Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρώσοι: ''Θα βυθίσουμε πλοία των ΗΠΑ''! - Τούρκοι: ''Στηρίζουμε την Ουκρανία''

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ταράν στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Απριλίου, όπου συζήτησαν διμερείς δεσμούς και περιφερειακά θέματα άμυνας και ασφάλειας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό ομόλογό του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία και Ουκρανία δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη στρατηγική τους συνεργασία.

https://www.youtube.com/watch?v=Yn6cFELXSyY

Η Άγκυρα και το Κίεβο αποφάσισαν να «εντείνουν τις κοινές προσπάθειες για την εμβάθυνση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των μερών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της ασφάλειας, της αμυντικής βιομηχανίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της νεολαίας», ανακοινώθηκε σε κοινή δήλωση, μετά την 9η συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου υψηλού επιπέδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δύο χώρες θα «συνεχίσουν τη συνεργασία με τη μορφή «Quadriga» (2 + 2) σε επίπεδο Υπουργών και συντονιστών», πρόσθεσε η δήλωση.

Επανέλαβαν την «άνευ όρων υποστήριξη για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ''να συνεχίσουν να συντονίζουν τα βήματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, ιδίως της εκεχειρίας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης, καθώς και των εδαφών στο Ντόνετσκ και Περιφέρειες Luhansk.''

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο χώρες αποφάσισαν, «να συνεχίσουν να υποστηρίζουν πολυμερείς προσπάθειες στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ», πρόσθεσε η δήλωση.

Σύμφωνα με τη δήλωση, συμφώνησαν να "υποστηρίξουν τη δημιουργία της "Πλατφόρμας της Κριμαίας" ως μια νέα μορφή για την επίλυση του ζητήματος της  παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία."

Η Τουρκία και η Ουκρανία θα «ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ουκρανών πολιτών, ιδίως των Τάταρων της Κριμαίας, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, την Κριμαία, ως αποτέλεσμα της προσωρινής ''κατοχής''», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη δήλωση, οι δύο χώρες θα συντονίσουν «προσπάθειες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τη διασφάλιση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προσωρινά κατεχόμενη Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και την πόλη της Σεβαστούπολης και την απελευθέρωση όλων των παράνομα κρατουμένων πολιτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Τατάρων της Κριμαίας "

Η Άγκυρα και το Κίεβο αποφάσισαν να «υποστηρίξουν τον ειρηνικό διακανονισμό της κατάστασης σε ορισμένες περιοχές του  Ντόνετσκ και του  Λουγκάνσκ της Ουκρανίας μέσω διαλόγου βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, να βοηθηθεί το έργο της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ και να συνεχίσουν να παρέχουν τη μέγιστη υποστήριξη για τις δραστηριότητές του. "

Η δήλωση πρόσθεσε ότι συμφώνησαν επίσης να «ενισχύσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του αυτονομισμού και του εξτρεμισμού σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις τους» και «να αναλάβουν κοινή δράση για την πρόληψη και την εξάλειψη του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, της παράνομης μετανάστευσης, διακίνηση ναρκωτικών και πρόδρομων ουσιών, όπλων και ανθρώπων, "καθώς και" για την παροχή άμεσης επεξεργασίας των αιτήσεων έκδοσης."

https://www.youtube.com/watch?v=YrG8BCr45pE

Η Τουρκία και η Ουκρανία επιβεβαίωσαν επίσης «τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό κλάδο, ολοκληρώνοντας τρέχοντα και αναπτύσσοντας νέα κοινά προγράμματα», πρόσθεσε η δήλωση.

Οι δύο «εκφράζουν επίσης υποστήριξη για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ιδίως για την πρόθεσή της να αποκτήσει ένα Σχέδιο Δράσης για Μέλη στο εγγύς μέλλον, και να σημειώσουν την επιθυμία να προωθηθεί η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τις ένοπλες δυνάμεις των Συμμάχων."

Η κοινή δήλωση επιβεβαιώνει επίσης "υποστήριξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου για τη διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας μέσω διμερών και πολυμερών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ."

Ζήτησε να επιταχυνθεί το «έργο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης» και «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη των προβλημάτων των επενδυτών και των εταιρειών από κάθε πλευρά και για την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων», συν «να εξασφαλίσει περαιτέρω βελτίωση του ελέγχου των συνόρων προκειμένου να απλουστευθούν οι διαδικασίες εισόδου και να βελτιωθούν οι ευκαιρίες ταξιδιού για τους πολίτες των δύο χωρών και να ενθαρρυνθεί ο αμοιβαίος τουρισμός "

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να «υποστηρίξουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Τουρκικού Ιδρύματος Maarif στην Ουκρανία».

Επιβεβαίωσαν επίσης «τη δέσμευση για συνεργασία και συντονισμό των προσπαθειών για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19 και την υπέρβαση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών», πρόσθεσε η δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας εμβαθύνεται συνεχώς, γεγονός που ανησυχεί την Ρωσία και ικανοποιεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα η ξεκάθαρη κοινή δήλωση των δύο χωρών στο θέμα της Κριμαίας και η ανάδειξη της "Πλατφόρμας της Κριμαίας" ως ανάδειξη μηχανισμού ευρέσεως λύσης για την απελευθέρωση της "κατεχόμενης Κριμαίας", δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, αδειάζοντας τη Ρωσία.

Επιπλέον η υποστήριξη της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου για τη διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας μέσω διμερών και πολυμερών μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη δήλωση ερμηνεύεται ως επικύρωση από πλευράς Τουρκίας το ΝΑΤΟ να παίξει ρόλο ρυθμιστή στην νότια αυλή της Ρωσίας.

Κλείνουμε λέγοντας ότι η εμβάθυνση των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας αναμένεται να δώσει ώθηση σε συγκεκριμένα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν τελματώσει μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ-Καναδά-Γερμανίας σε μία σειρά βασικών προϊόντων και υποπροϊόντων. 

Ταυτόχρονα, ρωσικά ΜΜΕ προειδοποιούν τους Αμερικανούς να μην στείλουν πολεμικά πλοία στη Μ. Θάλασσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Τουρκία ότι δύο πάνοπλα με πυραύλους πολεμικά πλοία τους θα διέλθουν τα Στενά του Βοσπόρου στην πορεία τους για την Μαύρη Θάλασσα έως τις 4 Μαΐου 

Σε αυτό το πλαίσιο, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν: ''Οι Αμερικανοί θα κάνουν λάθος εάν στείλουν πλοία στη Μ. Θάλασσα. 

Η Ρωσία έχει εντυπωσιακές δυνατότητες στην Κριμαία. Δεύτερον, η συμφωνία του Montreux του 1936 δίνει στην Τουρκία τον έλεγχο στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, περιορίζει την όμως την χρονική παρουσία των πολεμικών πλοίων. Τα πλοία των Αμερικανών θα είναι εύκολος στόχος για τα ρωσικά υποβρύχια'', αναφέρουν ΜΜΕ της Ρωσίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ