Ένοπλες Συρράξεις

Το Κατάρ κινείται για την εδραίωση της στρατιωτικής του παρουσίας και της ασφάλειας στη Λιβύη

Ο  ΥΠΕΞ του Κατάρ Αλ Τάνι επανέλαβε την υποστήριξη του στην πολιτική διαδικασία της Λιβύης, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών «αρκεί αυτή να διατηρήσει την ενότητα του λιβυκού εδάφους μακριά από ξένες παρεμβάσεις».

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μωάμεθ μπιν Abdulrahman Al Thani στην πρωτεύουσα της Λιβύης στην Τρίπολη την Κυριακή αντανακλούσε την επιθυμία της Ντόχα να εδραιώσει τη στρατιωτική της παρουσία και την ασφάλεια στη Λιβύη, παρά τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν ενόψει των συνεχιζόμενων διαφορών μεταξύ των διαφόρων ομάδων της Λιβύης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αλ Τάνι ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την αξιολόγηση των υπογεγραμμένων συμφωνιών μεταξύ της Ντόχα και της Τρίπολης, προφανώς σε σχέση με το μνημόνιο συνεννόησης ασφαλείας που υπέγραψαν το Κατάρ και η Λιβύη, εκπροσωπούμενο από την κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας (GNA) Fayez al-Sarraj το Νοέμβριο του 2020.

«Συζητήσαμε διάφορους τομείς συνεργασίας, με τη μεταβατική κυβέρνηση και συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας για την αξιολόγηση των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και αναζητώντας ευκαιρίες για παροχή υποστήριξης και συνεργασίας στους αδελφούς μας στη Λιβύη», δήλωσε ο διπλωμάτης του Κατάρ.

Η μονοήμερη επίσκεψη του Αλ Τάνι, η πρώτη από το 2013, έρχεται σε μια εποχή που εξακολουθούν να υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ των αντιπάλων της Λιβύης για πολλά θέματα, ιδίως την απόσυρση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Κατάρ και της Λιβύης, ιδίως των συμφωνιών ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των διαφορών μεταξύ των αντιπάλων φατριών, ιδίως υπό το φως των εκκλήσεων για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον Στρατόρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ζητά την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, ένα αίτημα που απορρίφθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία είναι σύμμαχος με το Κατάρ και την Τουρκία.

Τον Οκτώβριο του 2020, το Κατάρ υπέγραψε με το GNA μνημόνιο συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Το μνημόνιο συμφωνίας συνήφθη μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας τον Αύγουστο του ίδιου έτους, επιτρέποντας στη Ντόχα να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους για να εκπαιδεύσει τις λιβυκές πολιτοφυλακές που βρίσκονται στη δυτική Λιβύη.

Παρά την μεταβαλλόμενη περιφερειακή δυναμική που προέκυψε με την προσέγγιση του Κατάρ-Αιγύπτου, οι κινήσεις της Ντόχα εξακολουθούν να εγείρουν ανησυχίες στη Λιβύη, ειδικά επειδή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη στη Γενεύη τον περασμένο Οκτώβριο παραμένει εύθραυστη.

Μέχρι στιγμής, οι διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου, την απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων και την ενοποίηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από το Κατάρ, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Νατζλά αλ-Μάνγκους χαιρέτισε την προσέγγιση του Αιγύπτου από το Κατάρ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συμφέρον των χωρών μας και της περιοχής μας απαιτεί από εμάς να εργαστούμε αρμονικά και συνεκτικά .Ίσως η πρόσφατη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού επιβεβαιώνει την ανάγκη ενεργοποίησης των μηχανισμών κοινής αραβικής δράσης», είπε.

Μιλώντας για τις συνομιλίες της με τον Αλ Τάνι, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είπε: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τονίσαμε τη σημασία του να επωφεληθούμε από την εμπειρία του Κράτους του Κατάρ για την υποστήριξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας σε διάφορους τομείς ανάπτυξης και οικοδόμησης ," είπε.

Από τότε που η νέα κυβέρνηση της Λιβύης ανέλαβε την εξουσία, αρκετές χώρες άνοιξαν ξανά πρεσβείες και η Mangoush είπε ότι ελπίζει ότι η Ντόχα θα ακολουθήσει σύντομα το ίδιο.

«Νομίζω ότι είχα καλά νέα», είπε ο Mangoush, χωρίς να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την ανατροπή και τη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγεμόνα Muammar Gathafi το 2011, η Λιβύη έχει βυθιστεί σε έναν αιματηρό  εμφύλιο αγώνα για εξουσία.

Όμως τον Οκτώβριο, αντίπαλες ομάδες υπέγραψαν εκεχειρία, ξεκινώντας μια διαδικασία υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η  μεταβατική κυβέρνηση ενδιάμεσης ενότητας της Λιβύης τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας δύο αντίπαλες διοικήσεις, το GNA που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη και την κυβέρνηση του Αμπντουλάχ Τίννι στα ανατολικά της χώρας , με σκοπό η χώρα να οδηγηθεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...