Η Παλαιστίνη καλεί για επείγουσα συνάντηση του Κουαρτέτου των διεθνών διαμεσολαβητών της Μέσης Ανατολής, δηλαδή των χωρών Ρωσίας και ΗΠΑ, του ΟΗΕ και της ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε το Σάββατο στο TASS ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στη Ρωσία Αμπντέλ Χάφιφ Νοφάλ.
"Πιστεύουμε ότι η υπάρχουσα στάση της Ρωσίας είναι εποικοδομητική και ότι όχι μόνο πρέπει να διατηρηθεί αλλά και να αναπτυχθεί. Είναι απαραίτητο να συγκληθεί συνάντηση του Κουαρτέτου της Μέσης Ανατολής σε επίπεδο υπουργών στη Μόσχα ή όπου αλλού είναι απαραίτητο,προκειμένου να σταματήσει η επικίνδυνη πορεία των γεγονότων ", είπε.
Η ανταλλαγή πυραυλικών επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, η οποία συνεχίζεται από τις 10 Μαΐου, πυροδοτήθηκε από ταραχές κοντά στο τζαμί Al-Aqsa της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Συγκεκριμένα συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών αστυνομικών ξέσπασαν, όταν ισραηλινό δικαστήριο με απόφασή του "έκανε έξωση" σε πολλές παλαιστινιακές οικογένειες από τη γειτονιά Sheikh Jarrah της πόλης.
Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που από επίσημα χείλη των Παλαιστινίων, ζητείται διπλωματική κίνηση προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.
Βεβαίως την δήλωση-αίτημα δεν θα έκανε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στη Ρωσία, αν προηγουμένως δεν είχε πάρει έγκριση από την Παλαιστινιακή αρχή.
Αυτό από μόνο του δείχνει την δεινή θέση στην οποία βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι και ειδικότερα η Χαμάς, αφού οι Ισραηλινοί έχουν αναφέρει ότι έχουν σκοτώσει πολλά από τα ηγετικά, κυρίως επιχειρησιακά στελέχη της εν λόγω οργάνωσης.
Από την άλλη μπορεί η Χαμάς να εκτόξευσε 3200 περίπου πυραύλους και ρουκέτες μέσα σε μια εβδομάδα, όμως τα χτυπήματά της ήταν ασυντόνιστα και τις περισσότερες περιπτώσεις τυφλά.
Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τον τεράστιο όγκο πυρός που εκτόξευσε, οι Ισραηλινές στρατιωτικές απώλειες είναι πολύ περιορισμένες.
Τουναντίον τα Παλαιστινιακά πυρά προκάλεσαν θύματα μεταξύ Ισραηλινών αμάχων πολιτών, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον τους.
Η αρχέγονη τακτική της Χαμάς να τοποθετεί τους εκτοξευτές πυραύλων και ρουκετών μέσα σε κατοικημένες περιοχής προκειμένου οι άμαχοι να λειτουργούν ως ασπίδα δεν απέδωσε, όπως και η τακτική των μετακινήσεων μέσω υπόγειων σηράγγων, στοών και οχυρωματικών έργων.
Όταν η Χαμάς έχει να αντιμετωπίσει τις πανίσχυρες και ετοιμοπόλεμες Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις IDF δεν έχει καμία τύχη. Ουσιαστικά φαίνεται από τις εξελίξεις ότι η Χαμάς και γενικότερα οι Παλαιστίνιοι λειτούργησαν και ενεπλάκησαν σε αυτή την στρατιωτική περιπέτεια με το Ισραήλ, υπερεκτιμώντας τις δυνατότητές τους και χωρίς συγκεκριμένη σχεδίαση.
Εκείνο πάντως που χρήζει προσοχής είναι η μέχρι τώρα περίεργη στάση του Ιράν και των εξαπτέρυγών του. Και λέω περίεργη αφού είναι εξόχως ήρεμη η στάση του απέναντι στην πολεμική αναμέτρηση Ισραήλ-Παλαιστινίων. Θα περίμενε κάποιος τα Ιρανικά ΜΜΕ να πάρουν φωτιά κατά του Ισραήλ. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει, σε αντίθεση με την Νατοϊκή και υποτίθεται σύμμαχο της Δύσης Τουρκία, η οποία πρωτοστατεί σε αντιισραηλινές δηλώσεις επίσημων αξιωματούχων της, διαδηλώσεις, προβολές των ΜΜΕ της.
Το ίδιο συμβαίνει τόσο με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όσο και με τις Ιρανικές Δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης IRGC, που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας , απέναντι από το Ισραήλ.
Από πλευράς δυνάμεων του λεγόμενου "Σιιτικού τόξου", επικρατεί μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα ηρεμία, η οποία ας ελπίσουμε να συνεχιστεί, εκτός και άν οι Παλαιστίνιοι παίζουν το ρόλο του "λαγού" , σε μία πολύ μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική περιπέτεια για τη Μ. Ανατολή, αυτή του πολέμου Ιράν -Ισραήλ.
Βέβαια θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το Ιράν παρακολουθεί και καταγράφει την Ισραηλινή αντίδραση, ιδιαίτερα την ανταπόκριση της αντιαεροπορικής του άμυνας ,στις μαζικές πυραυλικές επιθέσεις και επιθέσεις ρουκετών , καθώς και εκείνες των έστω απηρχαιωμένων και λιγοστών drone των Παλαιστινίων.
Τέλος εκτίμηση είναι, ότι παρά την κίνηση των ΗΠΑ οι οποίες έστειλαν εσπευσμένα τον ειδικό απεσταλμένο τους στην περιοχή για εύρεση διπλωματικής λύσης και της έκκλησης του Παλαιστίνιου Πρέσβη στη Ρωσία για επείγουσα συνάντηση του Κουαρτέτου των διεθνών διαμεσολαβητών της Μέσης Ανατολής, η ειρήνη αργεί να έρθει.
Το Ισραήλ δείχνει διατεθειμένο να απορφανίσει τη Χαμάς από τα ηγετικά επιχειρησιακά της στελέχη, ενώ διαθέτει εκτός από τη βούληση, τη γνώση, τη δύναμη και τα μέσα για να το πετύχει