το Αφγανιστάν πριν από την εισβολή των ΗΠΑ το 2001.