Σε δηλώσεις προέβησαν σήμερα οι ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ της Τουρκίας, αναφορικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν, οι οποίες εμπεριέχουν σοβαρά στοιχεία για την ακολουθητέα πολιτική της Τουρκίας αναφορικά με το εν λόγω θέμα. Κυριότερα σημεία των οποίων είναι τα ακόλουθα:
Δηλώσεις Τσαβούσογλου
Συγκεκριμένα, δηλώνοντας ότι είχε επαφή με τους Ταλιμπάν μέσω της Ντόχα, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η προτεραιότητα των Ταλιμπάν ήταν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Άμυνας Akar δήλωσε ότι δεν υπήρξε επίθεση ή επέμβαση κατά του αεροδρομίου στο Αφγανιστάν, γεγονός που απέδωσε "ως αποτέλεσμα της εργασίας των στοιχείων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν με στοιχεία άλλων χωρών" και συνέχισε λέγοντας: "Αποτέλεσμα ήταν τα αεροσκάφη να προσγειώνονται και να απογειώνονται με ασφάλεια στο το αεροδρομιο." Μηνύματα Αφγανιστάν από Τσαβούσογλου και Ακαρμάσκ
Ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου έκανε μια αξιολόγηση της κατάστασης στους δημοσιογράφους, λέγοντας "Πρέπει να δούμε αν θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση στο Αφγανιστάν χωρίς αποκλεισμούς. Όλοι που συναντάμε συμφωνούν. Θα δράσουμε μαζί με τη διεθνή κοινότητα. Τα βήματα που θα κάνουμε θα είναι συντονισμένα. Ίσως η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ να γίνει την Παρασκευή. Έτσι δεν θα είναι σωστό να λάβουμε μια απόφαση εκ των προτέρων ». είπε.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο θέμα της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: "Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το αεροδρόμιο. Αλλά αυτές οι εξελίξεις συνέβησαν. Τώρα οι Ταλιμπάν άρχισαν να μιλούν μεταξύ τους να σχηματίσουν κυβέρνηση, αυτή είναι η κύρια προτεραιότητά τους ».
Αναφερόμενος στη συνέχεια σε δημοσιεύματα και φήμες περί συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας αναφορικά με τους Αφγανούς πρόσφυγες να φιλοξενηθούν στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε: "Μια τέτοια συμφωνία δεν συνέβη ποτέ, ούτε έχουμε λάβει ποτέ τέτοιo αίτημα. Ακόμα κι αν έρθει, δεν θα την αποδεχτούμε", είπε.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη συνέχεια ότι περίπου 1.500 Τούρκοι βρίσκονταν στο Αφγανιστάν. Δήλωσε ότι ορισμένοι από αυτούς τους πολίτες δεν ήθελαν να επιστρέψουν, αφού η Τουρκία τους βρήκε και τους ρώτησε έναν προς έναν, ενώ παράλληλα εξασφάλισε την εκκένωση όσων ήθελαν να πάνε στην Τουρκία.
Όσον αφορά το ερώτημα εάν η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τους Ταλιμπάν θα αναγνωριστεί ή όχι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: "Διαπραγματευόμαστε με χώρες για μια κοινή στάση, δεν θα ήταν σωστό να αποφασίσουμε εκ των προτέρων". είπε.
Δηλώσεις Ακάρ
Ο Ακάρ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τους Τούρκους στρατιώτες που βρίσκονται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, τονίζοντας ότι "έβγαλαν" περισσότερους από 200 πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας από το Αφγανιστάν με αεροπλάνο που ανήκε στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας χθες μετά τα γεγονότα, προσθέτοντας: «Κάνουμε μια προσπάθεια να κρατήσουμε το αεροδρόμιο ανοιχτό με ασφάλεια και να εξυπηρετήσουμε όλο το Αφγανιστάν. "
Αναφέροντας ότι αυτό το ζήτημα θα γίνει σαφέστερο με τις επαφές που θα γίνουν και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί ανάλογα, ο Akar είπε, "Ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των στοιχείων του Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων(ΤΕΔ) με τα στοιχεία άλλων χωρών, τα αεροπλάνα άρχισαν να προσγειώνονται και 64 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες "
Επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε επίθεση, παρενόχληση ή επέμβαση κατά του αεροδρομίου μέχρι στιγμής, ο Ακάρ είπε: "Έχουν ληφθεί και συνεχίζονται να λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια των στρατιωτών μας στο Αφγανιστάν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, συνεχίζουμε παρακολουθούμε τα γεγονότα από κοντά, με ευαισθησία και με μεγάλη προσοχή. », είπε.
Τονίζοντας ότι η στάση της Τουρκίας να βοηθήσει τους Αφγανούς αδελφούς της είναι γνωστή και εκτιμάται από όλο τον κόσμο, ο Ακάρ είπε:
«Στεκόμαστε δίπλα στους Αφγανούς αδελφούς μας από το 2002. Το ΝΑΤΟ μας έλεγε εκείνη την εποχή:« Πότε θα φύγετε; ».
Πάντα λέγαμε, "Θα μείνουμε εδώ όσο θέλουν οι Αφγανοί αδελφοί μας".
Είμαστε στο ίδιο σημείο και τώρα Έχουμε κοινές, ιστορικές αξίες. Οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται σύμφωνα με το ευγενές έθνος και την ιστορία μας.
"Φιλοξενία" σε υψηλόβαθμους Αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Τουρκία
Η Τουρκία εκκένωσε ανώτατα στελέχη της πρώην κυβέρνησης του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του δεύτερου αντιπροέδρου Μοχάμεντ Σαρβάρ Ντάνι και του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Χανίεφ Ατμάρ, μέσω πτήσης της Turkish Airlines (THY) από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Hürriyet.
Οι αξιωματούχοι ήταν μεταξύ ατόμων που στοχοποιήθηκαν από τους Ταλιμπάν,σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα
Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν πλήρως το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, ωθώντας τις ξένες κυβερνήσεις να ξεκινήσουν την εκκένωση των πολιτών τους, ενώ ορισμένοι Αφγανοί θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τους Ταλιμπάν.
Η τουρκική κυβέρνηση σχεδίασε και διεξήγαγε την επιχείρηση διάσωσης μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Καμπούλ για την εκκένωση Τούρκων πολιτών και Αφγανών αξιωματούχων που έχουν στενούς δεσμούς με την Τουρκία, ανέφερε η Hürriyet.
Η Τουρκία μετέφερε αεροπορικώς 324 άτομα από την Καμπούλ με το αεροσκάφος THY, στη χώρα.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία αναφορικά με την αναγνώριση ή όχι της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, ότι τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας θεωρητικά την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία έχει προαποφασίσει την αναγνώριση τους, αλλά για τυπικούς λόγους την καθυστερεί.
Τέλος η παροχή "φιλοξενίας" από την Τουρκία του δεύτερου αντιπροέδρου Μοχάμεντ Σαρβάρ Ντάνι και του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Χανίεφ Ατμάρ, δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να τα έχει καλά και με "τον αστυνόμο, αλλά και με τον κλέφτη", δηλαδή και με την τέως κυβέρνηση των Αφγανών, αλλά και με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να τους εκμεταλλευθεί αναλόγως μελλοντικά.
Άλλωστε το γεγονός ότι η Τουρκία φιλοξενεί χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες στο έδαφός της, αλλά και πολιτικούς της τέως κυβέρνησης λειτουργεί πολύ θετικά για την ίδια.
Αφενός προσβλέπει η Τουρκία με τη στάση της αυτή στο να μην αντιμετωπίσει ταραχές από τους Αφγανούς μετανάστες στο έδαφός της, αφετέρου να τους εργαλειοποιήσει ως μεταναστευτική βόμβα κατά της ΕΕ εκμαιεύοντας ανταλλάγματα, είτε και κατά των Ταλιμπάν ως αντιπολίτευση του εξωτερικού, αν οι τελευταίοι δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά της.