Ένοπλες Συρράξεις

Πολιτικός ''εμφύλιος'' στην Τουρκία - Βρετανική πρόταση δημιουργίας κέντρων Αφγανών μεταναστών - Στα ''κάγκελα'' η αντιπολίτευση

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει στην Τουρκία κανένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός κέντρου προσφύγων για Αφγανούς μετανάστες , δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η χώρα θα απορρίψει μια τέτοια πρόταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βρετανία εξετάζει τη δημιουργία "κέντρων" για Αφγανούς πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες με το Αφγανιστάν, ανέφερε η  εφημερίδα "Mail on Sunday" σε συνέχεια του άρθρου της εφημερίδας γραμμένο από τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας.

«Τα νέα στον βρετανικό Τύπο σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία ενός κέντρου επεξεργασίας ασύλου για Αφγανούς αιτούντες άσυλο στην Τουρκία δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του την Κυριακή.

«Κανένα επίσημο αίτημα δεν μας έχει διαβιβαστεί από καμία χώρα μέχρι σήμερα. Εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα, δεν θα το δεχτούμε ούτως ή άλλως», ανέφερε.

Ο Γουάλας δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη χώρα όπου θα μπορούσαν να παραμείνουν οι πρόσφυγες στο άρθρο του. Είπε ότι η Βρετανία "θα δημιουργήσει μια σειρά κέντρων μεταναστών σε όλη την περιοχή εκτός Αφγανιστάν για τους Αφγανούς ".

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν το τελευταία στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν μετά την ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν, η Ευρώπη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας εισροής προσφύγων και μεταναστών  στο έδαφός της.

https://youtu.be/btaZJV_BjN0

Τουλάχιστον 1.429 Αφγανοί έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ από την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο ενός σχεδίου μετεγκατάστασης που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει διερμηνείς και άλλους που βοήθησαν τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια των 20ετούς πόλεμου, ανέφερε την Κυριακή ο Guardian.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει τη δημιουργία σειράς υπεράκτιων κέντρων ασύλου για Αφγανούς πρόσφυγες, σε χώρες όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, ανέφερε την Κυριακή ο Guardian.

Τα σχέδια για ένα υπεράκτιο κέντρο μετανάστευσης, μέρος του νομοσχεδίου για την εθνικότητα και τα σύνορα, του Υπουργείου Εσωτερικών που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, προηγούνται της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφερε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να λάβει 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε ξεχωριστό πρόγραμμα, εκ των οποίων 5.000 θα είναι τον πρώτο χρόνο, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως υποχρέωση να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για Αφγανούς πρόσφυγες». Η χώρα χτίζει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν, σχεδιασμένο για να σταματήσει τη ροή μεταναστών.

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον εμφύλιο πόλεμο εκεί και 300.000 Αφγανούς.

Ο Ερντογάν δέχεται πολιτική πίεση από την αντιπολίτευση για να σταματήσει κάθε περαιτέρω εισροή προσφύγων. Οι πολιτικοί αναρωτιούνται αν έχει κάνει μυστικές συμφωνίες με δυτικούς συμμάχους για να φιλοξενήσει Αφγανούς που θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

"Θα επιλέξουν πρόσφυγες για τον εαυτό τους, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν στη χώρα μας", δήλωσε στο Twitter ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

"Τώρα, η ερώτησή μου στον Ερντογάν είναι: Είναι οι χώρες με τις οποίες είπατε «δεν έκανα συμφωνία» ικανές να λένε τώρα αυτά χωρίς καν να χρειάζεται να ζητήσουν τη γνώμη της Τουρκικής Δημοκρατίας'';

Ο Kılıçdaroğlu είπε σε σχέση με τη δήλωση του Wallace: "Μήπως είναι τόσο τολμηροί γιατί κάνατε μια συμφωνία; Ποιο από τα δύο ισχύει; Να είσαι ειλικρινής για μια φορά, Ερντογάν!"

Η Τουρκία δεν μπορεί να εγγυηθεί στην Ευρώπη,  ότι θα βγάλει από το Αφγανιστάν όσους εργάζονταν για δυτικές χώρες στη χώρα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή, μετέδωσε η τηλεόραση Habertürk.

https://youtu.be/iy6LFoiKctk

Το 54% των Τούρκων ψηφοφόρων λένε ότι οι απόψεις τους για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα επηρεαστούν αρνητικά εάν ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για Αφγανούς πρόσφυγες, σύμφωνα με έρευνα του Ιουλίου που πραγματοποίησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Metropoll.

Η πρόταση του Βρετανού ΥΠΑΜ θέτει ως κύρια προσέγγιση στο θέμα των Αφγανών προσφύγων, αυτή που θέλει τη δημιουργία υπεράκτιων κέντρων ασύλου σε όμορες με το Αφγανιστάν χώρες, προκειμένου να συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό και αν ακόμη όντως ο Ερντογάν απαντήσει αρνητικά αναφορικά με την Τουρκία, ΕΕ-Μ. Βρετανία και λοιπές χώρες του ΝΑΤΟ , εκτιμούμε ότι θα χτυπήσουν την πόρτα των πολλών όμορων με το Αφγανιστάν κρατών

Η χώρα συνορεύει βόρεια με το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, επί συνολικού μήκους συνόρων 1.680 χλμ., βορειοανατολικά με την αυτόνομη περιοχή Σινκιάγκ Ουιγκούρ, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με μήκος συνόρων 80 χλμ., καθώς και με την περιοχή Τζαμού Κασμίρ, που διεκδικεί το Πακιστάν με μήκος συνόρων 320 χλμ., ανατολικά και νότια με το Πακιστάν με συνολικό μήκος συνόρων 1810 χλμ. και δυτικά με το Ιράν, με μήκος συνόρων 820 χλμ.

Κλείνοντας θα υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο μας, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στους λόγους που θα οδηγήσουν τον Ερντογάν σε αλλαγή πλεύσης αναφορικά με το επικείμενο Αφγανικό  μεταναστευτικό ρεύμα.

Οι θέσεις Ερντογάν-Μπαχτσελί για το προσφυγικό και τη στάση της Τουρκίας αναφορικά με τους Αφγανούς και Σύριους πρόσφυγες, δείχνουν επί του παρόντος να είναι για εσωτερικούς ψηφοθηρικούς λόγους, αντίθετες με αυτό που πολλοί προδικάζουν, δηλαδή ότι η Τουρκία θα στείλει καραβιές Αφγανών προσφύγων στη Δύση.

Η τουρκική αντιπολίτευση κερδίζει έδαφος υποσχόμενη επιστροφή των μεταναστών στη χώρα τους, ενώ και ο εταίρος του Ερντογάν στην εξουσία Μπαχτσελί δεν τάσσεται υπέρ της φιλοξενίας μεταναστών στην Τουρκία, αλλά είναι και αυτός υπέρμαχος της επιστροφής τους στη χώρα τους.

Από την άλλη η ΕΕ έχει πολλούς τρόπους άσκησης πίεσης προς την Τουρκία να μην εργαλιοποιήσει το μεταναστευτικό, ενώ η Ελλάδα έχει προστατεύσει, σε συνεργασία με την ΕΕ, τα σύνορά της σε Έβρο και νησιά καλύτερα από ποτέ.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι οι τουρκικές εκλογές δεν είναι χρονικά μακριά, εκτιμούμε ότι η Ελλάδα δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει γεγονότα παρόμοια με εκείνα της περσινής χρονιάς στα σύνορά της σε Έβρο και νησιά.

Εκτίμηση μας είναι ότι το μεταναστευτικό ρεύμα των Αφγανών που θα απειλήσει την Ελλάδα με είσοδό του από την Τουρκία, είτε από τον Έβρο είτε από τα νησιά θα είναι πολύ μικρό.

Αυτό φαίνεται να ειπώθηκε από τον Ερντογάν στο Μητσοτάκη αναφορικά με το προσφυγικό, οπότε και αναμένουμε σύμπλευση σε θέματα χαμηλής πολιτικής εφεξής Ελλάδας και Τουρκίας.

Αυτό βέβαια φαίνεται μέχρι τώρα. Ωστόσο επειδή ξέρουμε καλά ότι όλα είναι θέμα συμφερόντων και συσχετισμών, αναμένουμε ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρεμα από τον Ερντογάν με την ΕΕ για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω.

Κλείνοντας θα επισημαίναμε ότι το τείχος που έχτισε και συνεχίζει να χτίζει η Τουρκία στα σύνορά της με το Ιράν, είναι μια σαφής ένδειξη των προθέσεων ''στεγανοποίησης'' της χώρας από το Αφγανικό μεταναστευτικό κύμα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ