Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία παρακαλάει την Αίγυπτο: ''Ελάτε να τα βρούμε''!

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) υπέβαλε πρόταση στο κοινοβούλιο της χώρας για τη δημιουργία ομάδας φιλίας Τουρκίας-Αιγύπτου, σύμφωνα με την εφημερίδα Birgün.

Η πρόταση, που υποβλήθηκε στο Γραφείο του Προέδρου, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του  AKP Bülent Turan.

Η πρόταση έρχεται καθώς η Τουρκία σηματοδοτεί την απόψυξη στις σχέσεις με την περιφερειακή αντίπαλη Αίγυπτο. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν καταστραφεί από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013 και ξεκίνησε η καταστολή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκαζε συχνά τη Σίσι ως δικτάτορα και η Τουρκία έγινε ασφαλές καταφύγιο για αιγύπτιους εξόριστους που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της χώρας τους.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αιγυπτιακούς αξιωματούχους στις αρχές Μαΐου στο πλαίσιο προγραμματισμένης προσέγγισης μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

«Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, οι συναντήσεις, οι καλοπροαίρετες προσεγγίσεις, θα επιτρέψουν να επανεξετάσουν  Τουρκία και Αίγυπτος τις κακές  τους σχέσεις», δήλωσε ο Turan.

«Σε αυτό το σημείο πιστεύουμε ότι είναι πολύτιμο για τη χώρα μας, την Αίγυπτο και τις σχέσεις μας, να αποκαταστήσουμε μια ομάδα φιλίας», πρόσθεσε.

Η προηγούμενη ομάδα φιλίας Τουρκίας-Αιγύπτου διαλύθηκε στο πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο με επικεφαλής τον Σίσι.

Εν τω μεταξύ τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αραβική Ένωση και η Αφρικανική Ένωση ζήτησαν την Τρίτη από όλες τις ξένες δυνάμεις και μισθοφόρους να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λιβύη, καθώς η χώρα προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη και να προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών.

Σε δήλωση μετά από τηλεδιάσκεψη, οι ηγέτες του λεγόμενου "Κουαρτέτου της Λιβύης" απαίτησαν "πλήρη συμμόρφωση στο θέμα του εμπάργκο όπλων και την άμεση και άνευ όρων απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης".

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 20.000 ξένοι μαχητές, κυρίως στρατεύματα από την Τουρκία και μισθοφόροι από τη Ρωσία, τη Συρία για λογαριασμό της Τουρκίας, το Τσαντ και το Σουδάν, βρίσκονται επί του παρόντος στη χώρα.

Το 2019, η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη κατέληξαν σε δύο ξεχωριστά μνημόνια συμφωνίας (ΜΣ), ένα για τη στρατιωτική συνεργασία και το άλλο για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Τον Ιανουάριο του 2020 η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει στρατιώτες στη Λιβύη, αφού το GNA είχε υποβάλει επίσημο αίτημα για παροχή υποστήριξης «σε αέρα, ξηρά και  θάλασσα» από τον τουρκικό στρατό, για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση επίθεσης από δυνάμεις που ήταν πιστές στον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος προσπαθούσε να αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Τουρκία απέστειλε  Σύριους μισθοφόρους και δικές της στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν στη χώρα και αριθμούν περίπου 11.000. 

Ο τουρκικός στρατός παρέχει επίσης βοήθεια για την αναδιάρθρωση του λιβυκού στρατού σε τακτικό στρατό, βάσει του μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.

Το Russian Wagner Group, το οποίο ανήκει στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin, προσωπικού φίλου  του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνωστή ως μία από τις κύριες ομάδες που έστειλαν μισθοφόρους να πολεμήσουν στη Λιβύη.

Οι περισσότερες ξένες δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το Sirte στην αεροπορική βάση Jufra που κατέχουν οι δυνάμεις του Haftar 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) νότια της Τρίπολης και πιο δυτικά στο al-Watiya.

Τον Ιούνιο, η Διοίκηση της Αφρικής των Ηνωμένων Πολιτειών (AFRICOM) αποκάλυψε ότι 2.000 Ρώσοι μισθοφόροι από την Ομάδα Wagner λειτουργούσαν μαζί με τις δυνάμεις του Haftar.

Μια έκθεση του ΟΗΕ για το Σουδάν που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020 ανέφερε επίσης ότι πολλοί Άραβες από την  περιοχή του Νταρφούρ πολεμούσαν ως «μεμονωμένοι μισθοφόροι» 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, το Κουαρτέτο της Λιβύης "καταδίκασε τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου και τόνισε ότι κάθε εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη είναι απαράδεκτη".

Ζήτησε επίσης "τη συνεχή εφαρμογή μέτρων για την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη".

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Διεθνής κοινότητα πιέζει ολοένα και περισσότερο για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων ,στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η υπόθεση  του  παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου είναι θνησιγενής. Πρό αυτής της πολύ δυσάρεστης εξέλιξης για την Τουρκία, ο Ερντογάν πασίγνωστος για τις διπλωματικές πιρουέτες του," μετατρέπει την ανάγκη σε φιλοτιμία" και  ξεκινάει σφοδρή επίθεση ψευτοφιλίας προς την Αίγυπτο.

Σκοπός του ανατολίτη Ερντογάν είναι να πείσει τον Σίσι να μοιράσουν από κοινού την ελληνική  και Κυπριακή ΑΟΖ και να καταργήσει την συμφωνία με τη χώρα μας για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εκτίμηση είναι ότι δεν θα πετύχει κάτι ουσιαστικό η Τουρκία, παρά τους θεατρινισμούς του Τούρκου Προέδρου, αφού όλοι πλέον έχουν καταλάβει τι θέλει να κάνει  η Τουρκία και πόσο αφερέγγυα είναι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ