Μια ομάδα ιρακινών βουλευτών, αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Τουρκίας να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Η Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του ιρακινού κοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για να επανεξετάσει τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα σκοπεύει να ιδρύσει στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ.
Ο Badr al-Ziyadi, μέλος της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας, δήλωσε: "Η εισβολή της Τουρκίας στο ιρακινό έδαφος αποτελεί σαφή παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να επανεξετάσει τις παρατηρήσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την κατασκευή στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Ιράκ."
Ο Mohammed al-Baldawi, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Κοινοβουλίου του Ιράκ χαρακτήρισε τη σιωπή του πρωθυπουργού του Ιράκ για την απόφαση της Τουρκίας να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ "ύποπτη και εκπληκτική."
"Η ανακοίνωση της Τουρκίας για στρατιωτική βάση στο βόρειο Ιράκ είναι ένα προκλητικό βήμα και μια δήλωση πολέμου", είπε.
Το Σάββατο, ο Ammar Ta'meh, επικεφαλής της φατρίας al-Nahj al-Watani, δήλωσε ότι τα «επεκτατικά σχέδια» της Τουρκίας θα απειλούσαν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών και «θα προκαλούσαν βλάβη και απώλεια σε όλους».
Τόνισε επίσης ότι η ύπαρξη μιας ενοποιημένης ιρακινής εθνικής θέσης θα βοηθήσει την κυβέρνηση, στη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας και τον τερματισμό της επιρροής των ξένων δυνάμεων, ενώ παράλληλα αυτό αποτελεί αναγκαιότητα για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ιράκ.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Süleyman Soylu, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η χώρα του θα κατασκευάσει στρατιωτική βάση στην περιοχή Μιτίνα στο βόρειο Ιράκ, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τη σημασία της περιοχής για την Τουρκία.
Μιλώντας στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Σόιλου είπε: «Η Μετίνα είναι μια σημαντική περιοχή. Όπως κάναμε και στη Συρία, θα χτίσουμε μια βάση εδώ και θα παρακολουθούμε την περιοχή. Αυτή η περιοχή είναι μια διαδρομή προς Qandil. θα ελέγξουμε αυτήν τη διαδρομή."
Ο Σόιλου αναφερόταν στα βουνά Καντίλ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, όπου εδρεύει το κύριο διοικητικό κέντρο του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).
Η δήλωση του Σόιλου ήρθε καθώς οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16, ελικόπτερα και drones, συνέχισαν την επίθεση εναντίον στόχων του ΡΚΚ που ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου στη Μετίνα και στις γειτονικές περιοχές Avashin και Basyan.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η επίθεση, που ονομάζεται «Επιχείρηση Claw Lightning», σχεδιάστηκε για να «τερματίσει εντελώς την παρουσία της τρομοκρατικής απειλή κατά μήκος των νότιων συνόρων μας».
Η Τουρκία έχει εκτελέσει διασυνοριακές επιθέσεις με διαφορετικό μέγεθος κατά του ΡΚΚ για δεκαετίες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να καθιερώνει περισσότερο μια σταθερή παρουσία σε έναν αυξανόμενο αριθμό βάσεων και σημείων ελέγχου που διασχίζουν τα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Ο Arzu Yilmaz, μελετητής της Μέσης Ανατολής και επισκέπτης στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότερες από 5.000 τουρκικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες επί του παρόντος στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Basyan, μια περιοχή υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ που βρίσκεται ανατολικά της Μοσούλης
Πέρυσι, Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την απόφαση της Άγκυρας να χτίσει τρεις στρατιωτικές βάσεις στις περιοχές Σινάτ-Χαφτάιν στο βόρειο Ιράκ.
Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε τον Οκτώβριο του 2020 ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να χτίσει περισσότερες στρατιωτικές βάσεις για να εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τη μακροπρόθεσμη παρουσία της στο Β. Ιράκ
Το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy ανέφερε σε άρθρο του ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει 10 και πλέον στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ και σχεδιάζει να χτίσει περισσότερες βάσεις για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της.
Εμείς θα συμπληρώσουμε στο άρθρο του Foreign Policy ότι, οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ "διευκολύνονται" και από την ύπαρξη 14 τουρκικών στρατιωτικών βάσεων εκεί, οι οποίες βρίσκονται στις εξής περιοχές:
Περιοχή Zap (Παραμεθόριος περιοχή του Β. Ιράκ με την Τουρκία)
Εδώ βρίσκονται 11 τουρκικές στρατιωτικές βάσεις (Zakho, Seramis, Begova, Batufa,Dohuk, Simele, Bamerni,Amediya, Kanimasi, Deraluk, Seladize)
Πλησίον Μοσούλης
Η βάση Basika
Περιοχή Erbil
Η βάση Erbil
Περιοχή Suleymaniyie
Η βάση Suleymaniyie
Οι εν λόγω τουρκικές στρατιωτικές βάσεις φιλοξενούν εκτός από στρατιωτικά τμήματα και βαρύ οπλισμό (άρματα, πυροβόλα) και χρησιμεύουν ως προπύργια και βάσεις ανεφοδιασμού, των λοιπών τμημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις κατά των ανταρτών του PKK, οι οποίοι έχουν ως κύριο ορμητήριο τους την οροσειρά του Kandil στα σύνορα με το Ιράν.