Μιλώντας στην ιστοσελίδα Middle East Eye (MEE) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Ναΐμ δήλωσε: «Έχουμε επαφές με την τουρκική πρεσβεία στη Ντόχα. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Όλοι θέλουν να συναντήσουν τον ηγέτη μας. Το θέλουμε και εμείς αυτό, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλες τις χώρες», ανέφερε ο Ναΐμ.
Μιλώντας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Ναΐμ είπε: «Κάναμε την υπόσχεσή μας στην Τουρκία για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ ανοιχτά και με κάθε ειλικρίνεια. Όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από τη χώρα μας».
«Θέλουμε οι Αφγανοί να γυρίσουν πίσω στην χώρα τους»
Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Ναΐμ δήλωσε ότι έδωσαν ακόμη και αμνηστία σε όσους συνεργάστηκαν με τις ''δυνάμεις κατοχής'' και ότι όσοι έφυγαν από τη χώρα μπορούν να επιστρέψουν. Ο Ναΐμ είπε: «Δεν θέλουμε τους Αφγανούς να φύγουν από το Αφγανιστάν, θέλουμε τους Αφγανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην χώρα τους για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Η χώρα μας χρειάζεται προσωπικό. Όσοι ισχυρίζονται ότι οι Μουτζαχεντίν θα βλάψουν όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι αληθές», είπε.
Για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Το Αφγανικό πρόβλημα φαίνεται ότι αποτελεί έναν «γόρδιο δεσμό», που θα απασχολήσει την Παγκόσμια κοινότητα για πολύ καιρό, καθώς εγκαταλείπεται στην μοίρα του από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με τους Ταλιμπάν να επελαύνουν καταλαμβάνοντας την μία επαρχία μετά την άλλη.
Τις τελευταίες ώρες, αφού κατέκτησαν τη Γάζνι, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Λασκάρ Γκα, την πρωτεύουσα του Χελμάντ, καθώς και την Κανταχάρ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Τώρα ελέγχουν το βόρειο και νότιο Αφγανιστάν.
Για να διασφαλιστεί η επιχείρηση εκκένωσης, η οποία θα αφορά και Αφγανούς πολίτες που εργάζονταν για τις αμερικανικές δυνάμεις, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την - προσωρινή - ανάπτυξη 3.000 στρατιωτών στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιπλέον αυτών των 650 ανδρών που εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα. ωστόσο, «δεν πρόκειται για στρατιωτική εμπλοκή στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν», υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μια απόφαση παρόμοια με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, με την αποστολή στο Αφγανιστάν 600 στρατιωτών να διασφαλίσουν την εκκένωση της χώρας των Βρετανών υπηκόων, καθώς και τούς διερμηνείς και άλλα μέλη Αφγανικού προσωπικού, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους δουλεύοντας παράλληλα με τον βρετανικό στρατό.
Στις 13 Αυγούστου, σε συνέντευξη του SkyNews, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας εκτίμησε επίσης, ότι το Αφγανιστάν θα γίνει ένα «αποτυχημένο κράτος» και θα βυθιστεί σε έναν «εμφύλιο πόλεμο στον οποίο ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, θα ευημερήσουν και πιθανότατα θα αποτελέσουν ξανά απειλή για τη Δύση».
Η εντατικοποίηση των συγκρούσεων τους τελευταίους μήνες, αύξησε τα θύματα αμάχων και τη μετανάστευση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1.659 άμαχοι πέθαναν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και περισσότεροι από 1.000 τον τελευταίο μήνα.
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι περίπου 1 εκατομμύριο άμαχοι, εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους από τις αρχές Μαΐου έως τον Αύγουστο.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 18 εκατομμύρια Αφγανοί, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποιώντας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στην Καμπούλ θα οδηγήσουν σε «καταστροφή».
Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), προειδοποίησαν ότι μια σύγκρουση μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, θα οδηγήσει σε «καταστροφή» και ζήτησε να επιτευχθεί συμφωνία στις συναντήσεις στη Ντόχα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Stephane Dujarric, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και «ανησυχούν βαθιά» για την κατάσταση των αμάχων.
Ο Dujarric προειδοποίησε, ότι η μεταφορά των συγκρούσεων μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, σε μια πόλη στο μέγεθος της πρωτεύουσας Καμπούλ θα οδηγήσει σε "καταστροφή". «Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα αυτήν την εβδομάδα μεταξύ της Αφγανικής κυβέρνησης, των Ταλιμπάν και περιφερειακών και διεθνών εκπροσώπων, θα καθορίσουν την πορεία προς μια οριστική λύση μέσω της διαπραγμάτευσης». είπε.
Ο Dujarric είπε επίσης, ότι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στις διαπραγματεύσεις και να παράσχουν βοήθεια στον αυξανόμενο αριθμό Αφγανών, που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.
Τα Ηνωμένα Έθνη, προέτρεψαν τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, προειδοποιώντας για επικείμενη έλλειψη τροφίμων και την ανάγκη πολλών Αφγανών να αναζητήσουν καταφύγιο διεθνώς.
Την Παρασκευή, ο ΟΗΕ προειδοποίησε για επικείμενη ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν καθώς η σύγκρουση εντείνεται, εν μέσω, μιας πολύ αποτελεσματικής επίθεσης των Ταλιμπάν. Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη της Ελβετίας, ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ (Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), κάλεσε τα κράτη γύρω από το Αφγανιστάν να διατηρήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους.
«Η αδυναμία αναζήτησης ασφάλειας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές πολιτών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι έτοιμη να βοηθήσει τις εθνικές αρχές να αυξήσουν τις ανθρωπιστικές αντιδράσεις όπως απαιτείται », δήλωσε ο Shabia Mantoo.
Επικαλούμενη τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, ότι οι ελλείψεις τροφίμων στο Αφγανιστάν ήταν «πολύ σοβαρές» και επιδεινώνονταν, σημείωσε ότι η κατάσταση είχε τα χαρακτηριστικά της ανθρωπιστικής κρίσης.
Με τεράστια τμήματα της χώρας, που βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν και μια επίθεση στην πρωτεύουσα Καμπούλ, υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για τον λαό του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα εκείνους που εργάστηκαν παράλληλα με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης δύο δεκαετιών.
Η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, είναι μεταξύ των εθνών που ανακοίνωσαν την αναστολή των απελάσεων Αφγανών μεταναστών. Ωστόσο, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ελλάδα προέτρεψαν την ΕΕ να μην επιτρέψει την αναστολή, υποστηρίζοντας ότι η διακοπή των επιστροφών "στέλνει λάθος μήνυμα και είναι πιθανό να παρακινήσει ακόμη περισσότερους Αφγανούς πολίτες, να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για την ΕΕ".