Ένοπλες Συρράξεις

''Φωτιά'' στον Καύκασο: Νέες συγκρούσεις Αζέρων-Αρμενίων - Ως θεματοφύλακας της ειρήνης στην περιοχή εμφανίζεται η Ρωσία

Νέες συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ Αζερμπαιτζάν και Αρμενίας, καθώς στις 11 Αυγούστου, από τις 15:30 έως τις 20:00, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν κατέφυγαν για άλλη μια φορά σε πρόκληση, πυροβολώντας με πυροβόλα όπλα διαφορετικού διαμετρήματος, στις αρμενικές θέσεις που βρίσκονται στο τμήμα Γιεράσχ των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Το Υπουργείο Άμυνας της ΡΑ ενημέρωσε σχετικά το NEWS.am.

Τα πυρά του εχθρού, αποκρούστηκαν από τις ανταποδοτικές ενέργειες των αρμενικών θέσεων. Όπως έγινε γνωστό δεν υπάρχουν θύματα από την πλευρά της Αρμενίας.

https://www.youtube.com/watch?v=YTpr7d5xqyI

Από τις 23:00, η ​​κατάσταση στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, είναι σχετικά σταθερή.

Τη νύχτα της 12ης Αυγούστου, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησαν να διασχίσουν τη γραμμή επαφής, μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Αρτσάχ και του Αζερμπαϊτζάν, στο δυτικό τμήμα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ. 

 Ως αποτέλεσμα των αντεπιθέσεων του Στρατού Άμυνας της Αρμενίας, η προσπάθεια αποτράπηκε, ο εχθρός απωθήθηκε πίσω στις αρχικές θέσεις χωρίς να υπάρχουν απώλειες από την πλευρά της Αρμενίας.

Η διοίκηση της ρωσικής στρατιωτικής ομάδας, που διεξήγαγε ειρηνευτική αποστολή στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, ενημερώθηκε αμέσως για την πρόκληση από πλευράς του Αζερμπαϊτζάν.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός.

«Την τελευταία ημέρα, καταγράφηκε μία παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Στις 11 Αυγούστου 2021, στις 7:29 το πρωί και στις 7:58 το πρωί, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις στις θέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, χωρίς να υπάρξουν θύματα» ανέφερε.

Η διοίκηση της ρωσικής ειρηνευτικής ομάδας, έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, κατά την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης της Κυβέρνησης δήλωσε κατηγορηματικά, απευθύνοντας έκκληση, ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και αυτό αποτελεί προυπόθεση καίριας σημασίας, για την δημιουργία διαπραγματευτικής ατμόσφαιρας. Δήλωσε με έμφαση μάλιστα, ότι «δεν έχουμε καμία πρόθεση να κατακτήσουμε εδάφη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στις 29 Ιουλίου, στη συνεδρίαση της κυβέρνησης, περιέγραψα το όραμα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σχετικά με τα βήματα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή μας, τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ειρήνη, καθώς και τόνισα την ετοιμότητα της Δημοκρατίας της Αρμενίας να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους. Στις 29 Ιουλίου, οι συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, εξέδωσαν επίσης μια δήλωση, το βασικό μήνυμα της οποίας ήταν να λάβει μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και να καλέσει το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, να απέχουν από προκλητικά βήματα και δηλώσεις», δήλωσε ο Πασινιάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ταυτοποίηση του μέρους που ξεκίνησε τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και η στοχευμένη καταδίκη αυτών των προκλητικών ενεργειών, είναι απαραίτητες, για την περαιτέρω αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση της κατάστασης. 

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την διατήρηση της ηρεμίας, αν δεν ξεκινήσει ένας διεθνής μηχανισμός παρακολούθησης. Έχω πει ότι πιστεύω, ότι πρέπει να είναι μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΑΣΕ. Εάν δεν είναι αποδεκτή για τον ΟΑΣΕ, η εναλλακτική παραμένει η αποστολή παρακολούθησης των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ», ανέφερε

Ο Νικόλ Πασινιάν, είπε ότι η θέση του σχετικά με την οριοθέτηση των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν είναι συνοπτική. «Πιστεύουμε, ότι τα έργα προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει επίσης να ενταθούν».

Έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, αναφέροντας πως η εμβάθυνση ή η εξομάλυνση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες, θα είναι μία από τις σημαντικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του. 

Παράλληλα  το Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια διατήρησης «ήρεμου κλίματος», απαγόρευσε στον πρώην πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και το Πακιστάν, Isfandiyar Vahabzade να εισέλθει στη Ρωσία για 50 χρόνια, μετά από δηλώσεις για τον ρωσικό λαό, ανέφερε στο TASS το κέντρο τύπου του υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σήμερα ελήφθησαν οι αποφάσεις, για την άρνηση εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία για περίοδο 50 ετών, στον υπήκοο της Δημοκρατίας του Καζακστάν Kuat Akhmetov και στον υπήκοο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Isfandiyar Vahabzade, ο οποίος έκανε δημόσιες δηλώσεις στο Διαδίκτυο προκαλώντας εθνοτικές εντάσεις". ανέφερε το υπουργείο.

Επιπρόσθετα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας,  τόνισε με έμφαση, ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει την Αρμενία στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεών της,  σε μια δήλωση την Τετάρτη του Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, καλωσορίζοντας τον Αρσάκ Καραπετιάν υπό την ιδιότητα του αρχηγού άμυνας της Αρμενίας στη Μόσχα την Τετάρτη.

https://www.youtube.com/watch?v=N-bsyjSFOA0

"Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της στρατιωτικής μας αλληλεπίδρασης, τόσο σε διμερή μορφή όσο και στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Είμαστε επίσης έτοιμοι, να συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, είναι μια δύσκολη εργασία, αλλά πιστεύω ότι θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε με την εμπειρία σας», επεσήμανε ο Σοϊγκού.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, ότι η στάση της Μόσχας, μέχρι τώρα παραπέμπει σε ένα συνδυασμό παρεμβάσεων για την κατάπαυση του πυρός και αποφυγής της κλιμάκωσης και ταυτόχρονα, αναμονής ώστε να φανεί ότι ανεξαρτήτως διακηρύξεων, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφέρουν πραγματική διέξοδο και άρα, να επιβεβαιωθεί ότι στην περιοχή αυτή εγγύηση σταθερότητας προσφέρει μόνο η Ρωσία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...