Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία στα λόγια προστάτης των Τατάρων της Κριμαίας και των Παλαιστινίων-Από πράξεις μηδέν.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους Τούρκους Τατάρους της Κριμαίας, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.

Σε δήλωση, ο Τάντζου Μπιλγκίτς, εκπρόσωπος του υπουργείου, υπενθύμισε ότι το βράδυ της 18ης Μαΐου 1944, περίπου 250.000 «Τούρκοι συγγενείς των Τατάρων της Κριμαίας εκδιώχθηκαν από την προγονική τους πατρίδα και εξορίστηκαν  υπό απάνθρωπες συνθήκες».

Ο Μπιλγκίτ υπογράμμισε ότι ένας μεγάλος αριθμός Τατάρων της Κριμαίας έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτού του «τραγικού γεγονότος» και εκείνοι που επέζησαν «αναγκάστηκαν να ζήσουν με τη λαχτάρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους»

"77 χρόνια μετά την εξορία, οι Τάταροι της Κριμαίας αντιμετωπίζονται από τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους συγγενείς της στον αγώνα τους για να ξεπεράσουν τον πόνο τους, να επιτύχουν ειρήνη και ευημερία και να προστατεύσουν την ταυτότητά τους, " αυτός είπε.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Κριμαία της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2014, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χωρίζει την περιοχή σε δύο ξεχωριστά ομοσπονδιακέ επαρχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας τον επόμενο μήνα.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ, καθώς και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θεωρούν την προσάρτηση παράνομη, όπως και η ΕΕ, η οποία επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για αυτό.

Ο Μπιλγκίτς σηματοδότησε επίσης την 157η επέτειο της "Εξορίας της Καυκασίας", στην οποία οι άνθρωποι του Καυκάσου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους κατά την εισβολή της Τσαρικής Ρωσίας για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ανατολία, υποφέροντας από μεγάλες απώλειες.

"Ο πόνος αυτής της τραγωδίας παραμένει ζωντανός στις συλλογικές μας αναμνήσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Μοιραζόμαστε τον πόνο των Τούρκων της Κριμαίας, καθώς και των αδελφικών λαών του Καυκάσου και ευχόμαστε να τιμήσουμε με σεβασμό τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αυτών των εξοριών", πρόσθεσε ο Μπιλγκίτς.

Τον Ιούνιο του 2020, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που καλεί τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την απέλαση των Τάταρων της Κριμαίας ως γενοκτονία.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντέλετ Μπαχτσέλι προέτρεψε την Τουρκία να κινητοποιηθεί για να διασφαλίσει την ασφάλεια στην Ιερουσαλήμ, μετά από αδιάκοπες επιθέσεις του Ισραήλ που στοχεύουν στο Τζαμί Αλ-Άκσα.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Μπατσέλι δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καθιερώσει ως  καθήκον  της τη φύλαξη της Ιερουσαλήμ, εάν ο ΟΗΕ ή οι μουσουλμανικές χώρες δεν σχεδιάζουν να εγκαθιδρύσουν ειρηνευτική δύναμη, καθώς είπε ότι η Ιερουσαλήμ δεν αφορά μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά και την ανθρωπότητα συνολικά.

"Αν υπάρχει κλήση, ας απαντήσουμε .Ας σταματήσουμε την αιματοχυσία και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα", δήλωσε ο Μπαχτσέλι σε συναδέλφους του.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν συνέβαλαν όλοι στο να χυθεί  παλαιστινιακό αίμα.

«Η αδιαφορία των ηγετών στον μουσουλμανικό κόσμο ενισχύει το χέρι του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπαχτσέλι, καθώς επέκρινε την αδράνεια των μουσουλμανικών χωρών σχετικά με τη συνεχιζόμενη ισραηλινή βία, η οποία σκότωσε πάνω από 212 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 60 παιδιών.

Ο Μπαχτσέλι είναι πολύ δραστήριος αναφορικά με την Παλαιστίνη, αφού την προηγούμενη εβδομάδα κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να καταδικάσει το Ισραήλ για τα εγκλήματά του εναντίον Παλαιστινίων.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές τους για να τερματίσουν την ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον των Παλαιστινίων, καθώς ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεξάγουν συζητήσεις με παγκόσμιους ομολόγους τους σε αυτό το θέμα.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν από νέες επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας στον ιερό χώρο της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, το τζαμί Al-Aqsa, μετά από ημέρες επιδρομών και επιθέσεων εναντίον ειρηνικών προσκυνητών κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.

Οι επιθέσεις στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ συνέπεσαν με την απόφαση του Ισραήλ να εκδιώξει τους Παλαιστινίους από τα σπίτια τους σε γη που διεκδίκησαν Εβραίοι άποικοι, αντλώντας καταδίκη από διάφορες χώρες τόσο για τη βία στην Αλ-Άκσα όσο και για τις εξώσεις.

Οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ έχουν επίσης αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται ενάντια στους περιορισμούς του Ισραήλ στην πρόσβαση σε τμήματα της Παλιάς Πόλης κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ συνεχίζει  τις επιθέσεις  του εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπου περίπου 212 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 61 παιδιών, 35 γυναικών και 16 ηλικιωμένων πολιτών σκοτώθηκαν  σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Από λόγια και από "πρωτοβουλίες" οι Τούρκοι κυβερνώντες είναι λαλίστατοι και εμφανίζονται υπερπροστατευτικοί υπέρ των απανταχού μουσουλμάνων, ή των πληθυσμών  των εχόντων τουρκική καταγωγή  σύμφωνα με τους ίδιους.

Από έργα-πράξεις ; Αφήστε το για αργότερα....

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ