Μια πολλή ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Brian Cloughley μέσω του The Strategic Culture Foundation, στρέφει την προσοχή ολόκληρου του πλανήτη στην Αρκτική, η οποία μπορεί να αποτελέσει πεδίο εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις 8 Απριλίου, λέει ο αναλυτής, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων των ΗΠΑ σημείωσαν ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν «ανοιχτός σε συμβιβασμούς» και μια γρήγορη ματιά προκάλεσε αισιοδοξία ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να έχει κάποια αίσθηση για τις διεθνείς εξελίξεις. Είπε ότι «η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη. Ο συμβιβασμός είναι αναπόφευκτος. Οι αλλαγές είναι βέβαιες », κάτι που αποτελεί μια σημαντική δήλωση που θα ήταν πάρα πολύ συγκινητική αν αναφερόταν στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία.
Δυστυχώς, τα λόγια του αφορούσαν καθαρά εσωτερικές υποθέσεις, καθώς ο Λευκός Οίκος ετοιμαζόταν να συμβιβαστεί με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή αντιθέτως στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από πλευράς Μπάιντεν υφίσταται μια ενθάρρυνση της αντιπαράθεσης και της πρόκλησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο πόλεμο.
“Μην κάνετε λάθος: δεν θα υπάρξει «περιορισμένος» πόλεμος εάν η στρατιωτική συμμαχία ΗΠΑ-ΝΑΤΟ συνεχίσει να αντιτίθεται στη Ρωσία και την Κίνα. Εάν υπάρξει σύγκρουση στρατιωτικών δυνάμεων, θα υπάρξει κλιμάκωση και η επακόλουθη σύγκρουση θα αυξήσει αναπόφευκτα τον κίνδυνο πυρηνικών ανταλλαγών που θα καταστρέψουν τον πλανήτη” σημειώνει.
Και συνεχίζει:
Το σκηνικό από το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουάσιγκτον και το υποκατάστημα του Πενταγώνου στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει προειδοποιήσεις για μια ρωσική «συσσώρευση» στην Αρκτική, όπως ανέφερε το CNN, το οποίο επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου που είπε ότι η Ρωσία ανακαινίζει τα αεροδρόμια της σοβιετικής εποχής και εγκαταστάσεις ραντάρ, κατασκευή νέων λιμένων και κέντρων αναζήτησης και διάσωσης, και προχωράει σε ανάπτυξη του στόλου του πυρηνικών και συμβατικών παγοθραυστικών. Αυτή η δραστηριότητα λαμβάνει χώρα πράγματι και συμβαίνει σε ρωσική κυρίαρχη επικράτεια, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Πεντάγωνο ή οποιονδήποτε άλλο. Δεν μοιάζει καθόλου με την «προωθημένη στρατιωτική παρουσία» του στρατού των ΗΠΑ περίπου 200.000 στρατιωτών σε περισσότερες από 800 βάσεις σε όλο τον κόσμο.
Η USA Today δηλώνει ότι ο Τραμπ «άνοιξε πρόσθετες βάσεις σε Αφγανιστάν, Εσθονία, Κύπρο, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νίγηρα, Νορβηγία, Παλάου, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Σομαλία, Συρία και Τυνησία », που φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς αντιπαραγωγικό. “Και φαίνεται ότι ο θείος Τζο δεν θα κλείσει καμία από αυτές τις βάσεις” σχολιάζει ο αναλυτής.
Είναι ατυχές το γεγονός ότι τόσες πολλές από αυτές τις βάσεις έχουν αποδειχθεί εντελώς άχρηστες από πρακτική άποψη, αλλά αυτό δεν σταματά ούτε καθυστερεί την παγκόσμια επέκταση του Πενταγώνου. Παρά τις βάσεις στο Αφγανιστάν, για παράδειγμα, ένας χαοτικός εμφύλιος πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται. Όπως παρατηρεί η USA Today, «Η 19χρονη σύγκρουση κόστισε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερες από 2.300 αμερικανικές ζωές. Περισσότεροι από 38.000 Αφγανοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Και όμως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τεράστιες περιοχές της χώρας, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από βία… ». “Λοιπόν, τι έχουν επιτύχει όλες αυτές οι βάσεις των ΗΠΑ; Τι επιτυγχάνουν οπουδήποτε, εκτός από φόβο και αντίδραση εκ μέρους εκείνων που έχουν σχεδιαστεί να απειλούν;”, αναρωτιέται ο αναλυτής.
Πεδίο ολέθρου η Αρκτική
Σύμφωνα με τον Brian Cloughley, σε έναν κόσμο που έχει ήδη φλερτάρει με την σύγκρουση, μια από τις πιο πρόσφατες απειλές για την ειρήνη αναπτύσσεται στην Αρκτική, όπου οι ΗΠΑ προτίθενται να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες. Οι προοδευτικές επιχειρήσεις έχουν συμπεριλάβει μέχρι τώρα πτήσεις πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς από USAF B-1 Lancer που εδρεύουν στο Ørland της Νορβηγίας, όπου η μεγάλη αεροπορική βάση είναι σημαντική όχι μόνο για τη Νορβηγία, αλλά και για το ΝΑΤΟ. Ο αεροπορικός σταθμός είναι η βάση των F-35A Lightning II Joint Strike Fighter, των F-16 μαχητικών αεροσκαφών, των B-1B, ελικοπτέρων αναζήτησης και διάσωσης Westland Sea King και μια θέση για το σύστημα E-3A Sentry AWACS, σημειώνει ο Brian Cloughley.
Η δυσοίωνη εστίαση της Ουάσινγκτον στην Αρκτική δικαιολογείται από τη νόμιμη βελτίωση των αμυντικών εγκαταστάσεων της Ρωσίας στην κυρίαρχη επικράτειά της. Η επίσημη θέση του Πενταγώνου είναι ότι «προφανώς το παρακολουθούμε αυτό, και έχουμε συμφέροντα εθνικής ασφάλειας εκεί που γνωρίζουμε ότι πρέπει να τα προστατεύσουμε και να τα υπερασπιστούμε». Ο εκπρόσωπος δήλωσε στη συνέχεια (κατά πάσα πιθανότητα αγνοεί την ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ και τις άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις) ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται να δει την Αρκτική να στρατιωτικοποιηθεί».
Η Αρκτική υπήρξε ανέκαθεν μια σημαντική περιοχή, αλλά απέκτησε μεγαλύτερη σημασία καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένη τήξη πάγου και άνοιγμα των θαλασσών, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης Διαδρομής Βόρειας Θάλασσας ή NSR. Ο εμπορικός όμιλος Arctic Bulk, με έδρα το SwitzeΤο rland, περιγράφει την NSR ως «ναυτιλιακή λωρίδα μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού κατά μήκος της ρωσικής ακτής της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής, διασχίζοντας πέντε Αρκτικές θάλασσες». Επιπλέον - και ποτέ δεν αναφέρεται από το Πεντάγωνο ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ - το NSR βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ρωσίας.
Στις 5 Απριλίου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «η περιοχή είναι βασικό έδαφος που είναι ζωτικής σημασίας για τη δική μας υπεράσπιση της πατρίδας μας και ως δυνητικός στρατηγικός διάδρομος μεταξύ Ινδο-Ειρηνικού, Ευρώπης και πατρίδας - που θα την καθιστούσε ευάλωτη στον εκτεταμένο ανταγωνισμό».
Δεν εξηγήθηκε πώς μια εμπορική ναυτιλιακή διαδρομή θα μπορούσε να επηρεάσει την «εγχώρια άμυνα» της Ουάσιγκτον ή ποιος «διευρυμένος ανταγωνισμός» θα μπορούσε να υπάρξει, αλλά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg το κατέστησε αυτό ξεκάθαρο στην Deutsche Welle στις 22 Μαρτίου όταν είπε “η τήξη του πάγου στην Αρκτική θα μπορούσε να οδηγήσει στη θέρμανση των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων στον κόσμο. Έχουμε δει την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας. Ανοίγουν σοβιετικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αρκτική. "
Η Κίνα αποτελεί επίσης απειλή, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αλλά η κυριότερη απειλή στο Βορρά χαρακτηρίζεται η Ρωσία, οπότε εκτός από τις στρατηγικές πτήσεις βομβαρδιστικών των Αμερικανών, υπήρξαν και άλλες πολεμικές προετοιμασίες στις οποίες συμμετείχαν χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας ανάπτυξης στην οποία “αμερικανοί πεζοναύτες και ναυτικό βελτίωσαν την ικανότητα μάχης τους πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο κατά τη διάρκεια της άσκησης Arctic Littoral Strike στη Βόρεια Νορβηγία από 11-31 Μαρτίου”
Η περαιτέρω αντιπαράθεση θα περιλαμβάνει την άσκηση Northern Edge από τις 3 έως τις 12 Μαΐου, στην οποία, σύμφωνα με τους US Air Force Times, “Δέκα χιλιάδες στρατεύματα θα κατέβουν στον Υψηλό Βορρά για να ασκηθούν στο πώς μπορεί να αντιδράσει ο αμερικανικός στρατός εάν προκληθούν εντάσεις στην Αρκτική”
Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο στην Αρκτική και το κομβικό σημείο που αναφέρεται από τους Air Force Times μπορεί να μην είναι μακριά, υποστηρίζει ο αναλυτής. Εναπόκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον να αποφασίσει για πόσο καιρό θα συνεχιστούν οι στρατιωτικοί ελιγμοί και σε ποιο επίπεδο θα φτάσουν. Εάν οι προκλήσεις είναι τόσο αδυσώπητες που οδηγούν σε τοπικές ανταλλαγές πυρών, υπάρχει κάθε πιθανότητα η κλιμάκωση να είναι γρήγορη - και θα μπορούσε να είναι τελική. “Η λύση είναι να ηρεμήσει η Ουάσινγκτον, και καλό θα ήταν ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να επεκτείνει την εγχώρια πολιτική του στις διεθνείς υποθέσεις, στις οποίες «η συζήτηση είναι ευπρόσδεκτη. Ο συμβιβασμός είναι αναπόφευκτος. Οι αλλαγές είναι σίγουρες»” καταλήγει ο Brian Cloughley.