Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

''Σκάνε'' εξελίξεις στη Λιβύη: Ετοιμάζει ''πραξικόπημα'' ο Ερντογάν

Η Τουρκία και οι ισλαμιστές μισθοφόροι στη Λιβύη, θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι προεδρικές και νομοθετικές εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν στη χώρα όπως είχε προγραμματιστεί, δήλωσε η Aya Burweila, ανώτερη σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές Σπουδές και εξειδικευμένη συνεργάτης του BBC για θέματα τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης.

https://www.youtube.com/watch?v=_CBPme9Pklchttps://www.youtube.com/watch?v=BbGJXLSf4F8

Το κοινοβούλιο της Λιβύης ενέκρινε τον περασμένο μήνα την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία έχει επιφορτιστεί  με το καθήκον της ένωση της χώρας της Βόρειας Αφρικής μετά από 10 χρόνια συγκρούσεων, καθώς και την εποπτεία των εκλογών του Δεκεμβρίου ως μέρος ενός ειρηνευτικού σχεδίου που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

"Δεν θέλουν εκλογές στη Λιβύη, επειδή γνωρίζουν ότι οι Ισλαμιστές δεν θα έχουν μέλλον στη Λιβύη", δήλωσε η Aya Burweila η οποί γεννήθηκε  στη Λιβύη, στη Νερράνα Μαχμούντ, πολιτικό σχολιαστή και φιλοξενούμενο του podcast του Ahval's Turkish Trends.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία έχει εμπλακεί στενά πολιτικά και στρατιωτικά στη Λιβύη, παρέχοντας την πλήρη υποστήριξή της  =στην  αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, που ελέγχει τα δυτικά της χώρας εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που εδρεύει στη Βεγγάζη που ελέγχει την ανατολή. Το LNA υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η Τουρκία έστειλε στρατιωτικές προμήθειες, στρατιώτες και Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη σε μια προσπάθεια να γείρει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του GNA.

"Θα κάνουν τα πάντα για να σαμποτάρουν τις εκλογές", δήλωσε η Μπουρουίλα, η οποία είναι επίσης ιδρυτής και επικεφαλής των επιχειρήσεων του Code on the Road, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών. 

Η Μπουρουέιλα είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν έχουν εγκαταλείψει την πλούσια σε πετρέλαιο χώρα και δεν είναι γνωστό πότε θα το κάνουν, παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που απαιτεί την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με την Burweila, "πρέπει να υπάρχει ένας διεθνής συνασπισμός για τον περιορισμό της Τουρκίας" στις υποθέσεις της Λιβύης.

Η Μπουρουέιλα δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τους Σύριους μισθοφόρους που χρησιμοποίησε στη Λιβύη, ως ασφαλιστική δικλείδα τόσο για την παροχή ασφάλειας στους πιστούς σε αυτήν πολιτικούς της Λιβύης όσο και για την  άσκησης πίεση της κυβέρνησης της Τρίπολης, ώστε να κάνει ότι θέλει.

Πάνω από 11.000 τουρκόφιλοι μισθοφόροι  αραμένουν στη Λιβύη, σύμφωνα πληροφορίες βάσει εγγράφων που διέρρευσαν στο Libya Review.

Μετά από συνάντηση με τον νέο προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Abdulhamid Dbeibeh στην Άγκυρα στις αρχές του μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη δεσμεύτηκαν επίσης για μια ναυτική συμφωνία που υπογράφηκε από τις δύο χώρες το 2019.

https://www.youtube.com/watch?v=S3xX9lXPeHk

Η Burweila πιστεύει ότι αυτή η δήλωση θα μπορούσε απλώς να είναι «λόγια στον αέρα», καθώς δεν είναι σαφές ποιος θα διευθύνει τις εξωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Η εντολή της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης είναι σαφής και  είναι για να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν οι εκλογές, για την ενοποίηση των κυβερνητικών θεσμών και την απομάκρυνση από τη χώρα όλων των ξένων δυνάμεων ξένες, δήλωσε η Μπουρβίλα.

Η συμφωνία της Γενεύης που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2019 προέβλεπε άμεση κατάπαυση του πυρός, τον σχηματισμό Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 για την επίλυση των αναμενόμενων παραβιάσεων της συμφωνίας και απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, συριακών και τουρκικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφερόμενη στον ρόλο της Αιγύπτου, η Μπουρουέλα δήλωσε ότι η χώρα παίζει εξιισορροπιστικό ρόλο ενάντια στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη. Είπε ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να προχωρήσει στρατιωτικά στο έδαφος από τον περασμένο Ιούλιο λόγω των κόκκινων γραμμών που είχε θέσει η Αίγυπτος.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε τον Ιούλιο ότι η χώρα του θα μπορούσε να κάνει μια αποφασιστική στρατιωτική κίνηση στη γειτονική Λιβύη σε περίπτωση απειλής της ασφάλειάς της, δήλωση που απευθυνόταν ουσιαστικά προς  την Τουρκία.

Τα παραπάνω λεχθέντα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και είναι άκρως διαφωτιστικά, αφού προέρχονται από Λιβυκής καταγωγής εξιδικευμένης συνεργάτιδας με έγκριτο ΜΜΕ, η οποία σαφώς γνωρίζει εκ των έσω πρόσωπα, πράγματα κια καταστάσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=vPQmQ8IRciw

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ