Ταλιμπάν και Κυβέρνησης
Ένοπλες Συρράξεις

Οι επιλογές των Ταλιμπάν και ο αντίκτυπος τυχόν δημιουργίας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στο Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν είναι ραγδαίες και η ανησυχία της Παγκόσμιας κοινότητας βρίσκεται στα ύψη αναφορικά με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αναμένονται μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στη χώρα.

Τουρκική κινητικότητα με Γερμανία και Ρωσία

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο προειδοποίησε το Σάββατο για πιθανό κύμα μετανάστευσης προς τη Δύση  εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα το ζήτημα των μεταναστών, καθώς και περιφερειακά θέματα και διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και το Ιράν.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Ερντογάν είπε: "Η Τουρκία μπορεί να  αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια και τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ υπό σχετικούς όρους".

Σε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι "τα μέλη του ριζοσπαστικού κινήματος των Ταλιμπάν θα πρέπει να αποφύγουν τα ίδια λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν".

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι θέλει μια ήπια μεταφορά εξουσίας στο Αφγανιστάν και τόνισε την ανάγκη οι Ταλιμπάν  να μην επαναλάβουν τα λάθη τους στο παρελθόν και να ενεργήσουν με κατανόηση σε σχέση με όλες τις εθνοτικές ομάδες, καθώς επίσης και να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους », ανέφερε το γραφείο του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η νέα αφγανική κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς για να αντικατοπτρίζει τη διαφορετικότητα των ανθρώπων» στο Αφγανιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι το κίνημα των Ταλιμπάν  έχει χαρακτηριστεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας που εκδόθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2003, τρομοκρατική οργάνωση

Η  στάση της Ρωσίας

Ως γνωστόν  στις  15 Αυγούστου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, χωρίς καμία αντίσταση και αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας μέσα σε λίγες ώρες.

Ο Αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γκανί ανακοίνωσε ότι φεύγει από τη χώρα για να αποφύγει την αιματοχυσία.

Ο αντιπρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ δήλωσε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, γίνεται «ο προσωρινός πρόεδρος» απουσία προέδρου και ζήτησε ένοπλη αντίσταση ενάντια στους Ταλιμπάν, ενώ  τα δυτικά κράτη εκκενώνουν τους πολίτες τους και τις διπλωματικές αποστολές τους.

"Η Μόσχα υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ όλων των αντιτιθέμενων ομάδων στο Αφγανιστάν με φόντο τις αναφορές για την αντίσταση στους Ταλιμπάν στο Πανσίσιρ", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ 

Ο Ρώσος κορυφαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν δεν έχει αναλάβει ακόμη τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν. "Υπάρχουν αναφορές για την κατάσταση στο φαράγγι Panjshir όπου οι δυνάμεις αντίστασης του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν κ. Αμρουλάχ Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ είναι συγκεντρωμένες.

Η Ρωσία  υποστήριζε και υποστηρίζει  την ανάγκη άμεσης μετάβασης στον εθνικό διάλογο με τη συμμετοχή όλων των αντίπαλων αφγανικών δυνάμεων, όλων των εθνοθρησκευτικών αφγανικών ομάδων,που θα καταστήσει δυνατή τη διαμόρφωση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης και στη συνέχεια, μαζί με την υποστήριξη του λαού του Αφγανιστάν, θα αναπτύξει συμφωνίες για οριστικό διακανονισμό και ειρήνευση στην πολύπαθη χώρα », είπε.

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης ότι η Μόσχα επιβεβαίωσε τη συνεπή πολιτική της με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για τη διευκόλυνση του εθνικού διαλόγου στο Αφγανιστάν. "Είμαι βέβαιος ότι οι διαβουλεύσεις με τη Μόσχα έχουν τις μεγαλύτερες προοπτικές, επειδή η κατάσταση έχει αποκτήσει περιφερειακή διάσταση, προκαλώντας απάντηση τόσο από τις γειτονικές χώρες όσο και από τις χώρες που βρίσκονται πιο μακριά από το Αφγανιστάν", είπε.

«Δεν κάνουμε επίσημες προτάσεις προς το παρόν, αλλά η αποτελεσματικότητα αυτής της ομάδας υποστήριξης για τις αφγανικές συνομιλίες αναγνωρίζεται πάντα από όλους και θα είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τη λειτουργία αυτής της πλατφόρμας, εάν είναι εφικτό».

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, η Ρωσία "χαιρέτισε τη δήλωση των Ταλιμπάν" σχετικά με την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε διάλογο με άλλους πολιτικούς παράγοντες στο Αφγανιστάν.

Γερμανία-Ρωσία-Τουρκία, μεταξύ πολλών άλλων χωρών, η κάθε μία για τα συμφέροντα της ,"καίγονται" για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τις οποίες παρακολουθούν στενά

Η δημιουργία έστω και μειωμένης δυναμικότητας αντίστασης του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν κ. Αμρουλάχ Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ  στο φαράγγι Panjshir, αποτελεί πρόβλημα για τους Ταλιμπάν, αναφορικά με τη δημιουργία αυτοτελώς δικής τους κυβέρνησης.

Τι μέλει γενέσθαι;

Οι επιλογές για τους Ταλιμπάν είναι δύο:

Είτε προχωρούν μόνοι τους στη δημιουργία κυβέρνησης τους, είτε εντάσσουν σε αυτήν και στελέχη της τέως Αφγανικής κυβέρνησης.

Στην πρώτη των περιπτώσεων θα πρέπει να κινηθούν  στρατιωτικά προς εξάλειψη της παραπάνω αντίστασης, γεγονός το οποίο θα αναγκάσει τη Δύση -Ρωσία-Κίνα και λοιπές όμορες χώρες να πάρουν ενεργή θέση, μηδέ αποκλειομένου ενός νέου κύκλου πολεμικών επιχειρήσεων.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν και κατάληψη του Αφγανιστάν αιφνιδίασε χρονικά τους Συμμάχους, οι οποίοι τώρα τρέχουν άρον-άρον να βγάλουν τους πολίτες και τις δυνάμεις τους από τη χώρα, μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ και συνεπώς τώρα "δέχονται κατ' ανάγκη" τα όσα κάνουν οι Ταλιμπάν.

Όταν όμως και ο τελευταίος Δυτικός υπήκοος θα έχει φύγει από το Αφγανιστάν, τι θα εμποδίσει λόγου χάρη την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στις δυνάμεις του αντιπροέδρου του Αφγανιστάν κ. Αμρουλάχ Σάλεχ και του Αχμάντ Μασούντ κατά των οποίων θα κινηθούν οι Ταλιμπάν;

Μάλλον τίποτε και αυτό το αντιλαμβάνονται οι Ταλιμπάν, οπότε η κατάσταση θα φύγει εκτός ελέγχου

Η δεύτερη εκδοχή θα είναι η δημιουργία από τους Ταλιμπάν κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, κάτι το οποίο τώρα φαντάζει πολύ δύσκολο, όχι όμως ακατόρθωτο. Σε τέτοια περίπτωση η εν λόγω κυβέρνηση θα τύχει και της Διεθνούς αναγνώρισης.

Εκτίμηση μας είναι ότι ακόμη και δύσκολα οι Ταλιμπάν τελικά θα δημιουργήσουν μια όχι αποκλειστικά και μόνο δική τους κυβέρνηση, αφού αυτό υπαγορεύει η λογική.

Εάν τελικά αυτό επισυμβεί τότε οι μεταναστευτικές ροές θα μειωθούν σημαντικά και σε συγκερασμό με μια υιοθέτηση αποτρεπτικής στρατηγικής από Ιράν και Τουρκία, η Ελλάδα και η ΕΕ δεν θα πιεσθούν σημαντικά. 

Το ερώτημα είναι θα κινηθούν με βάση τη λογική οι Ταλιμπάν,, οι οποίοι κάθε άλλο με αυτήν μας έχουν δείξει ότι κινούνται μέχρι τώρα;

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...