Από εκεί το πάνε από εκεί το φέρνουν οι Τούρκοι, πάντα στο τέλος έχουν μια “κατηγορία” στο στόμα τους κατά της Ελλάδος, την οποία τώρα ο Τούρκος δημοσιογράφος Ali kemal erdem, κατηγορεί ως δήθεν πιθανή πηγή προμήθειας φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων στους Κούρδους, κάτι που φυσικά ανήκει στην σφαίρα της τουρκικής και μόνο φαντασίας.
Επίσης έχουμε έμμεση επιβεβαίωση των άρθρων μας για την πανωλεθρία των τουρκικών εναερίων επιθέσεων στο Ιράκ, από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό άμυνας που στοχοποιεί για το λόγο αυτόν ειδικά τις ΗΠΑ.
Ο Ακάρ κατηγορεί ουσιαστικά την Ουάσιγκτον για τις απώλειες που δέχονται οι Τούρκοι κομάντος, αφού χρησιμοποιούν αμερικανικούς και ρωσικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους κατά των τουρκικών ελικοπτέρων.
Οι Σύροι Κούρδοι χρησιμοποιούν αντιαεροπορικούς πυραύλους στις επιθέσεις τους από το 2016, ενώ οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι αντάρτες δεν είχαν αυτά τα συστήματα στο παρελθόν, κυρίως η οργάνωση YPG, η οποία, κατά τους ίδιους πάντα, έχει την αμέριστη αμερικανική προστασία.
Ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλούσι Ακάρ έδωσε τις ακόλουθες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων με την επωνυμία “Claçe-Yıldırım” και “Claw-Şimşek”, οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Απριλίου στο βόρειο Ιράκ.
“Μέχρι σήμερα, οι άνδρες μας κάνουν μεγάλες θυσίες, σε βουνά, και πλαγιές. Τα ελικόπτερα μας δεν μπορούν να προσγειωθούν στο έδαφος ένα προς ένα. Όλα όσα έπρεπε να γίνουν στην επιχείρηση αυτή μέχρι σήμερα έχουν γίνει. Τα ελικόπτερα μας έκαναν 300-500 εξορμήσεις σε ειδικές επιχειρήσεις.
Δυστυχώς, ορισμένες χώρες που γνωρίζουμε ως φίλους και συμμάχους παρέδωσαν αντιαρματικούς πυραύλους στο PKK.
Επομένως, καθένας από αυτούς τους πυραύλους είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για εμάς. Οι Κούρδοι χρησιμοποιούν φορητά αντιαεροπορικά για πρώτη φορά το 1997. Είναι γνωστό ότι οι κουρδικές δυνάμεις διαθέτουν αυτά τα συστήματα που ονομάζονται "Manpads" και μπορούν να εκτοξεύσουν πύραυλο εναντίον ελικοπτέρων και αεροσκαφών χαμηλής πτήσης, αν και σε μικρούς αριθμούς”, τόνισε ο ίδιος.
Οι αποτυχίες των τουρκικών επιθέσεων στο Βόρειο Ιράκ είναι έργο αποκλειστικά των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων των Κούρδων, όχι ας πούμε της θέλησης τους να αποκρούσουν τους Τούρκους εισβολείς;
“Διαπιστώθηκε ότι οι Κούρδοι διαθέτουν ρωσικά φορητά συστήματα Sa-7 (Strela-2) και Sa-18 (9K38 Igla-Needle) τύπου Manpads.
Οι κουρδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν αυτούς τους πυραύλους στο βόρειο Ιράκ πιο πολύ παρά στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Έχουν γίνει διάφοροι ισχυρισμοί σχετικά με την πηγή από την οποία προέρχονται αυτοί οι πύραυλοι. Ενώ οι Κούρδοι ισχυρίζονται ότι τους αγόρασαν από τη μαύρη αγορά, "ορισμένοι κύκλοι" ισχυρίζονται ότι μπορεί να παραδόθηκαν από χώρες όπως η Σερβία και η Ελλάδα, με τις οποίες βρισκόμασταν σε τεταμένες σχέσεις εκείνες τις ημέρες ( 2016)”, δηλώνει ο Ali kemal erdem.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ δημιούργησε μια τεράστια αγορά όπλων για τους Κούρδους, επιτρέποντας τους να βρουν αντιαρματικούς και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που δεν είχαν προηγουμένως στην κατοχή τους από το 2016.
"Ως αποτέλεσμα της εξέτασης των εικόνων που τραβήχτηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα ή έχουν δημοσιευθεί από τους Κούρδους, έγινε κατανοητό ότι το PKK διαθέτει ρωσικούς πυραύλους Konkurs, Kornet-E, Metis και MILAN.
Επιπλέον, το PKK έχει χρησιμοποιήσει επίσης ρωσικά αντι-αρματικά συστήματα AT-4 Spigot.
Όλα αυτά τα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 2 ή 2,5 χιλιομέτρων. Εν τω μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις διαθέτουν επίσης πυραύλους AT-4 που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, και οι οποίοι είναι λίγο πιο προηγμένοι από τον γνωστό φορητό πύραυλο Law”, αναφέρουν οι Τούρκοι εμπειρογνώμονες Metin Gürcan και Abdullah Ağar.
Και οι δύο επισημαίνουν κυρίως την δράση του YPG στη βόρεια Συρία, στοχοποιώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τους προμηθεύει αφειδώς όπλα.
"Τα περισσότερα από τα όπλα που έδωσαν οι ΗΠΑ στο YPG ήταν ρωσικής προέλευσης", τόνισε ο Abdullah Ağar ο οποίος υπογράμμισε ότι "ενώ οι ΗΠΑ παρείχαν αντιαρματικά συστήματα όπως MILAN, Tow και Javelin στο YPG, τα οπλικά συστήματα των Κούρδων της Τουρκίας ήταν ρωσικά, (Kornet και Fagot). Αυτά τα όπλα προξένησαν πολλά θύματα στις δυνάμεις μας”.
Ο Ağar τόνισε ότι τα περισσότερα από τα 40 χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά που παραδόθηκαν στον YPG από τις ΗΠΑ ήταν επίσης ρωσικής προέλευσης.
"Οι ΗΠΑ αυτά τα όπλα τα αγόρασαν είτε από τη μαύρη αγορά, είτε από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που παράγουν παρόμοια συστήματα και τα έδωσαν στο YPG. Αυτά τα οπλικά συστήματα αγοράστηκαν σε μεγάλο βαθμό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση των Τζιχαντιστών”, τόνισε ο ίδιος.
Αυτό που δεν μας είπαν όμως Ακάρ και Τούρκοι εμπειρογνώμονες είναι αν διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι πολλοί Τούρκοι στρατιώτες στο μέτωπο του πολέμου, αρνούνται να εκτελέσουν εντολές των ανωτέρων τους.
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των πρώτων πέντε ημερών του πολέμου, είναι σαφές ότι ο τουρκικός στρατός ενεργεί αργά και έχει χάσει αρκετό ανθρώπινο υλικό, κάτι που επενεργεί ακαριαία στο ηθικό του που είναι στο ναδίρ λόγω κυρίως των εμμονών του Τούρκου προέδρου.
Κατά την τελευταία εκστρατεία στο Ιράκ, οι Τούρκοι βρήκαν μπροστά τους έναν εκσυγχρονισμένο και πλήρως αναβαθμισμένο κουρδικό στρατό, υψηλού επιχειρησιακού επιπέδου, που δίνει καθημερινά εντυπωσιακά χτυπήματα στις τουρκικές δυνάμεις.
Ενώ το αντάρτικο τύπου ιρλανδικού IRA εντός τουρκικού εδάφους διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Σίγουρα βλέπουμε ένα πιθανό λέμε δεύτερο μέτωπο για την Ελλάδα που προέκυψε στα νότια της Τουρκίας, "κόβοντας" τα πόδια των Τούρκων.