Ανεβαίνει η ένταση στην Ανατολική Ασία, με την Κίνα να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Ταιβάν.
Με στρατιωτικά αεροσκάφη να πετούν γύρω από την Ταϊβάν, οι Κινέζοι πιλότοι τσεκάρουν την αεροπορική άμυνα της Ταιβάν.
Αξιωματούχοι και αναλυτές ανησυχούν, ότι μια επίθεση στο αυτόνομο νησί, θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε τώρα είτε κάποια στιγμή, μέσα σε αυτόν τον αιώνα.
Ορισμένοι σχολιαστές, έχουν προχωρήσει σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί, δομικές θεωρίες, σχετικά με το πότε και γιατί η Κίνα θα μπορούσε να επιχειρήσει να εισβάλει στην Ταϊβάν.
Ο Γενικός Γραμματέας Xi Jinping, έχει διακηρύξει το στόχο της επίτευξης της «μεγάλης αναζωογόνησης του κινεζικού έθνους», έως την εκατονταετή επέτειο της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που προβλέπει την προσάρτηση της Ταιβάν.
Πολλοί αναγνωρίζουν, ότι η Κίνα αντιμετωπίζει μελλοντικές προκλήσεις, αλλά σημειώνουν ότι ακόμη και η επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, θα φτάσει στην κορυφή μιας τεράστιας βάσης, οπότε η δύναμη του Πεκίνου, τουλάχιστον σε σχέση με την Ταϊβάν, θα συνεχίσει πιθανώς να αυξάνεται.
Το Πεκίνο έχει δηλώσει ξεκάθαρα, ότι οποιαδήποτε δήλωση ανεξαρτησίας ή σαφείς κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, από την κυβέρνηση στην Ταϊπέι, θα προκαλούσε απόψεις υπέρ της ανεξαρτησίας που κατέχουν ορισμένοι, στο Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα του Τσάι.
Οι πολιτικές εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μια αποφασιστική αλλαγή πολιτικής, που είτε υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν είτε αποκλείει τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία πολέμου για το Πεκίνο.
Τέλος, μια διασυνοριακή σύγκρουση δεν θα είναι απίθανο να συμβεί. Το Πεκίνο κατανοεί αναμφίβολα, ότι παρά τους πειρασμούς, οποιαδήποτε απόφαση για χρήση στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Ταϊβάν, θα συνεπαγόταν παγκόσμια-ιστορικά επίπεδα κινδύνου.
Μια αποτυχημένη εισβολή ή ακόμη και μια με μικτά αποτέλεσμα, θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική απειλή για το καθεστώς της Κίνας.
Ως απάντηση στην αβεβαιότητα της κατάστασης, η πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι τόσο σταθερή όσο και ευαίσθητη. Η Ουάσιγκτον, θα πρέπει να συνεχίσει να τονίζει στο Πεκίνο, το κόστος της επιθετικότητας και την αξία του status quo για την Κίνα, την περιοχή και τον κόσμο.
Παράλληλα, μια μυστική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ταϊβάν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιλεγμένους συμμάχους και εταίρους, θα απωθήσει την Κίνα από τέτοιες σκέψεις. Η Ουάσινγκτον, θα πρέπει επίσης να προβεί σε άμεση σύνδεση της Ταϊβάν, με άλλα ζητήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, θα κατηγορούν πάντα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παίζουν «κάρτα Ταϊβάν», αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να αποφύγει την ευρύτερη σύνδεση, για δικό της όφελος και της Ταϊπέι.
Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να συμβουλεύουν προσεκτικά την Ταϊβάν, με τυχόν αντίθετα μέτρα στις ενέργειες της Κίνας, για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση του status quo. Η Ουάσιγκτον και οι ομοϊδεάτες εταίροι, πρέπει επίσης να αφιερώσουν ιδιαίτερο χρόνο και προσοχή, στην εξεύρεση καινοτόμων τρόπων για να βοηθήσουν στην εφαρμογή του σχεδίου Συνολικής Άμυνας της Ταϊβάν, για την αποτροπή μιας εισβολής με ασύμμετρα μέσα.
Η επιτυχία θα έρθει εάν η Κίνα αποφασίσει ότι η καλύτερη στιγμή για να επιτεθεί στην Ταϊβάν δεν είναι τώρα αλλά υπάρχει πολύς χρόνος για μια τέτοια ενέργεια.